Ετοιμάσαμε και πάλι τον εξοπλισμό μας για πεζοπορία με κατεύθυνση αυτή την φορά το χωριό της Ελάτης στην Αρκαδία και το πανέμορφο Μαίναλο. Μια πολύ όμορφη επιλογή είτε για μονοήμερη εξόρμηση από την Αθήνα, είτε για διήμερο με σκοπό να εξερευνήσετε περισσότερα μέρη. Παρακάτω στο άρθρο μας θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν το μονοπάτι, αλλά και το χωριό της Βυτίνας στο οποίο και καταλήξαμε μετά το τέλος της πεζοπορίας μας.

Πληροφορίες και τοποθεσία

Η περιοχή του Μαινάλου, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας βρίσκεται στην Αρκαδία, στην καρδιά της Πελοποννήσου, σε απόσταση μικρότερη των 3 ωρών από την Αθήνα μαζί με τις απαραίτητες στάσεις. Εκεί θα συναντήσετε δεκάδες χωριά καθένα με το δικό του ενδιαφέρον, τα γραφικά του μαγαζιά και τα παραδοσιακά τους προϊόντα να κλέβουν την παράσταση.

Αναφορικά με την διαδρομή, αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα, καθώς ο σχεδιασμός και η οργάνωση του μονοπατιού πληροί τα κριτήρια που απαιτεί η ΕRA (European Ramblers Association). Το μονοπάτι στο Μαίναλο είναι το 10ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι που παίρνει αυτή τη σημαντική εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας. Συνολικά εκτείνεται σε μήκος 75 km και περνάει μέσα από τα εξής χωριά:

  • Στεμνίτσα
  • Δημητσάνα
  • Ζιγοβίστι
  • Ελάτη
  • Βυτίνα
  • Νυμφασία
  • Μαγούλιανα
  • Βαλτεσινίκο
  • Λαγκάδια

Το καθένα από τα παραπάνω έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας και την απαιτούμενη απόσταση που πρέπει να καλύψετε Είναι στην ευχέρεια του κάθε πεζοπόρου να δει τι του ταιριάζει καλύτερα, αλλά και τι εικόνες θα αποκομίσει από το κάθε μονοπάτι. Αναλυτικά τα 8 τμήματα του μονοπατιού, θα τα βρείτε στη επίσημη ιστοσελίδα εδώ.

Εμείς προσωπικά διαλέξαμε το 4ο τμήμα της διαδρομής Ελάτη – Βυτίνα, το οποίο και θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Αφότου φτάσαμε στο μικρό χωριουδάκι της Ελάτης, λίγο πριν την κεντρική εκκλησία του χωριού, μαζευτήκαμε στο σημείο εκκίνησης και ξεκίνησε η περιπέτεια μας οδεύοντας προς τα πελώρια έλατα που βλέπαμε μπροστά μας.

Η αρχή του μονοπατιού από την Ελάτη προς την Βυτίνα στο Μαίναλο

Με κατεύθυνση την κοίτη του ποταμού Μυλάοντα που συγκεντρώνει τα κρυστάλλινα νερά των πηγών στο Μαίναλο και της γύρω περιοχής, περάσαμε δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και από την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού.

Στην διαδρομή είδαμε πλούσια τμήματα με πυκνή βλάστηση, πελώρια δέντρα, αλλά και αρκετά μανιτάρια μιας και ήταν φθινόπωρο και ήταν η εποχή τους. Σε ένα από τα διαλείμματα της πεζοπορίας, έγινε και σχετική παρουσίαση με τα είδη μανιταριών που μπορούσαμε να πετύχουμε στο συγκεκριμένο μονοπάτι, αλλά και πως αυτά μαγειρεύονται. Μια ιδιαίτερη εμπειρία που σίγουρα αξίζει να προσθέσετε στο πρόγραμμα σας.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Στην μέση της διαδρομής υπάρχει ένα σύντομο άνοιγμα που οδηγεί σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κάποιος μπορεί να σταματήσει σε περίπτωση που νιώθει αδιαθεσία ή κούραση και να πάρει κάποιο ταξί προς την Βυτίνα. Η διαδρομή ήταν σχετικά ευθεία καθ’ όλη την διάρκεια της, με μια μικρή ανηφορική κλίση λίγο πριν το τελείωμα που οδηγεί στη βρύση Αρτότση. Από εκεί μετά από 4 ώρες περίπου και σχεδόν 8,9 km διαδρομής, φτάσαμε στο πανέμορφο χωριουδάκι της Βυτίνας, όπου και καταλήξαμε για φαγητό στο Αρχοντικό της Αθηνάς, λίγο πριν την κεντρική πλατεία του χωριού.

Πυκνή βλάστη που συναντήσαμε στην διαδρομή

Τα κρέατα στην ταβέρνα ήταν πεντανόστιμα και η μονοήμερη εξόρμηση μας ολοκληρώθηκε με ζεστούς λουκουμάδες με σοκολάτα, αλλά και με την αγορά ντόπιων προϊόντων (μέλι και ζυμαρικά) για να μας θυμίζουν λίγο χωριό ακόμη και μετά την επιστροφή μας στην Αθήνα.

Τι να έχω μαζί μου

Παπούτσια πεζοπορίας: Μποτάκι κατά προτίμηση για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού. Καθημερινά παπούτσια και ιδίως πάνινα καλό είναι να αποφεύγονται, ιδίως τον χειμώνα που υπάρχει υγρασία, βροχή και λάσπες, γιατί θα λερωθούν. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια μαζί σας για μετά το τελείωμα της πεζοπορίας.

Δεύτερη αλλαξιά ρούχα: Μαζί σας και όχι στο πούλμαν (σε περίπτωση γκρουπ) καθώς η διαδρομή δεν είναι κυκλική, για να τα έχετε μαζί σας άμεσα σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε μετά το τελείωμα της διαδρομής.

Backpack: Για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε, όπως νερό, snack και τα ρούχα που αναφέραμε παραπάνω, καθώς επίσης και τυχόν φωτογραφικό εξοπλισμό ή κάποιο φαρμακείο.

Αδιάβροχη κάμερα: ή θήκη για το κινητό για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας κατά την διάρκεια της διαδρομής ακόμη και σε περίπτωση βροχής.

Μπατόν: Αν και ήπια η διαδρομή προαιρετικά μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι μπατόν για παν ενδεχόμενο.

Καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός επισκεπτών και πεζοπορικών ομάδων αυξάνεται και στο Μαίναλο και σε κάθε είδους αντίστοιχα τοπία, σπήλαια και βουνά, ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα μας, για να τα βρουν και οι επόμενοι όπως εμείς!