Η πεζοπορία με τα παιδιά δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα, είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης, μια ευκαιρία για τα παιδιά σας να συνδεθούν με τη φύση και να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή. Αρκετοί εναντιώνονται λέγοντας, ότι αν το παιδί είναι μικρό δεν θυμάται τίποτα και αντιστοίχως τσάμπα η ταλαιπωρία, όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Γιατί θα θυμάστε εσείς! Και προφανώς θα υπάρχει και το αντίστοιχο υλικό για τους μικρούς λάτρεις της φύσης να το δουν όταν θα είναι πλέον σε θέση να αντιλαμβάνονται περισσότερα.

Είτε είστε έμπειροι πεζοπόροι, είτε κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα, αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε και να ξεκινήσετε αξέχαστες οικογενειακές περιπέτειες. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στην επιλογή του ιδανικού μονοπατιού, στην προετοιμασία της εξόρμησης σας και στη μετατροπή των πεζοποριών σας σε διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Επιλέγοντας το σωστό μονοπάτι

Η επιλογή του σωστού μονοπατιού είναι σημαντικό για να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη και ασφαλή πεζοπορία μαζί με παιδιά. Ακολουθεί μια ανάλυση των παραγόντων που πρέπει να λάβετε υπόψη σας μέσα από την προσωπική μας εμπειρία:

Μήκος της διαδρομής: Επιλέξτε μονοπάτια με διαχειρίσιμο μήκος, ειδικά αν έχετε μικρότερα παιδιά ή μωρά. Τα πιο σύντομα μονοπάτια παρέχουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο να κουραστούν τα μικρά παιδιά, αλλά και εσείς προφανώς ιδίως αν τα έχετε πάνω σας. Ωστόσο, ο Ιάσονας ακόμη και ως μωρό κοιμόταν στον μάρσιπο λίγο μετά την έναρξη της διαδρομής και δεν μας δημιούργησε “κανένα πρόβλημα” ακόμη και σε μεγαλύτερα μονοπάτια. Θα πρέπει όμως να ξεκινήσετε με μικρότερες διαδρομές, ιδίως αν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρείτε.

Βαθμός δυσκολίας: Επιλέξτε μονοπάτια που ταιριάζουν με την εμπειρία και την φυσική κατάσταση της οικογενείας σας. Αναζητήστε αξιολογήσεις μονοπατιών ως “εύκολα” ή “φιλικά προς την οικογένεια”. Υπάρχουν πλέον και πολλές εφαρμογές μέσω των οποίων μπορείτε να δείτε όλα τα βασικά στοιχεία μιας διαδρομής (υψομετρική διαφορά, μήκος, ανώμαλο έδαφος κτλ). Αποφύγετε τις απότομες αναβάσεις και γενικά τις μεγάλες κλίσεις που μπορεί να είναι δύσκολες και να κουράζουν τα παιδιά, αλλά και την μέση σας αν καταλήξετε να τα έχετε εσείς πάνω σας!

Χαρακτηριστικά διαδρομής: Και στην παρούσα δεν εννοούμε τα χαρακτηριστικά εδάφους και τα συναφή που αναφέραμε παραπάνω. Εξετάστε σε κάθε μονοπάτι που επιλέγετε την παρουσία “ανέσεων”, όπως τυχόν τουαλέτες που μπορεί να υπάρχουν και χώροι υγιεινής, ιδίως αν έχετε μωράκι μαζί σας. Ακόμη, μπορείτε να δείτε για χώρους πικνίκ, πηγές νερού ή ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά μήκος της διαδρομής. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τα διαλείμματα σας, αλλά και για την διασφάλιση ότι όλα θα κυλήσουν όμορφα και ομαλά.

