Το φαράγγι του Νηλέα είναι ένα από τα αγαπημένα μας, καθώς ήταν αυτό που επισκεφθήκαμε μαζί στο πρώτο μας ραντεβού. Πέρα όμως από την προσωπική μας εμπειρία, αντικειμενικά είναι ένα φαράγγι που σίγουρα δεν θα σας περάσει αδιάφορο. Η διαδρομή είναι εύκολη και προφανώς απευθύνεται σε όσους αγαπάνε τις εξορμήσεις, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλες τις βασικές πληροφορίες του φαραγγιού που πρέπει να ξέρετε πριν το επισκεφθείτε και εσείς για πρώτη φορά.

Πληροφορίες και τοποθεσία

Αρχικά το φαράγγι έχει πάρει το όνομα του από τον αντίστοιχο ποταμό του Νηλέα που διασχίζει το φαράγγι. Ακόμη, είναι γνωστό και με άλλες δυο ονομασίες όπως φαράγγι της Μπουλοβίναινας, καθώς επίσης και το φαράγγι του «Αράπη». Η ονομασία του Αράπη προκύπτει από το μαύρο χρώμα που έχουν οι περισσότερες κοίτες του ποταμού Νηλέα. Αντίστοιχα, η ονομασία  Μπουλοβίναινα προέρχεται από μια γυναίκα η οποία ήταν ηρωική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης στην Εύβοια.

Το φαράγγι βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Στράφοι, Αμέλαντες, Αγία Άννα, Παλαιόβρυση και Κεράμεια στην Εύβοια. Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και σίγουρα αξίζει να το διασχίσετε, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αφού σε αρκετά σημεία απαιτεί και κολύμπι.

Συνήθως η διάσχιση του γίνεται από την εντυπωσιακή είσοδο στα νότια, μέχρι την γέφυρα των Αμελάντων προς τα βόρεια. Η είσοδος του φαραγγιού είναι εντυπωσιακή, καθώς στο σημείο αυτό το φαράγγι είναι πολύ στενό και το ύψος του φτάνει τα 50 μέτρα. Ο ποταμός Νηλέας κατά την μακροχρόνια διαδρομή του διαμόρφωσε το σχήμα των λόφων σε μια άγρια, συνεχόμενη χαράδρα με το ύψος των δύο πλευρών να φτάνει μέχρι τα 80 μέτρα.

Μετά από πεζοπορία τόσο  σε δασικό δρόμο όσο και εντός του φαραγγιού, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα επιβλητικά βράχια και τα στενά περάσματα του φαραγγιού. Η κατάληξη θα είναι σε μια μεγάλη βάθρα, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τις βουτιές σας.

Φαράγγι Νηλέα

Πληροφορίες για τις καταβάσεις φαραγγιών μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας εδώ.

Ιστορικά στοιχεία

Ένα ιστορικό φαράγγι, από τα πιο ωραία του νησιού. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα και άγρια ομορφιά που σίγουρα θα απολαύσετε στο έπακρο. Το φαράγγι του Νηλέα μαζί με τον αντίστοιχο ποταμό που το διασχίζει έχει αναφερθεί σε κείμενα του Ομήρου. Ακόμη, η σπηλιά που υπάρχει εκεί λένε πως είχε γίνει καταφύγιο των ντόπιων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 1823 και ενώ οι κάτοικοι ήθελαν να αποφύγουν τους Τούρκους πήγαν και κρύφτηκαν εντός της σπηλιάς αυτής. Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την κρυψώνα τους αυτή, έβαλαν φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς, με αποτέλεσμα όλοι να πεθάνουν από ασφυξία μη έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής.

Ακόμη, σχετικά με την ηρωική μορφή της γυναίκας που αναφέραμε παραπάνω, η Μπουλοβίναινα, βγήκε από αυτή την σπηλιά και εκείνη την στιγμή ήρθε αντιμέτωπη με τους Τούρκους. Μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφάσισε να πέσει στο φαράγγι και να αυτοκτονήσει, παρά να πιαστεί αιχμάλωτη. Αυτός είναι και ο λόγος της αντίστοιχης ονομασίας του φαραγγιού.

Τέλος, άλλες φήμες του παρελθόντος αναφέρουν πως τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα ( γειτονικός ποταμός με τον Νηλέα), γεννούσαν άσπρα πρόβατα. Αντιθέτως, όσα πρόβατα έπιναν από τον Νηλέα, γεννούσαν μαύρα πρόβατα.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Τι να έχω μαζί μου

  • Μαγιό, το άκρως απαραίτητο καθώς όπως προαναφέραμε κατά την διάσχιση του φαραγγιού θα χρειαστεί να βουτήξετε σε αρκετά σημεία.
  • Παπούτσια ορειβατικά κατά προτίμηση για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού. Σίγουρα όχι ανοιχτά παπούτσια που μπορεί να σας αφήσουν εκτεθειμένους σε πιθανά χτυπήματα σε βράχια και πέτρες.
  • Δεύτερη αλλαξιά ρούχα στεγνά στο αμάξι για να αλλάξετε μόλις βγείτε από το φαράγγι.
  • Αδιάβροχο backpack για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε.
  • Αδιάβροχη κάμερα ή θήκη για το κινητό για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας εντός του φαραγγιού.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας αρκετοί επιλέγουν την κοντινή παραλία της Αγίας Άννας για χαλάρωση, μπάνιο και φαγητό στα γειτονικά ταβερνάκια.

Σχετική απεικόνιση της παραπάνω διαδρομής μπορείτε να δείτε εδώ.