Σε αυτήν την εξόρμηση μας, επισκεφθήκαμε δύο ιδιαίτερα μέρη που μας προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία μιας και δεν είχε τύχει να τα επισκεφθούμε στο παρελθόν. Πρώτα πήγαμε στο πανέμορφο Πολυλίμνιο, μια περιοχή γεμάτη λιμνούλες, δέντρα και καταρράκτες (μικρούς και μεγάλους) και στη συνέχεια καταλήξαμε για μπάνιο στην πασίγνωστη και πολυφωτογραφημένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Όσοι δεν έχετε πάει, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τη μαγεία της Μεσσηνίας, καθώς στον αναλυτικό μας οδηγό παρακάτω θα βρείτε όσες πληροφορίες χρειάζεστε πριν την πρώτη δική σας εξόρμηση στην περιοχή.

Πληροφορίες και τοποθεσία

Πολυλίμνιο

Ξεκινώντας με το Πολυλίμνιο, να αναφέρουμε πως βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαραυγή σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα. Περιλαμβάνει αρκετές λίμνες, με τις πιο γνωστές να είναι η Κάδη, η Καδούλα, η Μαυρολίμνα, του Πανάγου και η Σταθούλα. Το μέρος δεν είναι εμφανές από τον δρόμο, πρέπει πρώτα να αφήσετε το όχημα σας στο parking και στην συνέχεια να ακολουθήσετε το σχετικό μονοπάτι (υπάρχει ταμπέλα στο σημείο εκκίνησης). Στο parking υπάρχει καφετέρια απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα βασικά για την βόλτα σας. Μεγάλα οχήματα όπως λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν καν το parking, οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να περπατήσετε όλη την διαδρομή από το χωριό.

Για να βρείτε το φαράγγι θα περάσετε μέσα από πυκνή βλάστηση και ξύλινα γεφυράκια. Η διαδρομή είναι εμφανής και συνήθως υπάρχει και αρκετός κόσμος, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Στο πέρασμα της διαδρομής θα δείτε διάφορα λίμνες είτε πιο μικρές, είτε μεγαλύτερες όπου κολυμπάνε παρέες ατόμων. Το αποκορύφωμα είναι ο μεγάλος καταρράκτης, όπου επιλέγουν και οι περισσότεροι για την βουτιά τους. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, αλλά καλό θα ήταν να φοράτε αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια πεζοπορίας για να μην γλιστρήσετε στις πέτρες. Το περπάτημα διαρκεί περίπου 20 λεπτά από το parking και 40 από το χωριό ανάλογα την φυσική κατάσταση και τον ρυθμό βάδισης κάθε ατόμου.

Τα κρυστάλλινα νερά θα είναι η αποθεραπεία σας μετά την μίνι πεζοπορία και σίγουρα θα τα απολαύσετε στο έπακρο. Απλά προετοιμαστείτε για πιο παγωμένα νερά!! Στην μεγάλη λίμνη, όπου υπάρχει και ένας μεγάλος καταρράκτης, πολλοί επιλέγουν απλά να κάθονται από κάτω και να απολαμβάνουν το φυσικό υδρομασάζ που τους χαρίζει το τρεχούμενο νερό. Δίπλα ακριβώς από το σημείο αυτό υπάρχει και μια σκάλα και σχοινιά που οδηγούν σε έναν βράχο, από τον οποίο μπορείτε να κάνετε βουτιές. Το βάθος είναι μεγάλο στο σημείο αυτό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Βοϊδοκοιλιά

Αφότου φύγαμε από το Πολυλίμνιο, σειρά είχε η πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Είναι από τις πιο διάσημες παραλίες της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας κολπίσκος μοναδικής ομορφιάς με λευκή ψιλή άμμο που απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Σχηματικά θυμίζει το γράμμα Ω, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τις εναέριες λήψεις, ενώ άλλοι την παρομοιάζουν με κοιλιά βοδιού, για αυτό και η αντίστοιχη ονομασία. Η παραλία είναι προσβάσιμη με όχημα μέχρι ένα σημείο, όπου μπορείτε να παρκάρετε και να περπατήσετε για λίγο μέχρι να την προσεγγίσετε. Λίγο πριν το parking, υπάρχει καντίνα, όπου μπορείτε να αγοράσετε τα απαραίτητα αναψυκτικά και snack, αλλά και να κάνετε ντουζ στον γυρισμό μιας και διαθέτει ντουζιέρες.