Τοπική ομορφιά: Αναζητήστε μονοπάτια που προσφέρουν φυσική ομορφιά, όπως καταπράσινα δάση, λίμνες, καταρράκτες ή γραφικά σημεία με θέα. Το ελκυστικό τοπίο κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον και τα κίνητρα των παιδιών, έχουν κάτι να περιμένουν και βλέπουν ξεχωριστά πράγματα τόσο κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, όσο και στον τελικό προορισμό. Ακόμη, υποσυνείδητα μαθαίνουν και εκτιμούν ότι μετά τον κόπο και την προσπάθεια τους έρχεται η κατάλληλη ανταμοιβή και ανακούφιση, αλλά και το χτίσιμο μια νέας ανάμνησης και εμπειρίας.

Πεζοπορία με παιδιά

Προετοιμασία για την εξόρμηση σας

Η πεζοπορία μαζί με παιδιά προφανώς ταυτίζεται άρρηκτα με την σωστή προετοιμασία. Η εξασφάλιση του σωστού εξοπλισμού και η συμμετοχή των μικρών σας στην όλη διαδικασία, μπορεί να κάνει την συνολική εμπειρία πιο ομαλή και ευχάριστη. Ακολουθεί μια λίστα με τα απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να πακετάρετε και συμβουλές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά για την επερχόμενη περιπέτεια.

Λίστα ελέγχου βασικών ειδών πεζοπορίας

Πριν ξεκινήσετε για την οικογενειακή περιπέτεια πεζοπορίας, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας τα ακόλουθα αντικείμενα:

Κατάλληλος ρουχισμός: Ντύστε τα παιδιά σας με τα κατάλληλα ρούχα ανάλογα τον καιρό που επικρατεί την εκάστοτε εποχή. Προτιμήστε ρούχα που αναπνέουν και που αφαιρούνται εύκολα σε περίπτωση που είναι χειμώνας και φοράτε αρκετά. Μην ξεχάσετε τα καπέλα και το αντηλιακό για την προστασία από τον ήλιο, ακόμη και κατά την διάρκεια χειμερινών εξορμήσεων. Αν έχετε μαζί σας μωρό μέσα σε μάρσιπο, μην το ντύσετε πολύ βαριά, γιατί στην πορεία θα ιδρώσει από το ύφασμα που θα το περιβάλλει. Κάτι που μάθαμε και εμείς μετά την πρώτη μας πεζοπορία, μιας και τον είχαμε ντύσει αρκετά καλά, αλλά στην πορεία είχε ιδρώσει πολύ και έπρεπε να σταματήσουμε για να ξεκινήσουμε να αφαιρούμε ρούχα και να νιώθει πιο άνετος.

Παπούτσια ορειβασίας: Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας (στην περίπτωση που προφανώς είναι σε θέση να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις) έχουν άνετα και ταυτόχρονα καλά δεμένα μποτάκια πεζοπορίας. Προτιμήστε ψηλά μποτάκια και όχι σκέτα αθλητικά παπούτσια για έξτρα προστασία των αστραγάλων από πιθανούς τραυματισμούς. Μαζί σας καλό θα είναι να έχετε και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (και κάλτσες) στην περίπτωση που τα πρώτα βραχούν ή έχουν λερωθεί πολύ.

Σακίδιο πλάτης: Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό ανατομικό σακίδιο πλάτης (αν μπορεί να το υποστηρίξει από θέμα βάρους) για να μεταφέρει τα απαραίτητα, όπως νερό, κάποιο μικρό snack και κάποιο ελαφρύ ρούχο ή αξεσουάρ. Αυτό ενθαρρύνει την αίσθηση της υπευθυνότητας στα παιδιά.

Νερό και ενυδάτωση: Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας. Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, καλό θα είναι να έχετε τσεκάρει αν υπάρχουν βρύσες ή πηγές στην διαδρομή. Όπως και να έχει μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας τα απαιτούμενα λίτρα νερού. Το πόσο νερό μπορείτε να κουβαλήσετε καλό θα είναι να το υπολογίσετε με βάση τα χιλιόμετρα που έχετε να διανύσετε. Επιπλέον μπορείτε να έχετε κάποιο χυμό μαζί σας για έξτρα ενυδάτωση και βιταμίνες στο διάλειμμα σας.

