Αγκίστρι! Ένα από τα αγαπημένα μας νησιά, για μια γρήγορη εξόρμηση ή ακόμα και για χαλαρωτικές διακοπές. Το μικρό αυτό νησί στον Αργοσαρωνικό, είναι από τα πιο γνωστά νησιά για τους κατοίκους της Αττικής, καθώς απέχει μόλις μία ώρα με το «δελφίνι» από τον Πειραιά. Ήσυχο, χαλαρωτικό και τόσο μικρό που μπορείς να το γυρίσεις κυριολεκτικά σε ένα Σαββατοκύριακο.

Γενικές Πληροφορίες

  • Το Αγκίστρι ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
  • Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 1200 άτομα.
  • Το 70% του νησιού καλύπτεται από πευκόφυτο δάσος.

Πως να πάτε

Στο Αγκίστρι υπάρχουν 2 φυσικά λιμάνια μέσω των οποίων μπορείτε να προσεγγίσετε το νησί. Το πρώτο είναι στο Μεγαλοχώρι (Μύλος) και εκεί δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια, η διαδρομή με τα οποία είναι περίπου 55 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά. Το δεύτερο είναι το λιμάνι της Σκάλας, όπου εκεί φτάνουν τα συμβατικά ferry boat από τον Πειραιά και η διαδρομή διαρκεί περίπου 1.30 ώρα. Το πλεονέκτημα με τα δυο διαφορετικά λιμάνια, είναι πως μπορείτε να διαλέξετε διαφορετικά δρομολόγια είτε βάση ωρών, είτε τιμής για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης σας. Και τα δυο παραπάνω λιμάνια συνδέονται με το νησί της Αίγινας όλο τον χρόνο.

Διαθέσιμα δρομολόγια πλοίων δείτε εδώ.

Μετακινήσεις

Το νησί είναι πολύ μικρό, οπότε παρόλο που μπορείτε να φέρεται το αυτοκίνητο σας μαζί προσωπικά πιστεύουμε πως είναι περιττό έξοδο. Οι βασικότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με τα πόδια όπως η Σκάλα και η Χαλικιάδα. Για όσες παραλίες χρειάζονται μεταφορικό μέσο, η καλύτερη λύση είναι το σκούτερ. Φθηνό, γρήγορο και δεν χάνεται χρόνο για την εύρεση πάρκινγκ.  Αρκετά άτομα επιλέγουν επίσης το ποδήλατο το οποίο δεν προτείνουμε αν θέλετε χαλάρωση, ξεκούραση και ηρεμία. Στο κεντρικό χωριό του Μεγαλοχωρίου, υπάρχουν λεωφορεία επίσης που σας συνδέουν με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Από την Σκάλα, υπάρχει τοπικό λεωφορείο που συνδέεται με το Μεγαλοχώρι, ειδικά τις ώρες εκτέλεσης δρομολογίων των πλοίων.

Παραλίες στο Αγκίστρι

Σκάλα

Μια από τις κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το σνακ σας. Είναι μια παραλία με άμμο, σε μικρή απόσταση από το αντίστοιχο λιμάνι της περιοχής. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς είναι ρηχή και δεν αποτελεί κίνδυνο.

Μεγαλοχώρι

Στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου υπάρχουν 2 παραλίες με γαλάζια νερά και διαχωρίζονται από το αντίστοιχο λιμάνι του οικισμού. Από τις 2 αυτές παραλίες η πιο οργανωμένη είναι αυτή που βρίσκεται δεξιά από το λιμάνι. Είναι πιο οργανωμένη και προσφέρει αντίστοιχα ξαπλώστρες, ομπρέλες και διάφορα καταστήματα καφέ και εστίασης σε κοντινή απόσταση.

Δραγωνέρα

Από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Γύρω από την παραλία εκτείνεται ένα καταπράσινο δάσος με πεύκα και άλλα δέντρα. Τα νερά είναι αρκετά καθαρά και σε συνδυασμό με την ωραία θέα και το τριγύρω περιβάλλον σας κάνει να απολαύσετε το μπάνιο σας στο μέγιστο. Η παραλία αυτή είναι με βότσαλο και διαθέτει μια καντίνα που μπορείτε να βρείτε καφέδες, αναψυκτικά και φαγώσιμα. Για να κατευθυνθείτε προς την Δραγωνέρα θέλετε μεταφορικό μέσο. Η διαδρομή είναι από το Μεγαλοχώρι προς τα Λιμενάρια, όπου στο μέσο της διαδρομής θα βρείτε μια ταμπέλα προς τα δεξιά με την ονομασία της παραλίας.

Απόνησος

Δεν αποτελεί μια παραλία, αλλά νησί ολόκληρο. Συγκεκριμένα ενώνεται με το Αγκίστρι μέσω μιας μικρή γέφυρας. Για την είσοδο σας στην περιοχή θα χρειαστεί να καταβάλλεται το αντίτιμο των 5 € και περιλαμβάνει την είσοδο με αναψυκτικό και ξαπλώστρα με ομπρέλα.  Όπως και οι περισσότερες παραλίες στο Αγκίστρι, έτσι και αυτή περιτριγυρίζεται από πολλά πεύκα. Τα νερά στην περιοχή είναι πεντακάθαρα. Για την να φτάσετε στην Απόνησο, θα χρειαστείτε σίγουρα μεταφορικό μέσο και απέχει περίπου 20 λεπτά από την περιοχή της Σκάλας. Στην περιοχή μπορείτε επίσης να κάνετε θαλάσσια σπορ και υπάρχει και ένα μικρό λιμάνι στο οποίο μπορούν να δέσουν άλλα σκάφη. Φεύγοντας από το νησάκι υπάρχει ταβέρνα με φρέσκα ψάρια και πολλούς μεζέδες.

