Κάθε ταξιδιώτης που καταφθάνει στην Αίγυπτο ανυπομονεί για ένα και μόνο πράγμα. Ο λόγος δεν είναι άλλος για το σήμα κατατεθέν του Αιγυπτιακού πολιτισμού από τα αρχαία κιόλας χρόνια, την Νεκρόπολη της Γκίζας. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό από τα 7 αρχαία θαύματα του κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα, η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, καθώς επίσης και η Μεγάλη Σφίγγα. Στην περιοχή αυτή επίσης σώζονται άλλες δυο πυραμίδες αυτή του Χεφρίνου και του Μυκερίνου, καθώς και άλλες μικρότερες. Παρακάτω σας παραθέτουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες από την επίσκεψη μας στις πυραμίδες της Γκίζας και την ευρύτερη περιοχή.

Ιστορικά στοιχεία για τις πυραμίδες

Πυραμίδες: Δημιουργήθηκαν με σκοπό να είναι η τελευταία κατοικία του εκάστοτε Φαραώ. Για αυτό το λόγο εσωτερικά της πυραμίδας τοποθετούνταν και διάφορα αντικείμενα τα οποία θα χρειαζόταν στην επόμενη ζωή. Εκτός από τις πυραμίδες της Γκίζας, πυραμίδες συναντάμε και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αιγύπτου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο θάνατος ήταν η έναρξη ενός ταξιδιού για τον άλλο κόσμο. Το σώμα του βασιλιά ταριχευόταν προτού τοποθετηθεί στη σαρκοφάγο και στη συνέχεια θαβόταν μέσα στην πυραμίδα ή απλώς τοποθετούνταν εντός της πυραμίδας. Ο λόγος για να προστατεύεται και να επιτραπεί η ομαλή μετάβαση στη μετά θάνατον ζωή. Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα ακόμη και σήμερα διχάζει την επιστήμη. Δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον ακριβή τρόπο της κατασκευής, αυτού του επιβλητικού οικοδομήματος. Όσες αναπαραστάσεις έχουν κάνει έχουν καταλήξει στο κενό ή απλά πλησιάζουν την απάντηση.

The Great Pyramid of Giza

Μεγάλη Σφίγγα: Ο προστάτης της Νεκρόπολης της Γκίζας.  Άγαλμα με σώμα  λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, που όπως πίστευαν οι αρχαίοι στην Αίγυπτο, ήταν οι φύλακες του ύπνου και των ονείρων, καθώς επίσης και του άλλου κόσμου. Αγάλματα με την μορφή της σφίγγας είχαν βρεθεί σε πολλά μέρη της Αιγύπτου με την ίδια ερμηνεία. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιον απεικονίζει η προτομή του αγάλματος ούτε από ποιόν χτίστηκε. Θεωρίες λένε ότι ίσως είναι το πιο αρχαίο άγαλμα στον κόσμο.

Φιλίες στις πυραμίδες της Γκίζας

Περισσότερες πληροφορίες για την Αίγυπτο δείτε στο άρθρο μας εδώ.

Τι να γνωρίζετε πριν πάτε

Όπως και σε κάθε τουριστικό σημείο έτσι και στην νεκρόπολη της Γκίζας υπάρχουν οι επιτήδειοι. Θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν με απώτερο σκοπό να σας αποσπάσουν μεγαλύτερα ποσά από τις νόμιμες τιμές. Αυτό συνήθως γίνεται είτε εκτός της νεκρόπολης, από άτομα που προσφέρουν μεταφορά με άλογα και καμήλες, είτε από πλανόδιους εσωτερικά των τειχών της νεκρόπολης. Προτείνουμε να κλείσετε ένα ιδιωτικό τουρ, αν και λίγο πιο ακριβό, σας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και σας βγάζει από τον κόπο, να αποφεύγετε κάθε πωλητή που σας πλησιάζει. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες:

  • Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 9 π.μ μέχρι τις 5 μ.μ. Οι καλύτερες ώρες για να επισκεφτείτε την Νεκρόπολη είναι 9-11 π.μ ή 3-5 μ.μ, καθώς οι υπόλοιπες ώρες είναι ώρες αιχμής με πολλά γκρουπ τουριστών.
  • Υπάρχει μόνο μία κεντρική είσοδος και μόνο από εκεί μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο εισόδου, αφού περάσετε από σωματικό έλεγχο. Η επίσημη τιμή του εισιτηρίου αναγράφεται σε μια μεγάλη πινακίδα με σκοπό να προσέχετε να μην σας ζητήσουν παραπάνω.
  • Η είσοδος στις πυραμίδες επιτρέπεται με ξεχωριστό εισιτήριο το οποίο το παίρνετε μόνο από την κεντρική είσοδο μαζί με το αρχικό εισιτήριο εισόδου. Ωστόσο, άμα βρίσκεστε ήδη στην περιοχή των πυραμίδων, αποφασίσετε να μπείτε και δεν έχετε αγοράσει εισιτήριο, πρέπει να  γυρίσετε πίσω στην κεντρική είσοδο για να το αγοράσετε και η διαδρομή είναι σχετικά μεγάλη.
  • Η είσοδος στην μεγάλη πυραμίδα αποτελείται από ένα στενό διάδρομο μήκους 120 μέτρων περίπου μέχρι τον νεκρικό θάλαμο.Το ταβάνι της σήραγγας είναι πολύ χαμηλό, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε συνεχώς σκυφτοί. Αυτός ο στενός διάδρομος, καταλήγει σε ένα μεγάλο δωμάτιο με μια άδεια σαρκοφάγο.
  • Οι πυραμίδες μέσα είναι άδειες, καθώς τα ευρήματα από τις ανασκαφές έχουν μεταφερθεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο.
  • Είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται το να ανεβείτε εξωτερικά από τις πυραμίδες και όπως θα διαπιστώσετε τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. 
  • Μία χρήσιμη φράση που θα σας γλυτώσει από τους μικροπωλητές εντός αλλά και εκτός της περιοχής των πυραμίδων είναι η “La Shokran” (Όχι ευχαριστώ).
  • Μην χάσετε το εντυπωσιακό Sound and Light Show. Τον χειμώνα ξεκινάει στις 6 μ.μ και το καλοκαίρι στις 7 μ.μ.

Κόστος εισιτηρίων

Οι τιμές των εισιτηρίων αναγράφονται στο παρακάτω πίνακα:

Περιοχή Πυραμίδων- Εισιτήριο Εισόδου 240EGP
Μαθητικό Εισιτήριο Εισόδου 120EGP
Πυραμίδα του Χέοπα 450 EGP
Πυραμίδα του Μυκερίνου 100 EGP

Οι τιμές κάθε χρόνο αλλάζουν. Εμείς για παράδειγμα όταν είχαμε πάει η τιμή για την είσοδο ήταν 160 EGP. Στην κεντρική είσοδο δέχονται μόνο μετρητά δικού τους νομίσματος, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε πάνω σας μετρητά. Οι πληρωμές με πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή ευρώ/ δολάρια απορρίπτονται.

Τουρ με καμήλες στις πυραμίδες της Γκίζας

Το κόστος της βόλτας με τις καμήλες είναι 100 EGP για κάθε μισή ώρα. Ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικά πακέτα διαδρομών που μπορείτε να αγοράσετε. Τα κατάλληλα μέρη για να πάρετε καμήλες ή άλογα είναι αφού περάσετε την κεντρική είσοδο στους στάβλους, στην περιοχή των πυραμίδων και στο υψηλότερο σημείο (Panorama). Εκεί τα ζώα αυτά είναι πιο καθαρά και υγιή, ενώ άμα κλείσετε πριν την είσοδο σας στην Γκίζα, τα περισσότερα είναι κακοποιημένα, βρώμικα, με πληγές και πολύ αδύνατα.