Υγιεινά snack: Μπορείτε να έχετε μαζί σας μια ποικιλία από μικρά και υγιεινά snack που θα αγοράσετε ή θα φτιάξετε εσείς. Μερικές επιλογές είναι τα φρούτα προφανώς, οι ξηροί καρποί και μικρές θρεπτικές μπάρες. Εμείς επιλέγουμε να φτιάχνουμε και να παίρνουμε μαζί μας συνήθως, μέσα σε ένα μικρό ψυγειάκι διάφορα homemade muffin με κομματάκια φρούτων, χωρίς ζάχαρη που αρέσουν στον Ιάσονα και τα τρώει πολύ εύκολα. Ο σωστός συνδυασμός των snack θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια των μικρών σας, αλλά και την δική σας!

Κουτί πρώτων βοηθειών: Ένα βασικό κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο για κάθε περιπέτεια σε εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε να βάλετε επιδέσμους, αντισηπτικά μαντηλάκια, κάτι για τσιμπήματα, κάποιο σκεύασμα τύπου octenisept και τυχόν απαραίτητα φάρμακα.

Αντικείμενα πλοήγησης: Ένας χάρτης και μια πυξίδα (ή μια συσκευή GPS) μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα στις διαδρομές σας. Πλέον υπάρχουν και πολλές εφαρμογές, όπου μπορείτε να βρείτε την διαδρομή που σας ενδιαφέρει και να την ακολουθήσετε. Να έχετε μαζί σας πάντα και κάποιο power bank για να μην ξεμείνετε από μπαταρία μέσα σε κάποιο δάσος χωρίς σήμα!

Συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία

Η συμμετοχή των παιδιών σας στη διαδικασία προετοιμασίας σίγουρα θα τους δημιουργήσει έναν πρώτο ενθουσιασμό και το αίσθημα ότι έχουν ενεργό ρόλο και είναι χρήσιμα. Παρακάτω αναλύουμε πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό.

Αφήστε τα να ετοιμάσουν τα σακίδιά τους: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να επιλέξουν μερικά από τα αγαπημένα τους snack και αντικείμενα (είτε εξοπλισμός, είτε παιχνίδι) που θα μεταφέρουν στα σακίδια τους. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ότι συμμετέχουν ενεργά και ότι έχουν και τον έλεγχο του τι μπορούν να έχουν μαζί τους. Πείτε τους απλά την γνώμη σας περί απαραίτητων αντικειμένων και σίγουρα παροτρύνετε τα να μην επιλέξουν κάτι πολύ βαρύ που θα καταλήξετε να το έχετε εσείς πάνω σας μόλις κουραστούν.

Συζητήστε για τη δραστηριότητα: Μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με το μονοπάτι, τον προορισμό και τι μπορεί να συναντήσετε στην διαδρομή που επιλέξατε. Επισημάνετε τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως καταρράκτες, άγρια ζώα ή σπήλαια που σίγουρα θα τους εξάψει την φαντασία και θα ανυπομονούν να τα πετύχουν από κοντά.

Travel guides για τη φύση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε μαζί σας έναν οδηγό φύσης σχετικό με την περιοχή πεζοπορίας σας ή με κάποια αντίστοιχη δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν φυτά και ζώα. Επίσης, μπορείτε να φέρετε μαζί σας μερικά απλά παιχνίδια για το μονοπάτι ή λίστες για κυνήγι θησαυρού για να τα κρατήσετε απασχολημένα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και να απολαύσετε όλοι μαζί την εξόρμηση σας δημιουργικά.

Φωτογράφιση: Αν είναι σε κατάλληλη ηλικία, δώστε στα παιδιά σας φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης ή αφήστε τα να χρησιμοποιήσουν μια action camera που είναι πιο ανθεκτικές για να σας τραβήξουν φωτογραφίες. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να καταγράψουν την περιπέτεια σε φωτογραφίες και βίντεο που μελλοντικά θα βλέπουν ξανά και ξανά.

