Ρώμη! Η καρδιά μιας αυτοκρατορίας που κάποτε κυβερνούσε τον κόσμο. Η αιώνια πόλη είναι κυριολεκτικά ένα μεγάλο μουσείο. Έχει κάποια από τα πιο διάσημα αξιοθέατα παγκοσμίως. Μπορείτε να ανακαλύψετε το επιβλητικό Κολοσσαίο, την Ρωμαϊκή Αγορά, το Πάνθεον, την διάσημη Φοντάνα Ντι Τρέβι και πολλά ακόμη.

Είτε ταξιδεύετε για πρώτη φορά στην Ρώμη, είτε επιστρέφετε για ακόμη μια νέα περιπέτεια, στον ταξιδιωτικό μας οδηγό παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γενικές πληροφορίες

  • Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, μια ζωντανή μητρόπολη γεμάτη ιστορία και γοητεία.
  • Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, με πληθυσμό περίπου 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.
  • Τα ιταλικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά οι περισσότεροι μιλάνε Αγγλικά σε όλα τα τουριστικά σημεία.
  • Έχει δυο αεροδρόμια. Το ένα είναι το Leonardo da Vinci (FCO), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 32 km από το κέντρο. Το δεύτερο είναι το Ciampino-G.B. Pastine (CIA), που βρίσκεται περίπου 15 km μακριά από το κέντρο της Ρώμης. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις πτήσεις μπορείτε να δείτε εδώ.
  • Πληροφορίες για τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ανάλογα με την εθνικότητά σας και τον προορισμό σας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μετακινήσεις

Μεταφορά από/προς τα αεροδρόμια

Η Ρώμη όπως αναφέραμε και παραπάνω διαθέτει δυο αεροδρόμια, το καθένα από τα οποία προσφέρει ξεχωριστές επιλογές μεταφοράς προς το κέντρο της πόλης.

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Leonardo da Vinci (FCO):

Το κύριο αεροδρόμιο της Ρώμης είναι το Leonardo da Vinci, το οποίο βρίσκεται περίπου 32km μακριά από το κέντρο της πόλης. Οι διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς είναι οι παρακάτω:

Τρένο: Η σιδηροδρομική υπηρεσία Leonardo Express παρέχει απευθείας σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου και του Roma Termini, του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Ρώμης. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Για τα δρομολόγια και τις τιμές των τρένων δείτε εδώ.

Ταξί: Τα ταξί που μπορείτε να βρείτε στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου είναι ένας βολικός πλην οικονομικός τρόπος για να πάτε στο κέντρο της πόλης. Ο χρόνος του δρομολογίου κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 λεπτών, ανάλογα με την κίνηση. Για κρατήσεις και τιμές δείτε εδώ.

Λεωφορείο: Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ του αεροδρομίου Leonardo da Vinci και βασικών σημείων της Ρώμης, προσφέροντας ποικίλα σημεία αποβίβασης εντός της πόλης. Οι χρόνοι των δρομολογίων εξαρτώνται από την κίνηση και τον προορισμό σας.

Ιδιωτικές μεταφορές: Για άνετη και χωρίς καθυστερήσεις μεταφορά, μπορείτε να κλείσετε εκ των προτέρων κάποια ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς. Η τιμή για αυτές τις υπηρεσίες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και τον αριθμό των επιβατών.

Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino-G.B:

Το αεροδρόμιο Ciampino, βρίσκεται περίπου 15km μακριά από το κέντρο της πόλης. Οι επιλογές μεταφοράς είναι οι εξής:

Λεωφορείο: Αρκετές υπηρεσίες λεωφορείων συνδέουν το αεροδρόμιο Ciampino με το κέντρο της Ρώμης, με στάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια των λεωφορείων από το αεροδρόμιο ή στο λεωφορείο, ενώ ο χρόνος του δρομολογίου ποικίλλει ανάλογα με την κίνηση και την στάση που θα κατεβείτε.

Ταξί: Τα ταξί είναι διαθέσιμα έξω από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και προσφέρουν απευθείας μεταφορά σε όποιο σημείο θέλετε. Επιβεβαιώστε το ναύλο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Βρείτε καταλύματα στη Ρώμη εδώ.

Μετακινήσεις εντός της πόλης

Η Ρώμη προσφέρει στους ταξιδιώτες μια σειρά από επιλογές μετακινήσεων για να περιηγηθούν στην πόλη, η καθεμία από τις οποίες προσφέρει τη δική της μοναδική εμπειρία.

