Με το άρθρο αυτό, ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε ποια Metrocard θα επιλέξετε για το μετρό της Νέας Υόρκης, πως θα την αποκτήσετε και θα σας δώσουμε μερικά χρήσιμα tips για όσους επισκέπτονται την Νέα Υόρκη για πρώτη φορά.

Είδη καρτών

Υπάρχουν δύο είδη καρτών για να διαλέξετε: η κάρτα που πληρώνετε ανά διαδρομή (Pay Per Ride card) και η απεριορίστων διαδρομών (Unlimited Ride card).

Με την Pay Per Ride κάρτα, θα αφαιρούνται από την κάρτα σας 2,75$ κάθε φορά που θα παίρνετε το μετρό ή το λεωφορείο. Από την άλλη Η Unlimited κάρτα κοστίζει ένα σταθερό ποσό, και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό ή λεωφορείο όσες φορές θέλετε μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

Για να αποφασίσετε ποια κάρτα είναι καλύτερη για εσάς, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πόσες μέρες θα μείνετε στην Νέα Υόρκη και να υπολογίσετε πόσες φορές θα πάρετε το μετρό.

Pay-Per-Ride MetroCard

Αναλυτικά για την Pay Per Ride μπορείτε να προσθέσετε λεφτά στην κάρτα και κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε θα αφαιρούνται 2,75$. Υπάρχει ένα τέλος 1$ μόνο για την έκδοση της κάρτας, για αυτό μην πετάξετε την κάρτα μόλις τελειώσουν τα λεφτά, γιατί θα πρέπει να δώσετε 1$ για την έκδοση καινούριας. Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα παρακάτω:

  • Υπάρχει κάρτα μίας διαδρομής των 3$, αλλά πολύ πιθανόν να μην χρειαστείτε αυτού του είδους την κάρτα.
  • Μέχρι 4 άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την κάρτα. Θα κοστίσει 2,75$ ανά άτομο ανά διαδρομή, αλλά δεν θα χρειαστεί να εκδώσετε καινούριες κάρτες και να χρεωθείτε το τέλος (1$).
  • Για κάθε διαδρομή που χρεώνεται 2,75$, μπορείτε να μεταφερθείτε μεταξύ γραμμών του μετρό, μετρό και λεωφορείων ή και μεταξύ λεωφορείων μέσα σε δύο ώρες.
  • Η κάρτα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο JFK AirTrain που συνδέει το αεροδρόμιο με το σύστημα του μετρό, με το επιπλέον κόστος των 5$.

Περισσότερες πληροφορίες για το μετρό της Νέας Υόρκης δείτε εδώ

Unlimited MetroCard

Η κάρτα αυτή είναι για απεριόριστες διαδρομές με το μετρό και τα λεωφορεία της Νέας Υόρκης. Είναι έγκυρη από την πρώτη μέρα χρήσης μέχρι τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας (πχ έβδομη αν μιλάμε για εβδομαδιαία). Μπορείτε να επιλέξετε την εβδομαδιαία απεριόριστη κάρτα ή την μηνιαία.

Για την έκδοση της κάρτας το τέλος είναι 1$. Μην πετάξετε την κάρτα όταν λήξει, καθώς σε περίπτωση που θα την χρειαστείτε ξανά, θα πληρώσετε το τέλος για την έκδοση καινούριας.

Η εβδομαδιαία Unlimited MetroCard κοστίζει 33$ και παρακάτω μπορείτε να διακρίνετε πως με την κάρτα αυτήν εξοικονομείτε χρήματα.

  • Για 13 ταξίδια = 2,53$/διαδρομή
  • Για 15 ταξίδια = 2,2$/διαδρομή
  • Για 20 ταξίδια = 1,65$/διαδρομή

Αν μείνετε στην Νέα Υόρκη παραπάνω από 30 μέρες, η μηνιαία κάρτα είναι η σωστή επιλογή. Κοστίζει 127$ ή 63,50$ η μειωμένη τιμή.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την Unlimited MetroCard:
  • Χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο.
  • Άμα την περάσετε από την θυρίδα δεν μπορείτε να την χρησιμοποιηθεί μέσα στα επόμενα 18 λεπτά.
  • Με την κάρτα αυτήν δεν μπορείτε να πάρετε το JFK AirTrain και το Express λεωφορείο.
Ποια άλλα μεταφορικά μέσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με την MetroCard;

Και οι δύο αυτές κάρτες (Pay Per Ride και Unlimited) μπορούν να σας εξασφαλίσουν την μεταφορά σας με τα παρακάτω μέσα:

Σιδηρόδρομος του Staten Island: Αφού μεταφερθείτε δωρεάν στο νησί με το Staten Island Ferry, μπορείτε να μείνετε και να το εξερευνήσετε με το τρένο.

Τραμ του Roosevelt Island: Το τραμ που μοιάζει με τελεφερίκ είναι μεγάλη ευκαιρία για να απολαύσετε την θέα της Νέας Υόρκης από ψηλά.