Συμμετέχοντας οι μικροί adventurers στις προετοιμασίες της εξόρμησης σας, όχι μόνο αυξάνεται ο ενθουσιασμός τους για ότι θα ζήσουν μαζί σας, αλλά εμπνέονται από την αγάπη σας για τη φύση και την πεζοπορία.

Πεζοπορία στον Βοϊδομάτη

Διασκέδαση & Εκπαίδευση

Η πεζοπορία με τα παιδιά δεν έχει να κάνει μόνο με την επίτευξη του προορισμού ή μιας συγκεκριμένης κορυφής, αλλά και με το να κάνετε το ταξίδι ευχάριστο και εκπαιδευτικό. Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν τους μικρούς σας εξερευνητές, ενώ παράλληλα θα τους μεταδώσουν πολύτιμα μαθήματα για τη φύση:

Κυνήγι θησαυρού στη φύση: Αναφέρθηκε λακωνικά και στην προηγούμενη παράγραφο. Μπορείτε να μετατρέψετε την πεζοπορία σας σε κυνήγι θησαυρού! Ανάλογα με την ηλικία των μικρών σας μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχετική λίστα με αντικείμενα που βρίσκονται συνήθως στην περιοχή που εξερευνείτε, όπως κουκουνάρια, συγκεκριμένα φύλλα ή συγκεκριμένα ίχνη ζώων. Δώστε σε κάθε παιδί μια λίστα και μια μικρή τσάντα για να συλλέξει τους θησαυρούς του. Αυτό όχι μόνο τα κρατάει απασχολημένα, αλλά και τα μαθαίνει να παρατηρούν προσεκτικά το περιβάλλον τους. Οι κανόνες μπορούν να διαμορφωθούν αποκλειστικά από εσάς και σε κάθε διαδρομή να διαφοροποιούνται.

Αναγνωρίστε φυτά και ζώα: Ενθαρρύνετε την περιέργεια βοηθώντας τα παιδιά να αναγνωρίσουν φυτά και ζώα κατά μήκος του μονοπατιού. Μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποιον οδηγό ή εφαρμογή που θα σας βοηθήσει με την αναγνώριση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Μπορείτε να εντοπίσετε και να ονομάσετε τα διαφορετικά είδη μαζί με τα παιδιά σας, ένας φανταστικός τρόπος για να ενισχύσετε τις γνώσεις τους για τον φυσικό κόσμο και την αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλον.

Ιστορίες με την φύση: Στα διαλείμματα που θα κάνετε κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους κάποια ιστορία σχετικά με το περιβάλλον που είστε ή με τα ζώα της περιοχής. Μπορείτε να βάλετε την φαντασία τους ακόμη να δουλέψει και να δημιουργήσετε μαζί κάποια ιστορία με φανταστικούς ρόλους εμπνευσμένους από την φύση. Μια χαρά ωστόσο λειτουργούν και οι πιο απλές και κλασσικές ιστορίες. Εμείς προσωπικά του έχουμε πει όλα τα γνωστά παραμύθια (πχ κοκκινοσκουφίτσα κατά μήκος κάποιων διαδρομών, έτσι ώστε να χαλαρώσει και να απολαύσει το τοπίο γύρω του).

Nature Journaling: Μπορείτε να φέρετε μαζί σας μικρά σημειωματάρια και χρωματιστά μολύβια για να δημιουργήσουν τα παιδιά σας τα δικά τους ημερολόγια φύσης. Μπορούν να ζωγραφίσουν φυτά, ζώα ή σκηνές που βρίσκουν ενδιαφέρουσες και να σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους. Είναι ένας φανταστικός τρόπος να καταγράψουν τις εμπειρίες τους στη φύση και να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για αυτήν.