Μετρό: Η Ρώμη διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα μετρό με τρεις κύριες γραμμές (A, B και C) που συνδέουν διάφορα μέρη της πόλης. Το μετρό λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, παρέχοντας γρήγορες και αποτελεσματικές μετακινήσεις μεταξύ βασικών σημείων. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στους σταθμούς του μετρό ή μέσω της εφαρμογής ATAC για κινητά.

Λεωφορείο: Συμπληρωματικά με το μετρό, το εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων της Ρώμης καλύπτει αρκετά σημεία της πόλης με πολλαπλά δρομολόγια. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια στο λεωφορείο ή μέσω εξουσιοδοτημένων σημείων πώλησης.

Τραμ: Η Ρώμη διαθέτει αρκετές γραμμές τραμ που προσφέρουν βολική μεταφορά, ιδίως σε περιοχές που είναι λιγότερο προσβάσιμες με μετρό και λεωφορείο. Τα τραμ λειτουργούν σε συγκεκριμένες διαδρομές, παρέχοντας έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Περπάτημα: Σε μια πόλη που κυριολεκτικά είναι σαν μουσείο, θα ήταν κρίμα να μην την εξερευνήσετε περπατώντας. Εμείς προσωπικά κατά την επίσκεψη μας εκεί, πηγαίναμε στα περισσότερα αξιοθέατα με τα πόδια, απολαμβάνοντας την θέα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και των μνημείων της πόλης.

Ποδήλατο: Η ποδηλασία στη Ρώμη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα από διάφορα καταστήματα ενοικίασης ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες κοινής χρήσης ποδηλάτων για να εξερευνήσουν συγκεκριμένες περιοχές.

Ταξί: Τα ταξί είναι διαθέσιμα σε όλη τη Ρώμη και προσφέρουν την επιλογή για άμεση μεταφορά σε συγκεκριμένους προορισμούς. Βεβαιωθείτε ότι το ταξίμετρο είναι ενεργοποιημένο ή συμφωνήστε το κόμιστρο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Ενοικίαση αυτοκινήτου και βέσπας: Η περιορισμένη στάθμευση και οι απαγορευμένες ζώνες αποθαρρύνουν τη χρήση του αυτοκινήτου στις κεντρικές περιοχές. Ωστόσο, οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να νοικιάζουν βέσπα, η οποία είναι συνώνυμο της ιταλικής κουλτούρας, πας όπου θέλεις γρήγορα και γλιτώνεις χρόνο και από την κίνηση της πόλης.

Τι να κάνετε στη Ρώμη

Επισκεφθείτε το Κολοσσαίο

Η επίσκεψη στο Κολοσσαίο είναι σαν να μεταφέρεστε σε μια άλλη εποχή. Αποτελεί μια μνημειώδη μαρτυρία της πλούσιας ιστορίας και της διαχρονικής κληρονομιάς της Ρώμης.

Πλησιάζοντας το κολοσσιαίο οικοδόμημα του, μπορεί κανείς σχεδόν να “ακούσει” τις ζητωκραυγές του πλήθους, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε μια εποχή μονομαχιών και δραματικών εκδηλώσεων. Οι πανύψηλες καμάρες και οι φθαρμένες πέτρες του Κολοσσαίου αφηγούνται ιστορίες δόξας, αλλά και σκληρότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα την απαράμιλλη μηχανική ευφυΐα της αρχαίας Ρώμης.

Ο ελλειπτικός σχεδιασμός του, που κάποτε φιλοξενούσε έως και 80.000 θεατές, παραμένει μια απόδειξη της αρχιτεκτονικής δεινότητας της αυτοκρατορίας.

Selfie μπροστά από το Κολοσσαίο
Ανακαλύψτε το Πάνθεον

Το Πάνθεον είναι άλλο ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα της αιώνας πόλης. Ένα θαύμα, απόδειξη της εφευρετικότητας της αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Το άψογα διατηρημένο αρχαίο μνημείο, ήταν ναός αφιερωμένος σε όλους του Ρωμαίους θεούς.

Καθώς πλησιάζετε την πρόσοψη του, που κοσμείται από πανύψηλους κίονες και περίπλοκες λεπτομέρειες σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε. Καθώς περνάτε τις πόρτες για να μπείτε μέσα, σίγουρα θα σταματήσετε λίγα δευτερόλεπτα για να θαυμάσετε τον θόλο του κτιρίου, με διάμετρο 43,3m. Ο οφθαλμός στην κορυφή του, ένα “ουράνιο μάτι”, λούζει το εσωτερικό με φυσικό φως και ρίχνει τις ακτίνες του στα αρχαία μαρμάρινα δάπεδα.

