Αλεξίπτωτο πλαγιάς ή αλλιώς γνωστό και ως παραπέντε.  Μια εναέρια δραστηριότητα που μπορεί να είναι, είτε μια χαλαρή βόλτα στον αέρα, είτε μια πιο extreme εμπείρια με διάφορους ελιγμούς και στροφές. Ανάμεικτα συναισθήματα, υπέροχη θέα και διαφυγή από την ρουτίνα, κάποια από τα πράγματα που θα βιώσετε. Παρακάτω στο άρθρο μας θα αναφέρουμε αναλυτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της δραστηριότητας αυτής.

Τι είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς

Γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως: αλεξίπτωτο πλαγιάς που αναφέραμε στην εισαγωγή,  paragliding ή και σαν παραπέντε. Η τελευταία ονομασία Parapente προκύπτει από την Γαλλική σύνθετη ονομασία (para) από το parachute που σημαίνει αλεξίπτωτο και (pente) που σημαίνει πλαγιά. Αποτελεί τη νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με τη χρήση ενός ειδικού αλεξιπτώτου και συσκευής σε σχήμα αεροπορικής πτέρυγας.

Η απογείωση γίνεται από μια πλαγιά σε ύψος με τον χειριστή να τρέχει και να πηδάει από αυτή.  Με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων γίνεται ο χειρισμός του αλεξιπτώτου και διαγράφεται η αντίστοιχη πορεία. Καθώς δεν αποτελεί πτητική συσκευή, το αλεξίπτωτο πλαγιάς πηγαίνει μόνο προς τα μπροστά και προφανώς χάνει σταδιακά ύψος. Το πόσα μέτρα ύψους χάνει, διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία, την κατασκευή, τις καιρικές συνθήκες και την εμπειρία του χειριστή. Είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται τα ρεύματα με στόχο να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο η πτήση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και αρκετές ώρες. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες, τους ελιγμούς που επιχειρούνται και την διάθεση.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς στον Κιθαιρώνα

Ιστορικά Στοιχεία

Το 1963 ο Καναδός Domina Jalbert έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πτέρυγα με πολλαπλά κελιά στο αλεξίπτωτο που γέμιζαν αέρα, ενώ το πίσω άκρο ήταν κλειστό.  Η πτέρυγα είχε έναν εύκαμπτο θόλο. Αυτός αποτελούσε το πάνω μέρος και με ένα πλήθος εκτεινόμενων νευρώσεων σχημάτιζαν ουσιαστικά ένα φτερό που αντιστοιχεί σε αεροτομή πτέρυγας αεροπλάνου. Ανάλογα με το ποια κελιά έκλειναν, άλλαζε και η πορεία ή έκοβε ταχύτητα.

Μετά τον Domina, Ο David Barish ανέπτυξε την πτέρυγα μονής επιφάνειας για την ανάκτηση των διαστημικών κάψουλων  της NASA. Μετά από δοκιμές που έγιναν στο Hunter Mountain της  Νέας Υόρκης , τον Σεπτέμβριο του 1965, προχώρησε στην προώθηση τoυ άλματος από πλαγιά ως θερινή δραστηριότητα για χιονοδρομικά κέντρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ελεύθερη πτώση μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας εδώ.

Ο συγγραφέας Walter Neumark έγραψε τις Διαδικασίες Λειτουργίας για την ανοδική πορεία του αλεξιπτώτου μέσα από τα θερμά ρεύματα. Το 1973 αυτός και μια ομάδα άλλων με πάθος για το άθλημα απομακρύνθηκαν από τη Βρετανική Ένωση Αλεξίπτωτων για να σχηματίσουν τη Parascending Clubs. Το 1997, ο Neumark πήρε το Χρυσό Μετάλλιο του Royal Aero Club του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συγγραφείς Patrick Gilligan και Bertrand Dubuis έγραψαν το πρώτο εγχειρίδιο πτήσης, το εγχειρίδιο Paragliding το 1985, επινοώντας τη λέξη αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις και εξελίξεις συνδυάστηκαν τον Ιούνιο του 1978 από τρεις φίλους, τους Jean-Claude Bétemps, τον André Bohn και τον Gérard Bosson, από την Γαλλία. Μετά από έμπνευση από ένα άρθρο υπολόγισαν ότι σε μια κατάλληλη πλαγιά, ένα “τετράγωνο” αλεξίπτωτο θαλάσσης θα μπορούσε να διογκωθεί μετά το άλμα από την πλαγιά. Ο Bétemps ξεκίνησε από το Pointe du Pertuiset και πέταξε 100 μέτρα, ενώ ο Bohn τον ακολούθησε και έπεσε  σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 1000 μέτρα πιο κάτω. Έτσι γεννήθηκε και ο όρος “Parapente”.

Από τη δεκαετία του 1980, ο εξοπλισμός συνέχισε να βελτιώνεται. Ο αριθμός των πιλότων αλεξιπτώτου πλαγιάς και των  τοποθεσιών συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα. Το πρώτο (ανεπίσημο) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για το αλεξίπτωτο πλαγιάς διεξήχθη στο Verbier της Ελβετίας, το 1987. Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εγκρίθηκε επίσημα στο Kössen της Αυστρίας, το 1989.

Η Ευρώπη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στην Γαλλία μόνο είχαν καταγραφεί το 2011 πάνω από 25.000 ενεργοί πιλότοι.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Προϋποθέσεις

Η πτήση με το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία. Είναι κάτι ξεχωριστό που σε κάνει να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για όποιον θέλει να πραγματοποιήσει κάποια διθέσια πτήση, δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία ή ικανότητα. Για όλα πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της δραστηριότητας φροντίζει ο πιστοποιημένος χειριστής. Πιο συγκεκριμένα εκτός από την θέληση για την πτήση, το αλεξίπτωτο πλαγιάς απευθύνεται σε άτομα από 16 ετών τουλάχιστον με παρουσία κηδεμόνα που θα το επιτρέψει. Αντίστοιχα άντρες και γυναίκες από 18 έως και 60 συμμετέχουν κανονικά. Η μόνη προϋπόθεση είναι το σωματικό τους βάρος να μην υπερβαίνει τα 110 κιλά.