Μίνι επιστημονικά πειράματα: Μετατρέψτε την πεζοπορία σας σε μια επιστημονική περιπέτεια. Πάρτε μαζί σας απλά αντικείμενα, όπως μεγεθυντικούς φακούς, ένα μικρό δοχείο και ένα θερμόμετρο. Συλλέξτε δείγματα χώματος, νερού ή φύλλων και πραγματοποιήστε μίνι πειράματα κατά μήκος της διαδρομής. Για παράδειγμα, εξερευνήστε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ηλιακού φωτός και της σκιάς. Αυτή η πρακτική μάθηση καθιστά την πεζοπορία τόσο διασκεδαστική όσο και εκπαιδευτική.

Οι παραπάνω δραστηριότητες όχι μόνο καθιστούν την πεζοπορία με παιδιά ευχάριστη, αλλά παρέχουν και πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες. Τα παιδιά θα αναπτύξουν βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για τον φυσικό κόσμο γύρω τους. Η πεζοπορία δεν γίνεται απλώς μια φυσική περιπέτεια, αλλά ένα ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης που θα τα κάνει να θέλουν ξανά και ξανά στο μέλλον. Θα είναι μια υγιής συνήθεια γι’ αυτά!

Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου με κατάληξη στον Βοϊδομάτη

Δημιουργώντας αναμνήσεις

Η πεζοπορία με τους μικρούς σας εξερευνητές είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σωματική δραστηριότητα, είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσετε πολύτιμες οικογενειακές αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί στη φύση. Παρακάτω αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της δραστηριότητας:

Ευκαιρία και χρόνος να έρθετε πιο κοντά: Η πεζοπορία καλλιεργεί έναν μοναδικό δεσμό μεταξύ των μελών της οικογένειας. Είναι ώρα για γέλιο, κοινές ανακαλύψεις και ξεπέρασμα των προκλήσεων μαζί. Είτε πρόκειται για την κατάκτηση μιας μικρής κορυφής, είτε για τον εντοπισμό ενός κρυμμένου καταρράκτη, αυτές οι κοινές εμπειρίες ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς και δημιουργούν ιστορίες που θα τις λέτε ξανά και ξανά όλοι μαζί σε κάθε ευκαιρία.

Μαθήματα στη φύση: Η φύση γίνεται η απόλυτη σχολική αίθουσα. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα οικοσυστήματα, την ομορφιά της βιοποικιλότητας και τη λεπτή ισορροπία του περιβάλλοντος, αλλά και πως όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά. Αυτά τα μαθήματα ξεπερνούν κατά πολύ κάθε σχολικό βιβλίο και εμπνέουν μια δια βίου αγάπη για τη φύση και τα ζώα.

Διάλειμμα από τις οθόνες: Σε έναν κόσμο που καλώς ή κακώς κυριαρχούν οι οθόνες, η πεζοπορία με τα παιδιά προσφέρει μια “ψηφιακή αποτοξίνωση” τόσο για εκείνα, όσο και για εσάς. Είναι μια ευκαιρία να “αποσυνδεθείτε” από τις συσκευές και να συνδεθείτε με τον κόσμο γύρω σας. Με τις πραγματικές συνθήκες και το περιβάλλον, θα νιώσετε την επαφή με την φύση. Θα ανακαλύψετε ήχους που είχατε ξεχάσει ή είχατε καιρό να ακούσετε μέσα στην πόλη, θα δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και ταυτόχρονα θα νιώσετε την γαλήνη που σας προσφέρει η παραπάνω εμπειρία, ιδίως όταν την μοιράζεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο παραπάνω στο άρθρο μας, προτείναμε περισσότερο χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και πυξίδες, για να αποφύγετε όσο περισσότερο γίνεται την χρήση κινητών.

Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες πεζοπορίας ή άλλων εξωτερικών δραστηριοτήτων που έχετε δοκιμάσει με την οικογένεια σας. Ανυπομονούμε να ακούσουμε νέες ιδέες, αλλά και πράγματα που ξεχάσαμε να αναφέρουμε!