Ένα ακόμη αξιοθέατο του ναού, αποτελεί ο τάφος του Αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, σε μια απλή, μαρμάρινη σαρκοφάγο που προσελκύει τα βλέμματα όλων των επισκεπτών.

Το Πάνθεον στην Ρώμη
Βόλτα στον λόφο Janiculum

Αφεθείτε στην ομορφιά και την πανοραμική θέα που προσφέρει η κορυφή του λόφου Janiculum, ένα κρυφό στολίδι που προσφέρει μια ήρεμη απόδραση από την πολύβουη πόλη και που αρκετοί ταξιδιώτες αγνοούν. Είναι το τέλειο σημείο για όμορφες φωτογραφίες και γενικά για χαλαρή βόλτα μέσα στα καταπράσινα μονοπάτια.

Από ψηλά μπορείτε να δείτε τον μεγαλοπρεπή θόλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, αλλά και τις ιστορικές στέγες της πόλης που συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό.

Βόλτα στη συνοικία Trastevere

Σχετικά απομονωμένη στη δυτική όχθη του Τίβερη, η παλιά λαϊκή γειτονιά με τα γραφικά σοκάκια, τις βέσπες και τα σπίτια που στέκονται από την εποχή του Μεσαίωνα, θυμίζει ταινία από άλλη εποχή. Η πάλαι ποτέ φτωχή γειτονιά της εργατικής τάξης ήταν κάποτε γεμάτη από κάθε λογής ηθοποιούς που ανέβαζαν αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο. Σήμερα τα στενά μεσαιωνικά σοκάκια της φιλοξενούν μοντέρνα εστιατόρια, cafes, αλλά και δημοφιλή clubs, αποτελώντας αγαπημένο στέκι των ντόπιων, αλλά και των τουριστών.

Κατευθυνθείτε προς τη Piazza di Santa Maria, μια ζωντανή πλατεία που κοσμείται από μια εκπληκτική βασιλική. Η Basilica di Santa Maria είναι χτισμένη εκεί από τον 12ο αιώνα. Μπείτε στο εσωτερικό της για να δείτε τα εντυπωσιακά, περίφημα μωσαϊκά του Pietro Cavallini. Στην συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε την Piazza di Santa Cecilia με την αντίστοιχη εκκλησία. Η Santa Cecilia σύμφωνα με τον θρύλο επέζησε από βαριά χτυπήματα με σπαθί στον λαιμό για τρεις ημέρες και όταν ο τάφος της ανοίχτηκε το 1599 το σώμα της βρέθηκε άφθαρτο. Περισσότερα για την ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Villa Borghese

Συνδυασμός φύσης και καλλιτεχνικών αριστουργημάτων. Η Βίλα Μποργκέζε είναι ένα τεράστιο καταπράσινο πάρκο έκτασης 800 στρεμμάτων που διαθέτει ναούς, σιντριβάνια, αγάλματα, διάφορα μουσεία, αλλά και μια λίμνη. Η βίλα φιλοξενεί μια απαράμιλλη συλλογή έργων τέχνης της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Θαυμάστε τα γλυπτά του Μπερνίνι που κόβουν την ανάσα και τους γοητευτικούς πίνακες του Καραβάτζιο.

Περπατήστε στους περιποιημένους κήπους Borghese, όπου το πλούσιο πράσινο και τα σιντριβάνια προσφέρουν ένα γαλήνιο σκηνικό για χαλάρωση. Μπορείτε ακόμη να ανακαλύψετε τους κήπους με ποδήλατο, αλλά και να νοικιάσετε μια βάρκα για βόλτα στην λίμνη.

Από τα πιο όμορφα τμήματα, που αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης, όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των ντόπιων, είναι ο λόφος Pincio. Ένας γραφικός δρόμος συνδέει τον λόφο με τη γοητευτική Piazza del Popolo, προσφέροντας την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς την πόλη της Ρώμης και να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Περπατήστε στην Αππία Οδό

Κάποτε είχε την φήμη ενός από τους πιο σημαντικούς δρόμους παγκοσμίως. Με αφετηρία τη Ρώμη έφτανε μέχρι το λιμάνι της πόλης του Μπρίντιζι. Σύμφωνα με την ιστορία, σε αυτό τον δρόμο εμφανίστηκε ο Χριστός στον Άγιο Πέτρο, καθώς έφευγε από την πόλη. Επίσης, στον δρόμο αυτό σταυρώθηκαν χιλιάδες δούλοι, μετά την εξέγερση του Σπάρτακου το 73 π.Χ.

