Η σπηλαιολογία είναι μια δραστηριότητα για ανθρώπους που είναι ενθουσιασμένοι με το άγνωστο και θέλουν να εξερευνήσουν το εσωτερικό των σπηλαίων, είτε για επιστημονικούς λόγους, είτε για αθλητικούς σκοπούς, είτε για αναψυχή. Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει την πεζοπορία, την αναρρίχηση, την ορειβασία και την εξερεύνηση. Στην αυστηρή της εκδοχή, απαιτεί τεχνικές κατάδυσης σπηλαίων προκειμένου να περάσει ο άνθρωπος μέσα από περάσματα καλυμμένα με νερό, από χαράδρες, επικίνδυνα τούνελ και άλλα.
Περισσότερα από 10.000 σπήλαια βρίσκονται και εξερευνώνται σε όλη τη χώρα, σε βουνά, σε ακτές και θάλασσα, ακόμη και σε αστικό έδαφος. Πολλά σπήλαια θεωρούνται μέρος της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, συχνά συνοδευόμενα από τοπικούς μύθους και λαϊκές ιστορίες της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Στην ελληνική μυθολογία πολλά σπήλαια σχετίζονται με τη γέννηση ενός θεού ή την κατοικία πλασμάτων όπως τιτάνες, γίγαντες και νύμφες. Η σπηλαιολογία είναι μια δραστηριότητα που γίνεται στη φύση, απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές προκειμένου να εισέλθει και να εξέλθει κανείς με ασφάλεια από ένα σπήλαιο και μπορεί να είναι επικίνδυνη χωρίς ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Στο άρθρο μας παρακάτω θα κάνουμε αναφορά στο σπήλαιο της Αφαίας στο Χαϊδάρι.
💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡
Πληροφορίες και τοποθεσία
Το Σπήλαιο της Αφαίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Αφαίας κοντά στο Χαϊδάρι. Η είσοδος είναι σχετικά στενή και κατηφορική στα πρώτα μέτρα της, όπως μπορεί κάποιος να διακρίνει από το βίντεο που φτιάξαμε εδώ. Για έξτρα σιγουριά και ασφάλεια μπορείτε να δέσετε ένα σχοινί στην είσοδο (υπάρχει δέντρο κοντά) και με οδηγό αυτό να κατεβείτε μέχρι κάτω. Κατεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα που εκτός από σταλακτίτες υπάρχουν και ρίζες δένδρων που κρέμονται από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. (Καλό θα είναι οι παραπάνω ενέργειες και γενικότερα τέτοιου είδους εξορμήσεις να γίνονται υπό την επίβλεψη επαγγελματία).
Την διαδρομή που ακολουθήσαμε μέχρι την είσοδο του σπηλαίου μπορείτε να την δείτε εδώ.
Το σπήλαιο είναι μεγάλο και ευρύχωρο, εκτός από κάποια σημεία που είναι πιο στενά και χρειάζονται έρπηση. Υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών. Αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας. Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες συνθέτουν πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο. Ο χρόνος τον οποίο κάποια ομάδα θα χρειαστεί να παραμείνει εντός του σπηλαίου, εξαρτάται από την διάθεση της προς εξερεύνηση, αλλά και από τα σημεία – περάσματα που θέλει να προσεγγίσει. Από οργανισμούς, συναντήσαμε εσωτερικά του σπηλαίου κοντά στην είσοδο κάποια σαλιγκάρια και σε βαθύτερα σημεία κάποια μικρά σκουλίκια.
Ιστορικά στοιχεία
Η είσοδος στο σπήλαιο της Αφαίας εντοπίστηκε από δύο μαθητές την ώρα που έπαιζαν στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρεται ότι η είσοδος είναι πιθανόν να άνοιξε από τα έργα που εκτελούσαν στην περιοχή για την διάνοιξη του προαστιακού. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 2008 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη, αλλά και σε επόμενες δεν βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης ή οποιοδήποτε άλλο αρχαιολογικό εύρημα ή απολιθωμένα οστά.
Πληροφορίες για την κατάβαση φαραγγιών μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας εδώ.
Τι να έχω μαζί μου στο σπήλαιο της Αφαίας
Συνοπτικά μαζί σας καλό είναι να έχετε τα παρακάτω:
- Παπούτσια ορειβατικά, για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού.
- Ένα αδιάβροχο backpack για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε όπως φαγητό, ρούχα και εξοπλισμό.
- Action camera για πιο έντονες στιγμές ή απλή DSLR για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας εντός του σπηλαίου. (Προσοχή! για όσους έχουν μαζί drone, για πλάνα εξωτερικά του σπηλαίου, για το κακό σήμα που μπορεί να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του όρους).
- Ρούχα ανάλογα της εποχής που θα επισκεφθείτε το σπήλαιο. Δεύτερη αλλαξιά ρούχα στεγνά και καθαρά, για να αλλάξετε μόλις βγείτε από το σπήλαιο. Είναι δεδομένο ό,τι θα λερωθούν αυτά που φοράτε. Αν θέλετε να αποφύγετε να λερωθούν τα ρούχα σας, καλό είναι να βάλετε από πάνω κάποια ολόσωμη στολή ή κάποιο πρόχειρο αδιάβροχο.
- Φακός κεφαλής ή/και χειρός για πιο έντονο φωτισμό εντός του σπηλαίου. Όσο περισσότερο φωτισμό έχετε, τόσο καλύτερα θα απαθανατίσετε το εσωτερικό του σπηλαίου, αλλά και προφανώς θα βλέπετε καλύτερα που πατάτε. Προσοχή!! Δεν επιτρέπεται το θερμό φως και το φλας προς αποφυγή ρύπανσης και καταστροφής των ιδιαίτερων πετρωμάτων.
Καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός επισκεπτών και πεζοπορικών ομάδων αυξάνεται σε κάθε είδους αντίστοιχα τοπία, σπήλαια και βουνά, ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα μας, για να τα βρουν και οι επόμενοι όπως εμείς!