Για κάποιους, η ιδέα για ένα ταξίδι στην Αίγυπτο είναι αποτρεπτική και γεμάτη κινδύνους. Για εμάς η ιδέα αυτή ήταν η ευκαιρία να ζήσουμε ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια. Γιατί όμως έχει δημιουργηθεί αυτή η άποψη για την Αίγυπτο και κατά πόσο είναι ορθό να νιώθει κάποιος φόβο να την επισκεφτεί;

Τα τελευταία δεδομένα του Μουσουλμανικού κόσμου όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το προσφυγικό ζήτημα και η καταπάτηση  των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έχουν  δημιουργήσει αρνητική διαφήμιση στον τουρισμό των κρατών αυτών. Το κύριο ερώτημα μας όμως είναι αν η Αίγυπτος είναι ασφαλές κράτος. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι Ναι η Αίγυπτος είναι ασφαλής! Κυρίως μετά το 2018, όπου η κυβέρνηση της χώρας σταθεροποιήθηκε, υπήρξε σημαντική άνοδος στον τουρισμό, σύμφωνα με τους τοπικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Η ασφάλεια στα αεροδρόμια και σε διάφορα σημεία ενισχύθηκε αρκετά. Εντύπωση θα σας κάνει που οι αστυνομικοί είναι βαριά οπλισμένοι και κάνουν συχνές περιπολίες.

Παραμένει όμως το γεγονός ότι είναι μια φτωχική χώρα με έναν λαό που έχει υποστεί αρκετά χτυπήματα. Γι’ αυτό και μέσα από την προσωπική μας εμπειρία θα σας δώσουμε κάποια tips για ένα πιο άνετο και ασφαλές ταξίδι. Παρακάτω θα βρείτε όσα χρειάζεστε για ένα ασφαλές ταξίδι στην Αίγυπτο!

Ηλεκτρονική αίτηση για βίζα για το ταξίδι σας στην Αίγυπτο μπορείτε να κάνετε εδώ.

Κάντε πολλά παζάρια

Σε κάθε αγορά που θα βρεθείτε, οι αρχικές τιμές δεν θα είναι οι πραγματικές αυτών που θα θέλετε να αγοράσετε. Αν δεν κάνετε παζάρια θα καταλήξετε να τα αγοράσετε δύο ή και τρεις φορές πιο ακριβά. 

Μην φοβηθείτε να ζητήσετε από τον πωλητή μέχρι και την μισή τιμή και να επιμείνετε σε αυτό. Μην νιώσετε άσχημα αν σας πούνε ότι είναι πολύ χαμηλή η τιμή που ζητάτε και μην διστάσετε να φύγετε από τον πάγκο του ή κατάστημά του άμα η τιμή που σας το δίνει δεν σας αρέσει. Το πιο πιθανό σενάριο καθώς φεύγετε είναι να σας σταματήσει και τελικά να σας το δώσει στην τιμή που είχατε ζητήσει εξαρχής. Ωστόσο, μην ζητήσετε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα κάτι που κάνει 30€ μην το ζητήσετε για 5€.

Προσωπικά (Αλίκη) μου ήταν πολύ δύσκολο να κάνω παζάρια μιας και ντρεπόμουν και ένιωθα άσχημα να ζητήσω χαμηλότερη τιμή. Το αποτέλεσμα ήταν να δώσω 20 ευρώ για ένα αγαλματάκι (ενώ ενημερώθηκα αργότερα ότι θα μπορούσα να το πάρω με 9 ευρώ), να πληρώσω 15 ευρώ για 5 μαγνητάκια (ενώ θα μπορούσα με 7,50 ευρώ) και άλλα πολλά παραδείγματα που με οδήγησαν στο να ξοδέψω  αρκετά λεφτά παραπάνω που θα μπορούσα να είχα γλυτώσει άμα έκανα παζάρια.

“Backsheesh”, το φιλοδώρημα για τα πάντα

Η Αίγυπτος έχει αναπτύξει μία κουλτούρα όπου το φιλοδώρημα, ή αλλιώς Backsheesh, είναι απαραίτητο για το οτιδήποτε. Σας έβγαλε κάποιος φωτογραφία; Backsheesh. Σας έδωσε κάποιος οδηγίες για κάποια τοποθεσία; Backsheesh. Σας έδειξε κάποιο καλό εστιατόριο; Backsheesh!