Σήμερα, μπορείτε να διασχίσετε τα καλντερίμια αυτής της ιστορικής διαδρομής, γνωστής ως “βασίλισσα των δρόμων”, και να φανταστείτε τις λεγεώνες, τους εμπόρους και τους προσκυνητές που διέσχιζαν το μονοπάτι της επί χιλιετίες. Το καταπράσινο τοπίο προσφέρει μια γαλήνια αντίθεση με την ιστορική σημασία του δρόμου.

Στον δρόμο θα συναντήσετε εμβληματικά ορόσημα, όπως το Circus του Μαξέντιου και τα Λουτρά του Καρακάλλα, απομεινάρια αρχαίου μεγαλείου που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική δεινότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ανακαλύψτε τις τοπικές αγορές

Ξεκινήστε την εξερεύνηση σας στο Campo de’ Fiori, μια όμορφη πλατεία με πάγκους που ξεχειλίζουν από φρούτα, λαχανικά και αρωματικά φυτά. Βρείτε τα πιο φρέσκα προϊόντα, ενώ απολαμβάνετε ταυτόχρονα τη ζωντανή ατμόσφαιρα που διαπερνά αυτή την ιστορική πλατεία.

Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στην αγορά Mercato di Testaccio, έναν παράδεισο που διαθέτει πλούσια ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων. Στους πάγκους της αγοράς θα βρείτε φρέσκα προϊόντα, τοπικά τυριά, αλλαντικά και άλλες street food επιλογές.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε την Mercato Esquilino, έναν πολυπολιτισμικό κόμβο που βρίσκεται μέσα στη συνοικία Esquilino. Περιπλανηθείτε στους πάγκους της που προσφέρουν μια πλούσια μίξη γεύσεων από όλο τον κόσμο.

H κλειδαρότρυπα του Aventine

Μια από τις πιο διάσημες κλειδαρότρυπες παγκοσμίως, είναι αυτή στον Αβεντινό λόφο. Βρίσκεται στην πλατεία Cavalieri di Malta, η οποία απέχει περίπου 3.5 km από τον σταθμό Central Termini.

Μέσα από το άνοιγμα της κλειδαρότρυπας, μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική ευθυγράμμιση ξεχωριστών ορόσημων της πόλης. Μέσα από το μικροσκοπικό της άνοιγμα θα δείτε την θέα του μεγαλοπρεπούς τρούλου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, πλαισιωμένου από συμμετρικές σειρές περιποιημένων φρακτών, δημιουργώντας ένα μαγευτικό οπτικό αριστούργημα.

Αρκετοί τουρίστες που ασχολούνται με την φωτογραφία περιμένουν ώρες στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους να τραβήξουν την τέλεια λήψη.

Εξερευνήστε το Βατικανό

Το Βατικανό αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Εκτός από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από ελλειπτικές κιονοστοιχίες δωρικού ρυθμού και αποτελεί είσοδο στην πόλη, από τις υπόλοιπες πέντε πύλες των τειχών μόνο δύο είναι ανοικτές στο κοινό, η Αψίδα των Καμπάνων και η είσοδος των βόρειων τειχών προς τα μουσεία του Βατικανού.

Το μεγαλείο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ένα μνημειώδες αριστούργημα, προκαλεί από μακριά σεβασμό και δέος. Χτισμένη τον 4ο αιώνα και στην συνέχεια ανοικοδομήθηκε τον 16ο, πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Η χωρητικότητά της ανέρχεται στα 60.000 άτομα, με τη συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος να αποτελεί την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Περιπλανηθείτε στις γκαλερί που κοσμούνται με ανεκτίμητα έργα, από αριστουργήματα της Αναγέννησης μέχρι αρχαία γλυπτά. Ανακαλύψτε τη γοητεία της Καπέλα Σιξτίνα και το magnum opus του Μιχαήλ Άγγελου, όπου το θολωτό ταβάνι κοσμούν τοιχογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς.

Το Βατικανό
Επισκεφθείτε την EUR District

Εξερευνήστε τη συνοικία EUR, που δημιουργήθηκε κατά την εποχή του Μουσολίνι, μια λιγότερο γνωστή περιοχή που παρουσιάζει συναρπαστική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Δείτε το εμβληματικό Palazzo della Civiltà Italiana, γνωστού και ως “τετράγωνο Κολοσσαίο”, με τις εντυπωσιακές καμάρες και τη γεωμετρική πρόσοψή του, που συμβολίζει το φιλόδοξο αρχιτεκτονικό όραμα της συνοικίας.