Τρένα του New JerseyPATH: Συνδέει το Μανχάταν (Manhattan) με συγκεκριμένα σημεία στο Νιου Τζέρσει (New Jersey) με επιπλέον κόστος για τις Pay-Per-Ride κάρτες.

Αποφασίζοντας ποια κάρτα είναι καλύτερη για εσάς.

Αποφασίζοντας ποια κάρτα θα πάρετε, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πόσες φορές νομίζετε ότι θα πάρετε το μετρό ή το λεωφορείο, τις ημέρες που θα βρίσκεστε στην Νέα Υόρκη. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα τουλάχιστον 12 φορές, τότε η Unlimited είναι η καλύτερη επιλογή για να γλυτώσετε λεφτά. Ενώ άμα πάρετε το μετρό λιγότερες φορές, επιλέξτε την Pay Per Ride κάρτα.

Περισσότερα για την Νέα Υόρκη δείτε στο άρθρο μας εδώ

Τρόπος έκδοσης

Τις MetroCard μπορείτε να τις εκδώσετε στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους σταθμούς και σε κάποια μαγαζιά στην πόλη. Αποφύγετε την επιλογή της αγοράς από το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν πολλές απάτες για τους τουρίστες. Παρακάτω θα δείτε στις φωτογραφίες τα δύο είδη μηχανημάτων. Στα πιο μεγάλα (στην δεξιά φωτογραφία), μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά, κάρτα χρεωστική και πιστωτική. Τα μικρά (στην αριστερή φωτογραφία), δέχονται μόνο χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Μηχανήματα έκδοσης Metrocard - New tork subway vending machines

Άμα επιθυμείτε να πληρώσετε με κάρτα, θα σας ζητηθεί να γράψετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα. Για τους κατοίκους εκτός Αμερικής, χωρίς αμερικάνικο ταχυδρομικό κώδικα, βάλτε τα ψηφία 99999. Άμα πληρώσετε με μετρητά, το μηχάνημα θα σας δώσει ρέστα μέχρι 9$ και αυτά σε κέρματα.

Συμβουλή: Κρατήστε τις αποδείξεις σε κάθε συναλλαγή, σε περίπτωση που χάσατε την κάρτα σας ή άμα δεν λειτουργεί.

Μετά την έκδοση της MetroCard

Μόλις πάρετε στα χέρια σας την MetroCard, σειρά έχουν οι θυρίδες. Υπάρχουν οι περιστρεφόμενες θυρίδες στο ύψος του γοφού και οι περιστρεφόμενες ψηλές πόρτες, όπως στις φωτογραφίες παρακάτω.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε για να μην χάσετε χρόνο και να μην καθυστερείτε τους υπόλοιπους επιβάτες, είναι ο τρόπος που περνάτε την κάρτα στο μηχάνημα της θυρίδας, καθώς άμα δεν την σύρετε σωστά θα σας ζητηθεί να την περάσετε ξανά.

Swipe metrocard

Αρχικά, είναι σημαντικό να έχετε την κάρτα σας στο δεξί σας χέρι, καθώς από την δεξιά μεριά είναι το μηχάνημα της θυρίδας. Επίσης σημαντικό είναι να την έχετε έτοιμη στο χέρι σας, ειδικά τις ώρες αιχμής όλοι οι επιβάτες είναι βιαστικοί και δεν είναι ευγενικό για αυτούς να μπλοκάρετε την θυρίδα για να βρείτε την κάρτα στην τσέπη σας ή την τσάντα σας.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε πώς να κρατάτε την κάρτα. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι τουρίστες, ακόμα και οι ντόπιοι στην βιασύνη τους. Το λογότυπο της κάρτας να βλέπει εσάς με την μαύρη λωρίδα στο κάτω μέρος.

Metrocard system

Η ταχύτητα που θα σύρετε την κάρτα πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά, αλλιώς θα σας βγάλει ένδειξη η οθόνη του μηχανήματος όπως η παραπάνω φωτογραφία. Μετά από δυο με τρεις διαδρομές, και μόλις κατανοήσετε το σύστημα του μετρό της Νέας Υόρκης, θα σας γίνει η πιο εύκολη, οικονομική και ευχάριστη μετακίνηση.

Ωστόσο έχει αποφασιστεί η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για το συγκοινωνιακό δίκτυο της Νέας Υόρκης ως το 2023 σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (ΜΤΑ) της αμερικανικής πόλης. Μέχρι το 2020 οι καινούριοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες θα βρίσκονται σε όλα τα μέσα και όλους τους σταθμούς. Τα δύο συστήματα αναμένεται να λειτουργούν ταυτόχρονα ως το 2023 οπότε και οι παλιές Metrocard θα καταργηθούν μετά από 30 σχεδόν χρόνια λειτουργίας.

Για διαθέσιμες δραστηριότητες στην Νέα Υόρκη δείτε εδώ