Είναι μια κατάσταση επιθετική για τους τουρίστες και αρκετά ενοχλητική κυρίως για όποιον ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και δεν είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει.  Κάποιοι μπορεί να είναι πολύ πιεστικοί μέχρι και να σας ακολουθήσουν για  να τους δώσετε αυτό που θέλουν. Κάποιοι μπορεί να σας δώσουν ένα “δώρο” π.χ. κάποιο τυχερό σκαραβαίο ή κάποιο κόσμημα και να σας το τοποθετήσουν στο χέρι, κάτι που θα αρνηθείτε, με σκοπό να νιώσετε υποχρεωμένοι να τους δώσετε φιλοδώρημα, χωρίς να χρειάζεται.

Ένα περιστατικό που ζήσαμε εμείς προσωπικά, ήταν σε ένα κατάστημα με σουβενίρ. Καθώς πληρώναμε μας ζήτησαν φιλοδώρημα μέχρι και για το παιδί που μας τύλιξε τα δώρα. Προφανώς και δεν τα δώσαμε μιας και είχαμε ήδη πληρώσει παραπάνω απ’ότι έπρεπε. Μας είχε πάει εκεί ο ξεναγός μας από ένα τουρ και έτσι δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί.

ταξίδι στην Αίγυπτο και επίσκεψη στις πυραμίδες
Θα νιώσετε διάσημοι

Το πιο παράξενο για εμάς ήταν όταν μας προσέγγιζαν δεκάδες παιδιά για να βγάλουμε φωτογραφίες με τα κινητά τους.  Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τουρισμός της χώρας τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλός και γι’ αυτό τα παιδιά εκεί δεν έχουν δει ξανά τουρίστες ή αν τα παιδιά είναι απλώς περίεργα στο διαφορετικό.

Κυρίως στα τουριστικά μέρη ,όπως στις Πυραμίδες της Γκίζας, όπου βρεθήκαμε περικυκλωμένοι από τουλάχιστον 30 παιδιά από σχολική εκδρομή. Τα οποία ήθελαν να ακουμπήσουν τα μαλλιά μου (Αλίκη), να με παρατηρήσουν από κοντά και να βγάλουμε selfie μαζί. Κάποια ακόμη παιδιά με φώναζαν Shakira (?).

Ίσως τύχει και σε εσάς κάτι παρόμοιο. Απλά εκείνη την στιγμή πρέπει να προσέξετε τα πράγματά σας λίγο παραπάνω, καθώς έρχονται πολύ κοντά σας τα παιδιά και υπάρχει κίνδυνος να σας κλέψουν. Ωστόσο με μας δεν υπήρξε κάποιο ευτράπελο απλά βγάλαμε φωτογραφίες και επέστρεψαν στην δασκάλα τους.

Μην πίνετε νερό βρύσης

Το νερό βρύσης στην Αίγυπτο δεν είναι πόσιμο και πρέπει να το αποφύγετε. Ακόμα και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό. Μπορείτε να διαπιστώσετε το πόσο βρώμικο είναι το νερό, κάνοντας μπάνιο, από την μυρωδιά του χλωρίου και του χώματος. Στην αγορά των μπουκαλιών νερού πρέπει να είστε εξίσου προσεχτικοί να είναι κλειστά τα μπουκάλια.

Σεβαστείτε την κουλτούρα και την θρησκεία τους

Όπως και σε κάθε άλλη χώρα, στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.  Η Αίγυπτος είναι μια χώρα κυρίως μουσουλμανική. Οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται συντηρητικά και να καλύπτουν ορισμένα σημεία του σώματος. Έτσι και οι τουρίστες οφείλουν να σέβονται τον πολιτισμό αυτόν και να προσέχουν το πώς ντύνονται. Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το στήθος, τους ώμους και τα γόνατα.

Επίσης σημαντικό είναι να δείχνουν σεβασμό στα σημεία θρησκείας τους, όπως έξω από τα τζαμιά, ειδικά την ώρα της προσευχής.

Οι άνθρωποι που υποτίθεται θέλουν να βοηθήσουν

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους που θα προσφερθούν ξαφνικά να σας βγάλουν φωτογραφίες ή να σας δώσουν οδηγίες. Ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των πυραμίδων, όπου πολλοί είναι αυτοί που θα προσφερθούν με υπερβολική ευγένεια να σας δείξουν μέρη στις πυραμίδες που απαγορεύονται ή αλλιώς να σας πάνε βόλτα με τις καμήλες.

Το αποτέλεσμα στην υπερβολική αυτήν ευγένεια που δείχνουν είναι να σας ζητήσουν αμοιβή για την καλή τους πράξη. Πολλά είναι τα παραδείγματα, που ενώ έχει βγάλει τις φωτογραφίες του ζευγαριού με το κινητό τους, ο ευγενικός κύριος αρνιόταν να τους το δώσει πίσω άμα δεν τον πληρώσουν ή να σε παρακαλούν για ένα φιλοδώρημα. Εμάς είχε προσφερθεί ένας κύριος να μας βγάλει φωτογραφία μπροστά από την μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα και απλά τον αγνοήσαμε.