Δείτε κτίρια όπως το Palazzo dei Congressi και το Palazzo degli Uffici και γνωρίστε το αρμονικό μείγμα τέχνης, πολιτισμού και πολεοδομίας στο Museo della Civiltà Romana, το οποίο φιλοξενεί αρχαιολογικούς θησαυρούς και εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς το αρχαίο παρελθόν της Ρώμης.

Ανακαλύψτε τις κατακόμβες

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων διαδρόμων γεμάτο ιστορία και μυστήριο. Αυτοί οι υπόγειοι χώροι ταφής προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στις αρχαίες ρωμαϊκές πρακτικές και τον πρώιμο χριστιανισμό.

Εξερευνήστε κατακόμβες όπως αυτές της Domitilla, του San Callisto ή του San Sebastiano, η καθεμία με τη δική της μοναδική ατμόσφαιρα και ιστορική σημασία. Αυτές οι κατακόμβες χρησίμευαν ως χώροι ταφής για τους πρώτους Χριστιανούς, διατηρώντας την κληρονομιά μιας περασμένης εποχής.

Fontana di Trevi

Αποτελεί ίσως το διασημότερο σιντριβάνι του κόσμου, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρώμης, μιας και πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά για να το θαυμάσει.

Το ταξίδι μας στην Ρώμη ήταν ένα από τα πρώτα μας στο εξωτερικό, οπότε δεν είχαμε μεγάλη εμπειρία στο να τριγυρνάμε και να βρίσκουμε εύκολα αυτά που θέλουμε σε μια ξένη πόλη. Έτσι, ενώ αναζητούσαμε την Fontana di Trevi, είχαμε καταλήξει σε ένα πολύ μικρότερο σιντριβάνι, αυτό του Τρίτωνα, και απορούσαμε τι το σπουδαίο έχει τελικά αυτή η Fontana!

Όταν τελικά βρεθήκαμε στο σωστό σημείο, δεν αργήσαμε να αντιληφθούμε την διαφορά, μια στιγμή απόλυτου θαυμασμού! Η αίσθηση δέους που προκαλεί σε όποιον την αντικρίζει για πρώτη φορά, ακολουθώντας απλά τον ήχο των νερών που ακούγεται από τα πλαϊνά σοκάκια που την περιβάλλουν, είναι κάτι που θυμάσαι για πάντα.

Η αρχιτεκτονική και τα γλυπτά προφανώς είναι άξια θαυμασμού και οι φωτογραφίες δεν σταματάνε ποτέ. Αν θέλετε να πετύχετε άδειο το σιντριβάνι, πρέπει να το επισκεφθείτε πολύ νωρίς το πρωί. Τέλος, μην ξεχάσετε το απόλυτο έθιμο, την ευχή στο σιντριβάνι. Για να εξασφαλίσει κάποιος την επιστροφή του στην Αιώνια Πόλη, πρέπει να πετάξει ένα νόμισμα στο σιντριβάνι με γυρισμένη την πλάτη του.

Υπολογίζεται ότι η αξία των κερμάτων φτάνει περίπου τα 3.000€ ημερησίως, τα οποία συλλέγονται καθημερινά και κατατίθενται υπέρ της Καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas.

Το διάσημο σιντριβάνι Fontana di Trevi στην Ρώμη
Castel Sant’Angelo

Το κάστρο, γνωστό και ως Μαυσωλείο του Αδριανού, είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που ενσαρκώνει την πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική υπεροχή της Ρώμης. Πλησιάζοντας το κάστρο, σας υποδέχεται το επιβλητικό κυλινδρικό σχήμα του, το οποίο στεφανώνεται από ένα άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η πολυεπίπεδη ιστορία της κατασκευής ξεδιπλώνεται μέσα στους τοίχους της, καθώς κάθε πέτρα φέρει το βάρος της αρχαίας ρωμαϊκής κληρονομιάς, των μεσαιωνικών μεταμορφώσεων του φρουρίου και των παπικών συνδέσεων. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του θα δείτε τον αρχικό τόπο ανάπαυσης του Αδριανού και περίπλοκα παπικά διαμερίσματα και αμυντικές επάλξεις που κάποτε προστάτευαν το Βατικανό.