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς ανήκει στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Στην παραλία επίσης δεν θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα ή ξαπλώστρες και φυσικά απαγορεύεται το ελεύθερο camping. Μπορείτε ωστόσο, να στήσετε κανονικά τις δικές σας ομπρέλες και γενικά να φέρε τον δικό σας εξοπλισμό, προφανώς με σεβασμό στο περιβάλλον πάντα.

Τέλος, υπάρχουν κάστρα και μια σπηλιά που μπορείτε να προσεγγίσετε με μίνι πεζοπορία και να απολαύσετε την θέα και να βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες. Η παραλία σίγουρα θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας, ιδίως αν δεν πετύχετε καθόλου αέρα και την απολαύσετε στο έπακρο, χωρίς την άμμο να μπαίνει στα μάτια σας!

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς στην Μεσσηνία

Ιστορικά Στοιχεία

Πολυλίμνιο

Σχετικά με το Πολυλίμνιο διάφορες ιστορίες ακούγονταν κατά καιρούς, αλλά υπήρχαν και αντίστοιχα γεγονότα, από τα οποία πήραν το όνομα τους κάποιες λίμνες. Πάμε να δούμε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Λίμνη Πανάγου: Ονομάστηκε έτσι από τον Πανάγο Γραμματικόπουλο, ο οποίος πνίγηκε στη λίμνη αυτή, καθώς προσπαθούσε να τη διασχίσει χειμώνα, χωρίς να υπολογίσει την αυξημένη ορμή των νερών.

Λίμνη Σταθούλας: Πήρε την ονομασία της από την Σταθούλα Θεριού, όπου πνίγηκε εκεί με τα δυο της παιδιά το 1770,  κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ.

Η λίμνη του Ιταλού: Την περίοδο της Κατοχής μια ομάδα Ιταλών έτρωγε σε μια λίμνη του Πολυλιμνίου. Ένας από αυτούς, ενώ έψαχνε για φαγητό γλίστρησε, έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε μιας και δεν ήξερε κολύμπι.

Καδούλα: Η αλλιώς λίμνη για ερωτευμένους, καθώς πήρε το όνομά της από το σχήμα της που θυμίζει σχήμα καρδιάς.

Μαυρολίμνα: Δυσπρόσιτη λίμνη, η οποία πήρε το όνομά της από το βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, χρώμα των νερών της.

Τέλος οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής είχαν δώσει για τα ατυχήματα τις δικές τους ερμηνείες και είχαν τους δικούς τους θρύλους. Σύμφωνα με αυτούς στο Πολυλίμνιο κατοικούσαν νεράιδες που τραγουδούσαν στους περαστικούς της περιοχής και τους καλούσαν στα νερά τους. Οι άτυχοι που άκουγαν το κάλεσμα και παρασύρονταν, έβρισκαν τραγικό θάνατο, καθώς πνίγονταν στα νερά των λιμνών. Εν συνεχεία του θρύλου, υπήρχε η άποψη ότι οι ψυχές αυτών που πέθαιναν εξαιτίας του τραγουδιού των νεράιδων, στοίχειωναν τις αντίστοιχες λίμνες όπου πέθαναν για πάντα.

Διαβάστε το άρθρο μας για την πεζοπορία μας στον καταρράκτη της Ραπεντώσας εδώ.

