Το Paratrike είναι μια δραστηριότητα τόσο για μεγάλους, όσο και για μικρούς. Προσφέρει την δυνατότητα να κάνετε μια διαφορετική βόλτα στον εναέριο χώρο. Μπορείτε να βιώσετε παράλληλα την μοναδική αίσθηση ελευθερίας που σας προσφέρει, καθώς το όχημα είναι ανοιχτό περιμετρικά. Απολαύστε την θέα από ψηλά και τραβήξτε παράλληλα μοναδικές φωτογραφίες και βίντεο. Περισσότερες πληροφορίες για την δραστηριότητα, το όχημα και τον χώρο διεξαγωγής θα βρείτε παρακάτω στο άρθρο μας.

Γενικά για το Paratrike

Το Paratrike ή αλλιώς μηχανοκίνητος αετός είναι ένα αποσπώμενο μικρό και ελαφρύ αεροσκάφος. Η γενικότερη ονομασία των αντίστοιχων αεροσκαφών είναι Ultra-Light Aircraft,   λόγω του μικρού τους βάρους. Η ονομασία προέρχεται από την αντίστοιχη Αγγλική λέξη tricycle (τρίκυκλο). Και αυτό διότι τα αεροσκάφη αυτά στηρίζονται συνήθως σε 3 τροχούς. Όσον αφορά την χώρα μας το trike αποτελεί άθλημα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.

Τα κυρίαρχα μέρη που αποτελούν το αεροσκάφος είναι 3. Τα φτερά ή αλλιώς πτέρυγα, ο σκελετός και το καρότσι μέσα στο οποίο κάθονται τα άτομα και στηρίζεται ο κινητήρας και τέλος ο ίδιος ο κινητήρας που δίνει την αντίστοιχη ώθηση για την απογείωση του αεροσκάφους. Τα αεροσκάφη αυτά χρειάζονται λιγότερο από 30 μέτρα χώρο για να απογειωθούν, ενώ μόλις 60 για την αντίστοιχη προσγείωση τους. Δυνατότητα πτήσεων υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τέλος συγκριτικά με αντίστοιχες δραστηριότητες όπως το παραπέντε, το Trike μπορεί να πετάξει περισσότερο χάρη στον κινητήρα του, χωρίς να εξαρτάται από τα θερμά ρεύματα αέρα.

Βίντεο από την δραστηριότητα μας στο κάστρο της Βοιωτίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Ιστορικά στοιχεία

Tο άθλημα του Paratrike είναι ένα σύγχρονο άθλημα και αντίστοιχα η πρώτη κατασκευή ενός αντίστοιχου ελαφρού αεροσκάφους δεν χρονολογείται πολύ παλιότερα. Τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να εμφανίζονται μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι πρώτες πειραματικές κατασκευές έγιναν λίγο παλιότερα το 1948  µε πρωτοπόρο στην κατασκευή Francis Rogallo. Ωστόσο οι επιδόσεις των πρώτων αεροσκαφών προφανώς δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές, ούτε μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες που στα σημερινά δεδομένα θα θεωρούνταν τέλειες. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία του Trike χρονολογείται από την εφεύρεση της πτέρυγας του Francis Rogallo και την επακόλουθη εξέλιξη από τις καινοτομίες της ομάδας μηχανικών Paresev και μετά από άλλες.

Το 1948, ο μηχανικός Francis Rogallo εφηύρε μια αυτό-διογκούμενη πτέρυγα την οποία κατοχύρωσε στις 20 Μαρτίου 1951, ως Flexible Wing. Το 1973, δύο αδέρφια από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. ο Bob και ο Chris Wills ίδρυσαν την «Wills Wing». Ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες μαζικής παραγωγής μηχανοκίνητων αετών. Επιπλέον αυτοί ήταν που άνοιξαν τον δρόμο για το άθλημα του αιωροπτερισµού (hang gliding). Στην Ελλάδα το 1976, γυρίστηκε μια ταινία περιπέτειες, µε το όνοµα “Sky Riders” στην οποία έγινε εκτεταμένη χρήση μηχανοκίνητων αετών. Τέλος Το 1985 Ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Αιωροπτερισµού. 