Είχαμε ακούσει επίσης για αυτούς που προσφέρουν βόλτα με τις καμήλες, ότι δεν αφήνουν τους τουρίστες να κατέβουν από τα ζώα άμα δεν τους πληρώσουν τα λεφτά που τους ζητάνε ( τα οποία είναι παραπάνω) ή τους αφήνουν σε μακρινές αποστάσεις από την είσοδο της Γκίζας.

Επειδή είναι πολύ πιεστικοί, πρέπει και εσείς από την μεριά σας να επιμείνετε στο ότι δεν θέλετε αλλιώς θα σας ακολουθήσουν μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πυραμίδες δείτε εδώ

Uber

Η πιο ασφαλής, αλλά και πολύ φτηνή μεταφορά στις πόλεις όπως το Κάιρο είναι το Uber. Η εφαρμογή αυτή θα σας βοηθήσει με το ταξίδι σας στην Αίγυπτο, εξοικονομώντας χρήματα. Λόγω της εφαρμογής, το ποσό που θα πληρώσετε είναι συμφωνημένο και μπορείτε να παρακολουθείτε την διαδρομή για να είστε σίγουροι ότι ο οδηγός δεν προσπαθεί να σας κλέψει.

Αντιθέτως, οι οδηγοί των ταξί θα σας ζητήσουν την διπλάσια τιμή και άμα δεν κάνετε παζάρια δεν θα την ρίξουν. Επίσης, οι περισσότεροι πηγαίνουν από διαφορετικές διαδρομές, πιο μεγάλες έτσι ώστε να χρεωθείτε παραπάνω (άμα ανοίξουν το ταξίμετρο). Τέλος επιφυλακτικοί να είστε με τα ρέστα καθώς αρκετές φορές δίνουν επίτηδες λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα σας ζητηθεί το backsheesh για τις υπηρεσίες τους.

tips gia tin aigipto
Η οδήγηση στην Αίγυπτο

Πατώντας το πόδι σας στην Αίγυπτο, το πρώτο που θα διαπιστώσετε είναι η οχλαγωγία από τις κόρνες στους δρόμους. Ακόμη και για εμάς που είμαστε συνηθισμένοι στις κόρνες της Ελλάδας, η κατάσταση εκεί είναι πολύ χειρότερη. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο Κάιρο μέναμε σε κεντρικό σημείο της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούμε τις κόρνες συνέχεια και ειδικά τις πρωινές ώρες ξυπνούσαμε από την φασαρία του δρόμου.

Άλλη μια παρατήρηση στην οδική συμπεριφορά στην Αίγυπτο είναι το ότι δεν τηρούν τις λωρίδες κυκλοφορίας και το ότι κανένας δεν χρησιμοποιεί το φλας του αυτοκινήτου. Ένας δρόμος δύο λωρίδων για τα δικά μας δεδομένα, εκεί γινόταν τριών λωρίδων, μπορεί και τεσσάρων. Ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς ήταν να περάσουμε τον δρόμο. Μετά από κάποιες απόπειρες αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε από κοντά τους ντόπιους, οι οποίοι χωρίς να κοιτούν τον δρόμο, περνούσαν με αργό σχετικά περπάτημα στην απέναντι μεριά του δρόμου.

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι, παρόλο που στους κεντρικούς κυρίως δρόμους υπήρχε τόση χαοτική κυκλοφορία, χωρίς λωρίδες  και με συνεχείς κόρνες, δεν πετύχαμε ούτε μια φορά κάποιο τρακάρισμα. Όσες φορές μπήκαμε σε αυτοκίνητο, ήμασταν σε μια κατάσταση πανικού και φόβου μην χτυπήσει κάποιος ή μην τρακάρουμε.  Ένας οδηγός μας εξήγησε ότι βάση της θρησκείας και της νοοτροπίας τους, προσέχουν και σέβονται τους άλλους οδηγούς και ότι είναι συνηθισμένοι σε αυτόν τον τρόπο οδήγησης.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σας βοηθήσουν να απολαύσετε και το δικό σας ταξίδι στην Αίγυπτο, όπως εμείς!

Για να οργανώσετε το δικό σας ταξίδι στην Αίγυπτο ακριβώς όπως θέλετε εσείς, δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές εδώ.