Δείτε διαθέσιμες δραστηριότητες εδώ.

Προσωπική εμπειρία

Είχαμε κλείσει ιδιωτική μεταφορά από το ξενοδοχείο μας στο Κάιρο μέχρι την Νεκρόπολη της Γκίζας. Στην διαδρομή ο οδηγός μας ρώτησε άμα θέλουμε να μας βοηθήσει με τα τουρ με καμήλες στις πυραμίδες της Γκίζας. Εμείς αρχικά χωρίς να γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες δεχτήκαμε και έτσι μας μετέφερε σε έναν χώρο, όπου έκλειναν τουρ με καμήλες. Εκεί μας πρότειναν τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούσαμε να επιλέξουμε εντός της Νεκρόπολης και μας έδωσαν τις ανάλογες πληροφορίες. Αφού αποφασίσαμε ποια διαδρομή θέλαμε μας ζητήθηκε να πληρώσουμε 80€ το άτομο (1400 EGP).

Περισσότερες πληροφορίες για το Κάιρο θα βρείτε στο άρθρο μας εδώ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ανεβήκαμε στις καμήλες και καταλάβαμε ότι τα ζώα αυτά ήταν κακοποιημένα. Και οι δύο έβγαζαν παράξενους ήχους όταν περπατούσαμε προς την κεντρική είσοδο και δεν περπατούσαν καλά. Σε όλη την διαδρομή ο οδηγός μας τόνισε αρκετές φορές ότι μόλις μπούμε στην είσοδο να μην μιλήσουμε σε κανέναν και να μην πούμε σε κανέναν το ποσό που δώσαμε. Εκεί αρχίζαμε και καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μπαίνοντας στην είσοδο και αφού πληρώσαμε τα εισιτήρια εισόδου, μας σταμάτησαν δύο άντρες με όπλα και μας έκαναν τις ερωτήσεις που μας είχαν πει να μην απαντήσουμε. Δηλαδή το μέρος που κάναμε την κράτηση και το κόστος. Εμείς δεν ξέραμε αν έπρεπε να πούμε κάτι μέχρι που ο ένας από τους δύο μας υπέδειξε ότι είναι τουριστική αστυνομία. Μετά τις αποκαλύψεις μας είπαν ότι η τιμή για το τουρ που κλείσαμε είναι η μισή 40€ το άτομο (700EGP).

Ύστερα, βρήκαν τον οδηγό που μας είχε κλείσει το τουρ και πήραμε τα λεφτά μας πίσω. Μας οδήγησαν μετά στους στάβλους όπου οι καμήλες ήταν πιο υγιής και καθαρές και κλείσαμε εκεί εκ νέου το νέο τουρ μας με ξεναγό στην μισή τιμή.

Προτείνουμε λοιπόν, να μην εμπιστευτείτε κανέναν έξω από την περιοχή των πυραμίδων, διότι το κόστος του τουρ θα είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα σας ζητηθεί εντός. Αυτό οφείλεται στην προμήθεια που παίρνουν έξτρα τα γραφεία και οι οδηγοί βάση των δικών τους συμφωνιών, όπως και στην δική μας εμπειρία.

Μουσείο Πάπυρου

Στην ευρύτερη περιοχή έξω από τις πυραμίδες της Γκίζας, βρίσκεται το Μουσείο Πάπυρου. Εκεί έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αναλυτικά την διαδικασία για το πως φτιάχνεται ο αυθεντικός πάπυρος. Το πιο ιδιαίτερο σε αυτό το μέρος είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας προσωπικό πάπυρο με τα ονόματά σας στα ιερογλυφικά. Οι τιμές για τους παπύρους στο μουσείο είναι πιο ανεβασμένες συγκριτικά με τους άλλους στα παζάρια. Η διαφορά είναι στο υλικό και στο ότι κάποιοι δεν γράφουν πάνω κάτι προσωπικό που μπορεί να θέλετε, απλά σας πουλάνε έτοιμα σχέδια που έχουν.