Χαλικιάδα

Μια από τις πιο διάσημες παραλίες στο Αγκίστρι για 2 λόγους. Αρχικά πολλοί επιλέγουν την τριγύρω δασώδη περιοχή, καθώς και την ίδια παραλία για να κατασκηνώσουν. Προσφέρει την απόλυτη ηρεμία και η επαφή με την φύση βοηθάει πολύ σε αυτό. Παρόλο που έχουν απαγορεύσει την κατασκήνωση εντός του δάσους και υπάρχει αντίστοιχο πρόστιμο, θα δείτε δεκάδες σκηνές διάσπαρτες μέσα στο δάσος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι παραλία γυμνιστών. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε γυμνισμό για να την επισκεφθείτε.

Για να φτάσετε στην παραλία, θα κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Σκληρής και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα πόδια( με όχημα δεν γίνεται). Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής θα διασχίζετε ένα καταπράσινο δάσος και μετά από λίγο θα φτάσετε στο τέρμα αυτού. Από εκεί και έπειτα ξεκινάει μια μικρή κατάβαση για να φτάσετε σε μια υπέροχη και εντυπωσιακή παραλία  σε έναν καταγάλανο κόλπο. Απλά χρειάζεται λίγο προσοχή σε κάποια σημεία γιατί η κλίση είναι απότομη.

Η παραλία της Χαλικιάδας στο Αγκίστρι
Μάριζα

Είναι μια βραχώδης παραλία κοντά στην περιοχή Λιμενάρια. Είναι ήσυχη παραλία, με πολλά δέντρα να την περιτριγυρίζουν. Τα νερά της συγκεκριμένης παραλίας είναι βαθιά, οπότε δεν ενδείκνυται για μικρά παιδιά.

Προσφορές για δωμάτια στο Αγκίστρι μπορείτε να βρείτε εδώ

Τι να κάνετε

Εξόρμηση στο γειτονικό νησί της Αίγινας: Αν είστε αρκετές μέρες στο νησί και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές με μια μίνι εξόρμηση στο κοντινό νησί της Αίγινας. Η απόσταση είναι μόλις 10-15 λεπτά ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξετε. Περισσότερες πληροφορίες για το νησί της Αίγινας θα βρείτε στο άρθρο μας εδώ.

Water sports: Για τους λάτρεις της θάλασσας και του βυθού το Αγκίστρι ενδείκνυται για ποικίλες δραστηριότητες. Μπορείτε να επιχειρήσετε να κάνετε kayak στην Σκάλα ή αν σας αρέσουν οι πιο έντονες δραστηριότητες να δοκιμάσετε να κάνετε κατάδυση στο Μεγαλοχώρι. Ακόμη στο Μεγαλοχώρι μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε κάποιο θαλάσσιο τουρ σε γειτονικό μέρος από τις επιλογές που σας δίνονται.

Ιππασία: Στο Αγκίστρι και συγκεκριμένα στην Απόνησο σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε ιππασία. Χαλαρώστε και απολαύστε την βόλτα σας απολαμβάνοντας την θέα του νησιού. Επιπλέον και στο Μεγαλοχώρι υπάρχει ιππικός όμιλος όπου μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο.

Φαγητό και ποτό

Οι περισσότερες ταβέρνες και καφετέριες είναι στα κεντρικά λιμάνια του νησιού. Στην Σκάλα και στο Μεγαλοχώρι. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα είτε αυτό αφορά φαγητό είτε ποτό. Ωστόσο αξιόλογες και σε μερικές περιπτώσεις πιο οικονομικές ταβέρνες, μπορείτε να βρείτε και στις άλλες περιοχές του νησιού με φρέσκο ψάρι και τοπικούς μεζέδες. Στα παραδοσιακά πιάτα του νησιού συγκαταλέγονται: η μουσέντα ( είδος χορτόπιτας), το λακλώρι ( αλλιώς κολοκυθόπιτα) και από γλυκά οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες και οι δίπλες.

Ένα από τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό που τιμήσαμε εις διπλούν, ήταν η Αλκυόνη στην περιοχή της Σκληρής. Γρήγορο σέρβις, καλό μαγειρεμένο φαγητό και με ένα μικρό μπαλκονάκι με θέα στην θάλασσα. Είναι στην ίδια κατεύθυνση όπως πάτε για Χαλικιάδα, οπότε μπορείτε να το συνδυάσετε με την επιστροφή σας από την γνωστή παραλία.

Η ταβέρνα Αλκυόνη στην περιοχή της Σκληρής στο Αγκίστρι

Για ποτό, ωραίο και ξεχωριστό είναι το Sunrise. Χαλαρή μουσική και μαξιλάρες στην άμμο για να απολαύσετε το κοκτέιλ σας. Ωστόσο οι επιλογές είναι αρκετές για όλα τα γούστα στα κεντρικά σημεία του νησιού. Και με events που κρατάνε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βίντεο από την δική μας εξόρμηση στο νησί, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Χρήσιμα Sites & apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για το Αγκίστρι εδώ.

Ferryscanner

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για επιλεγμένους προορισμούς σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κτλ. Άμεση εξυπηρέτηση και συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για διαθεσιμότητα εισιτηρίων, τιμές και δρομολόγια δείτε εδώ.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.