Η στρατηγική θέση του κάστρου δίπλα στον ποταμό Τίβερη δίνει μια ζωντανή εικόνα του ρόλου του ως αμυντικού προμαχώνα στην ιστορία της Ρώμης. Από φρούριο σε παπική κατοικία και τώρα μουσείο, το Castel Sant’Angelo αποτελεί μαρτυρία της ανθεκτικότητας και της εξέλιξης της πόλης στο πέρασμα του χρόνου.

Το κάστρο του Μιχαήλ Άγγελου στην Ρώμη

Οι πλατείες της Ρώμης

Piazza Navona: Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Πιάτσα Ναβόνα διαθέτει τρία εκπληκτικά σιντριβάνια, συμπεριλαμβανομένου του Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών) του Μπερνίνι. Αυτή η πολυσύχναστη πλατεία περιβάλλεται από κομψά παλάτια, καλλιτέχνες του δρόμου και πολυσύχναστα καφέ. Η ζωντανή ατμόσφαιρα και η μπαρόκ γοητεία της την καθιστούν αγαπημένη των ντόπιων και των επισκεπτών.

Campo de’ Fiori: Μια ζωντανή πλατεία για αγορές την ημέρα και ένα πολυσύχναστο σημείο νυχτερινής διασκέδασης το βράδυ. Η πλατεία αυτή, όπως αναφέραμε και παραπάνω φημίζεται για την αγορά της, όπου πωλούνται φρέσκα προϊόντα, λουλούδια και τοπικά αγαθά.

Piazza Venezia: Με την επιβλητική Altare della Patria (Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ), η Piazza Venezia είναι μια μνημειώδης πλατεία που λειτουργεί ως σημαντικός κυκλοφοριακός κόμβος της Ρώμης. Η μεγαλοπρέπεια του μνημείου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της θέση κοντά σε βασικά αξιοθέατα όπως η Ρωμαϊκή Αγορά και ο λόφος του Καπιτωλίου, την καθιστούν σημαντικό ορόσημο της πόλης.

Piazza Barberini: Βρίσκεται κοντά στο διάσημο σιντριβάνι Τρίτων που φιλοτέχνησε ο Μπερνίνι. Η πλατεία πλαισιώνεται από παλάτια, συμπεριλαμβανομένου του Palazzo Barberini, και προσφέρει μια γαλήνια ατμόσφαιρα μακριά από την πολύβουη πόλη. Η κοντινή Via Veneto, διάσημη από την σύνδεση της με την ταινία “La Dolce Vita” του Φελίνι, ενισχύει τη γοητεία της πλατείας.

Piazza di Spagna: Αυτή η εμβληματική πλατεία φημίζεται για τα μεγαλοπρεπή Ισπανικά Σκαλοπάτια που συνδέονται με την εκκλησία Trinità dei Monti. Τα σκαλοπάτια χρησιμεύουν ως σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες. Γύρω από την πλατεία, πολυτελείς μπουτίκ και καταστήματα επώνυμων σχεδιαστών προσελκύουν τους τουρίστες για τα ψώνια τους.

Piazza del Popolo: Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της Ρώμης και πλαισιώνεται από δίδυμες εκκλησίες και έναν αιγυπτιακό οβελίσκο. Οι κήποι του λόφου Pincio δεσπόζουν πάνω από την πλατεία, προσφέροντας πανοραμική θέα της πόλης.

Piazza del Campidoglio: Σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, αυτή η πλατεία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου και διαθέτει το εμβληματικό έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου. Η αρμονική διάταξη των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Palazzo Senatorio και του Palazzo dei Conservatori, που πλαισιώνουν την πλατεία αναδεικνύει το αναγεννησιακό αρχιτεκτονικό μεγαλείο της πόλης.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό και ποτό στη Ρώμη

Roscioli: Απολαύστε ένα γαστρονομικό ταξίδι. Αφεθείτε σε απολαυστικές ιταλικές σπεσιαλιτέ, όπως τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά και εκλεκτά κρασιά. Η καρμπονάρα εδώ είναι must.

Trattoria da Enzo: Αυτή η αυθεντική trattoria στο Trastevere σερβίρει σπιτική ιταλική κουζίνα με έμφαση στα ποιοτικά υλικά. Απολαύστε κλασικά πιάτα όπως cacio e pepe και amatriciana σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Pizzarium Bonci: Για εξαιρετική πίτσα al taglio (πίτσα με το κομμάτι), επισκεφθείτε το Pizzarium Bonci. Ο σεφ Gabriele Bonci δημιουργεί καινοτόμες και γευστικές πίτσες χρησιμοποιώντας υλικά υψηλής ποιότητας. Η ποικιλία των γαρνιτούρων και η ποιότητα της ζύμης την καθιστούν αγαπημένη των ντόπιων και των τουριστών.