Βίντεο από την δική μας πτήση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των νέων πιλότων αποτελείται από το θεωρητικό, αλλά και το πρακτικό μέρος που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Θεωρητικό μέρος

Η διάρκεια των μαθημάτων είναι περίπου 4 ώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μετεωρολογία, οι αρχές αεροδυναμικής και η μηχανική πτήσης. Ακόμη αναφορά γίνεται σε όλους τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας, στις έκτακτες ανάγκες που μπορούν να προκύψουν, καθώς επίσης και πως γίνεται η αντιμετώπιση αυτών στην εκάστοτε περίπτωση. Τέλος γίνεται γνωστή η ακολουθία κινήσεων για την ομαλή προσγείωση με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και το αντίστοιχο pattern που πρέπει να ακολουθήσετε για την ολοκλήρωση αυτής.

Πρακτικό μέρος

Μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης γίνεται η έναρξη του πρακτικού μέρους. Αυτό με την σειρά του αποτελείται από 3 υποκατηγορίες.

Εκπαίδευση εδάφους: Αρχικά γίνεται μια πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό και την χρήση αυτού. Στην συνέχεια πραγματοποιούνται αντίστοιχες ασκήσεις για εμπέδωση των νέων γνώσεων.  Η εκπαίδευση εδάφους αποτελείται από περίπου 20 ώρες μαθημάτων.

Χαμηλές πτήσεις: Είναι οι πρώτες πτήσεις που πραγματοποιούνται, αφότου κρίνουν οι εκπαιδευτές πως ο μαθητευόμενος είναι έτοιμος. Οι χαμηλές πτήσεις, από 10 έως 60 μέτρα από κάποιο μικρό λόφο, γίνονται έτσι ώστε ο μαθητής να γνωρίσει την απογείωση και την επαφή με το έδαφος στην προσγείωση. Επίσης, μαθαίνει να κατευθύνει το αλεξίπτωτο του στον αέρα και αντίστοιχα να το φρενάρει. Η επικοινωνία γίνεται μέσω ασυρμάτων είτε αφόρα την απλή καθοδήγηση, είτε την επίλυση ενός προβλήματος.  Απαιτούνται κατά μέσο όρο 6 έως 10 πτήσεις (ή και παραπάνω) μέχρι οι εκπαιδευτές να κρίνουν ότι είναι έτοιμος για να προχωρήσει στο επόμενο και τελευταίο στάδιο της βασικής εκπαίδευσης.

Ψηλές πτήσεις: Το τελευταίο βήμα πριν την περάτωση της εκπαίδευσης και της αυτόνομης πτήσης παράλληλα. Οι ψηλές πτήσεις έχουν υψομετρική διαφορά περίπου 350 μέτρων. Σε αυτές ο νέος πιλότος εφαρμόζει όλες τις προηγούμενες τεχνικές που έχει μάθει. Υπάρχει πλήρη καθοδήγηση από τους εκπαιδευτές μέσω ασυρμάτου καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης, όπως και στις χαμηλές πτήσεις. Η διάρκεια των ψηλών πτήσεων εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και από τις ικανότητες του αντίστοιχου εκπαιδευόμενου. Απαιτούνται περίπου 10 πτήσεις ή τόσες ώστε ο αρχάριος πιλότος να μάθει να απογειώνεται και να προσγειώνεται με απόλυτη ασφάλεια.

Ολοκλήρωση βασικής εκπαίδευσης

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, ο κάθε πιλότος έχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για το τι θα θελήσει να κάνει μελλοντικά με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Αρκετοί απλά επιλέγουν να πετάνε για προσωπική ευχαρίστηση. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα για όσους θέλουν, να ακολουθήσουν την αθλητική διαδρομή του αλεξίπτωτου πλαγιάς. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ασχοληθείτε πιο εντατικά με το άθλημα με την περάτωση νέων σχολείων και εκπαιδεύσεων.

Ελιγμοί κατά την διάρκεια διθέσιας πτήσης με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Κόστος και τοποθεσία

Όλο το πακέτο της εκπαίδευσης μαζί με το θεωρητικό και  πρακτικό μέρος που αναλύσαμε παραπάνω, καθώς επίσης και την παροχή του αντίστοιχου εξοπλισμού, μπορεί να στοιχήσει περίπου 700 € – 750 €.

Αντίστοιχα το κόστος για μια απλή διθέσια πτήση ξεκινάει από 70 € για 20 λεπτά και μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 € για 40 ή και 60 λεπτά διθέσιας πτήσης. Στην απλή διθέσια πτήση δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία. Ο εκπαιδευτής θα σας εξηγήσει κάποια πράγματα για το αλεξίπτωτο πλαγιάς και τον εξοπλισμό του και θα είστε έτοιμοι για την πρώτη σας πτήση.

Κοντά στην Αθήνα κάποιος μπορεί να επιχειρήσει να κάνει παραπέντε στις Πλαταιές, στην Ανάβυσσο ή στο Κανδήλι στα Μέγαρα. Ακόμη κάποιος μπορεί να κάνει παραπέντε στους Δελφούς, στα Γιάννενα, στην Βοιωτία, στην Δράμα, στην Χαλκιδική και σε πολλά νησιά της Ελλάδας όπως Λευκάδα, Κεφαλονιά και Κρήτη.