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Εκπαίδευση

Όπως σε όλα τα αθλήματα ανεξαρτήτως χώρου, έτσι και στο Paratrike η εκπαίδευση είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό στάδιο που πρέπει να προηγηθεί πριν την ενασχόληση κάποιου με την δραστηριότητα αυτή. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε δυο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό.

Το θεωρητικό μέρος απαρτίζεται από 10 ώρες θεωρίας και περιλαμβάνει διάφορα μαθήματα όπως: όπως μετεωρολογία, νομοθεσία πολιτικής αεροπορίας, τεχνική πτήσεων και ραδιότηλεφωνίας Ρ/Τ ( περιλαμβάνεται και δίπλωμα περιορισμένης ραδιοτηλεφωνίας που είναι απαραίτητο στις πτήσεις αεροσκαφών).

Αντίστοιχα το κομμάτι της πρακτικής εκπαίδευσης απαρτίζεται από 15 ώρες μαθημάτων. Οι 5 ώρες από αυτές πρέπει να είναι solo. Η πρώτη πτήση solo επιτρέπεται να γίνει, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το 30% των προβλεπομένων ωρών θεωρητικής διδασκαλίας και έχουν συμπληρωθεί με επιτυχία 7 ώρες πτήσης με την παρουσία πιστοποιημένου εκπαιδευτή.

Παράλληλα µε το κομμάτι της εκπαίδευσης πρέπει να πληρούνται και κάποιες προϋποθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να μπορεί να χειρίζεται το Paratrike τόσο κατά την διάρκεια της πτήσης, όσο και στο κομμάτι του εδάφους. Διάφορες  παθήσεις όπως η επιληψία, ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακά προβλήματα, δεν μπορούν να συνυπάρξουν µε κανένα αεράθληµα. Αντίστοιχα άλλα φαινόμενα όπως η εγκυμοσύνη, νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών και εξαρθρώσεις θα πρέπει να γίνονται γνωστές στο προσωπικό πριν την έναρξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων.

Το κόστος της εκπαίδευσης για δίπλωμα Ws-Trike, (υπερέλαφρου σκάφους) ανέρχεται στα 1800 €.

Η δραστηριότητα του Paratrike στο κάστρο της Βοιωτίας.

Κατηγορίες Trike

Υπάρχουν 3 κατηγορίες Trike που θα δούμε παρακάτω:

  • Τα εκπαιδευτικά Trike τα οποία έχουν  μεγάλη επιφάνεια φτερών (από 19 έως 21 m²), και χαμηλές σχετικά ταχύτητες από 40- 70 km/h.
  • Τα Trike ταξιδιού, µε µικρότερη επιφάνεια φτερών (από 15 έως 18 m²), και μπορούν να πιάσουν υψηλότερες ταχύτητες από 45 μέχρι 100 km/h.
  • Τέλος τα αγωνιστικά ή ακροβατικά Trike, µε ακόμη μικρότερη επιφάνεια φτερών (από 10 έως και 14 m²), και ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες από 60 έως 160 χλµ/ώρα.

Κόστος και τοποθεσία

Το κόστος μια απλής εναέριας βόλτας διάρκειας 15 λεπτών, ξεκινάει συνήθως από 25 €. Δεν απαιτούνται κάποιες γνώσεις ή συγκεκριμένος εξοπλισμός για να συμμετάσχετε στην δραστηριότητα του Paratrike. Κατά την διάρκεια της πτήσης επιτρέπεται να έχετε μαζί σας κάποια action camera για την καταγραφή της μοναδικής αυτής εμπειρίας. Περιορισμός στην ηλικία δεν υπάρχει αρκεί στα ανήλικα άτομα να υπάρχει η αντίστοιχη συναίνεση των γονέων. Το μέρος όπου πραγματοποιούνται οι πτήσεις των αεροσκαφών κάθε Σαββατοκύριακο είναι η Ε.Α.Α. (Ελληνική Αθλητική Αεροπορία) στο κάστρο της Βοιωτίας.