Giolitti: Ένα ιστορικό μαγαζί για Gelato κοντά στο Πάνθεον, που σερβίρει παγωτό από το 1900. Αφεθείτε σε μια ποικιλία γεύσεων που παρασκευάζονται από παραδοσιακά και αγνά υλικά.

Freni e Frizioni: Ένα μοντέρνο μπαρ στο Trastevere. Το Freni e Frizioni είναι γνωστό για τα καινοτόμα κοκτέιλ του και τη ζωντανή του ατμόσφαιρα.

The Drunken Ship: Στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στην Piazza Navona, το Drunken Ship είναι ένα δημοφιλές στέκι για τους νέους. Αυτό το πολυσύχναστο μπαρ έχει ζωντανή ατμόσφαιρα, ειδικά τα βράδια, με μουσική, ποτά και έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και άλλους ταξιδιώτες.

Sant’Eustachio Il Caffè: Ένα ιστορικό καφενείο κοντά στο Πάνθεον. Γνωστό για τον εξαιρετικό καφέ του, ιδιαίτερα τον gran caffe, που παρασκευάζεται με τη χρήση ενός μυστικού μείγματος και μιας παραδοσιακής μεθόδου καβουρδίσματος. Αυτό το καφέ προσφέρει μια αυθεντική ιταλική εμπειρία καφέ. Η φιλόξενη ατμόσφαιρα και η ποιότητα του καφέ τους το έχουν καταστήσει αγαπημένο σημείο για τους λάτρεις του καφέ.

Πότε να πάτε στη Ρώμη

Άνοιξη: Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Ρώμη. Ο καιρός είναι ευχάριστος, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-25°C, δημιουργώντας άνετες συνθήκες για την εξερεύνηση των αξιοθέατων της πόλης. Η πόλη ζωντανεύει με τα ανθισμένα λουλούδια, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών ανθών κερασιάς, και τα υπαίθρια καφέ σφύζουν από ζωή. Την άνοιξη θα πετύχετε λιγότερο κόσμο, συγκριτικά με το καλοκαίρι και ίσως και καλύτερες τιμές.

Καλοκαίρι: Το καλοκαίρι στη Ρώμη μπορεί να είναι ζεστό, με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν τους 30°C και περιστασιακά φτάνουν τους 35°C ή και υψηλότερες. Είναι η περίοδος αιχμής των τουριστών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερα πλήθη κόσμου στα δημοφιλή αξιοθέατα και μεγαλύτερες ουρές. Επίσης, είναι η περίοδος όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και συναυλίες.

Φθινόπωρο: Το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 15-25°C τον Σεπτέμβριο και να πέφτουν σταδιακά προς τον Νοέμβριο. Η πόλη έχει λιγότερους τουρίστες σε σύγκριση με το καλοκαίρι, καθιστώντας την εξαιρετική εποχή για να εξερευνήσετε τα αξιοθέατα.

Χειμώνας: Ο χειμώνας στη Ρώμη είναι σχετικά ήπιος, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 5-15°C. Αποτελεί off season περίοδο για τον τουρισμό, ωστόσο μπορείτε να πετύχετε χαμηλότερες τιμές και σίγουρα είναι απίστευτα αν βρεθείτε εκεί την περίοδο των Χριστουγέννων. Η πόλη είναι στολισμένη και οι χριστουγεννιάτικες αγορές δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η εξερεύνηση των ιστορικών χώρων και των μουσείων της Ρώμης μπορεί να είναι πιο ευχάριστη λόγω του λιγότερου κόσμου.

Χρήσιμα Sites & Apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com 

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για τη Ρώμη εδώ.

Welcome Pickups

Μία από τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες και πιο βολικές εταιρείες ταξί 5 αστέρων για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Google, το Tripadvisor και το Trustpilot. Η Welcome Pickups προσφέρει εξαιρετική εμπειρία και ασφάλεια στους ταξιδιώτες της. Τοπικοί αγγλόφωνοι οδηγοί, σταθερή, προπληρωμένη αμοιβή, παρακολούθηση πτήσεων για καθυστερήσεις, υποστήριξη πελατών 24/7 + δωρεάν ακύρωση. Δείτε τις επιλογές σας εδώ.