Βοϊδοκοιλιά

Αρκετές ιστορίες, γεγονότα, αλλά και θρύλοι έχουν επίσης συνδεθεί με την πολυφωτογραφημένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Παρακάτω παραθέτουμε τους πιο γνωστούς από αυτούς:

Ξεκινώντας από την Ομηρική περίοδο, λένε πως το όνομά της παραπέμπει λένε στη Βουφράδα του Ομήρου. Πρόκειται για την παραλία όπου έφτασε με πλοίο και την συνοδεία της θεάς Αθηνάς, ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, για να παρακολουθήσουν μια μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον θεό Ποσειδώνα.

Σε μεταγενέστερη επιγραφή σώζεται και η ονομασία Βούβοτα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σημερινό «Βοϊδοκοιλιά» να είναι νεότερη επινόηση, λόγω της ομοιότητας με κοιλιά βοδιού, όπως προαναφέραμε.

Στον λόφο της βόρειας πλευράς της παραλίας, όπου μπορούμε να κάνουμε την πεζοπορία που αναφέραμε επίσης παραπάνω, είχε εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, ενώ στα μυκηναϊκά χρόνια είχε ταφεί εκεί κάποιο σημαντικό πρόσωπο. Στη νότια πλευρά της παραλίας, βρίσκεται η λεγόμενη Σπηλιά του Νέστορα. Όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο θεός Ερμής είχε κρύψει τα βόδια που είχε κλέψει από τον θεό Απόλλωνα.

Τέλος, στην περιοχή θα βρείτε και το Παλαιόκαστρο του Ναυαρίνου, ένα κάστρο που χτίστηκε από Φράγκους ηγεμόνες, όταν κατέλαβαν την περιοχή το 1204. Λόγω του ότι υπήρχε πρόσβαση μόνο από την παραλία, το οχυρό θεωρούνταν απόρθητο για τα στρατιωτικά δεδομένα του Μεσαίωνα.

Ο καταρράκτης στο Πολυλίμνιο

Τι να έχω μαζί μου

  • Μαγιό: Άκρως απαραίτητο καθώς όπως προαναφέραμε κατά την διάσχιση του Πολυλιμνίου, θα έρθετε σε επαφή με το νερό σε αρκετά σημεία και φυσικά θα κολυμπήσετε. Στο μεσοδιάστημα μέχρι να πάτε Βοϊδοκοιλιά, αν δεν έχει στεγνώσει το μαγιό σας, μπορείτε να έχετε και ένα δεύτερο μαζί σας.
  • Παπούτσια: Ορειβατικά κατά προτίμηση για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού στο Πολυλίμνιο. Σίγουρα όχι ανοιχτά παπούτσια που μπορεί να σας αφήσουν εκτεθειμένους σε πιθανά χτυπήματα σε βράχια και πέτρες. Στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, μπορείτε απλά να έχετε τις σαγιονάρες σας ή κάποιο ανοιχτό παπούτσι, καθώς δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος τραυματισμού.
  • Δεύτερη αλλαξιά ρούχα: Στεγνά στο αμάξι για να αλλάξετε μόλις επιστρέψετε από το Πολυλίμνιο και την παραλία.
  • Αδιάβροχο backpack: Για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε, χωρίς το άγχος να βραχούν και να χαλάσουν.
  • Αδιάβροχη κάμερα: ή θήκη για το κινητό για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας κατά την διάρκεια της διαδρομής και κατά την διάρκεια του μπάνιου σας στις λίμνες και την Βοϊδοκοιλιά.
  • Αντικουνουπικά: Θα χρειαστούν λόγω της πυκνής βλάστησης μέσα στο Πολυλίμνιο.
  • Αντηλιακό και γυαλιά ηλίου: Για ευνόητους λόγους και τα 2, τόσο στο Πολυλίμνιο, όσο και στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Προσοχή για τα γυαλιά, μην τυχόν σας πέσουν στα βράχια στο Πολυλίμνιο και τα χάσετε, καλό θα ήταν να έχετε κάποιο κορδόνι σαν προστασία.