Air Bnb 

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδανικό για low budget ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβούς προορισμούς. Επιπλέον επειδή φιλοξενεί στον ιστότοπο του σπίτια ή βίλες κατοίκων σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία με τον εκάστοτε προορισμό.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Omio.com

Ότι χρειάζεστε είναι ένα κλικ μακριά. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές από γνωστές εταιρείες ανά χώρα, για δρομολόγια τρένων, λεωφορείων, αεροπλάνων και πλοίων. Μεταφερθείτε σε χιλιάδες προορισμούς, σε πόλεις και χώρες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την χρησιμοποιούμε συχνά όταν ήδη βρισκόμαστε στο εξωτερικό και θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια γειτονική χώρα ή πόλη. Βρείτε τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν για τη Ρώμη εδώ.

Skyscanner 

Το πρώτο μέρος που κάθε ταξιδιώτης συμβουλεύεται πριν από κάθε ταξίδι του. Άμεση και γρήγορη σύγκριση τιμών από αεροπορικές ανά τον κόσμο. Λατρεύουμε το φίλτρο “προς οποιοδήποτε προορισμό” που μας παραθέτει σε αύξουσα σειρά τους πιο οικονομικούς προορισμούς για τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει. Η καλύτερη λύση για οργάνωση και booking ταξιδιού την τελευταία στιγμή. Για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για τη Ρώμη, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων δείτε εδώ.

GetYourGuide

Ένα site για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες και τις εξορμήσεις ή ακόμη και τις επισκέψεις σε μουσεία. Όλες οι διαθέσιμες δραστηριότητες ανά τον κόσμο μαζεμένες σε ένα μέρος ανά ημέρα και ώρα. Προσοχή στις αξιολογήσεις προς αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων, είτε με τις παροχές, είτε με την διεξαγωγή της εκάστοτε δραστηριότητας. Το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε Αφρική, Αμερική, Ευρώπη και Ασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε διαθέσιμες δραστηριότητες και τιμές για τη Ρώμη εδώ.

Discover Cars

Για ενοικίαση αυτοκινήτου στις χαμηλότερες τιμές. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερες από 150 χώρες, με πολλές προσφορές και συνεχόμενη υποστήριξη σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Βρείτε την καλύτερη rent a car επιλογή για εσάς εδώ.

SafetyWing

Ταξιδιωτική ασφάλεια σχεδιασμένη για digital nomads, remote workers και άτομα που ταξιδεύουν συχνά. Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς ταξιδιωτικές ασφάλειες, διαθέτει παγκόσμια κάλυψη με μηνιαία χρέωση. Η εταιρεία προσφέρει ορισμένα πακέτα ασφάλισης, όπως το nomads insurance, remote health κτλ. Βρείτε ποιο πακέτο σας ταιριάζει καλύτερα εδώ.

City Maps 2Go

Χάρτες εκτός σύνδεσης για ταξίδια, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία και άλλα. Ένα απαραίτητο app για κάθε εξόρμηση, δραστηριότητα ή ακόμη και απλή περιήγηση στο εξωτερικό. Μπορείτε να κατεβάσετε μόνο έναν χάρτη πόλης ανά χώρα, ενώ παλιά υπήρχε η δυνατότητα και για δεύτερο. Για επιπρόσθετο χάρτη θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εναλλακτικά, αυτό που κάνουμε εμείς είναι μόλις τελειώσετε με τον χάρτη της πόλης που θέλετε τον σβήνετε και κατεβάζετε εκ νέου άλλο.

Μπορείτε να μαρκάρετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη της πόλης που θα επισκεφθείτε. Είτε αξιοθέατα, είτε μαγαζιά και να δείτε πόσο απέχετε και πως θα κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο, αν και κάποιες φορές μπορεί να φάει τα κολλήματα του. Ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστη και χρήσιμη εφαρμογή.

EXTRA TIP: Όταν μαρκάρετε τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος πριν το ταξίδι σας, μπορείτε περίπου να δείτε και σε ποια περιοχή θα χρειαστεί να κλείσετε δωμάτιο. Για να είστε όσο το δυνατό πιο κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

iVisa.com

Μπορείτε να συμπληρώσετε την χώρα καταγωγή σας, αλλά και τον προορισμό σας και άμεσα να δείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς έκδοση. Δυνατότητα αίτησης για ηλεκτρονική βίζα, για παραλαβή βίζας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιo και για πιθανά έγγραφα υγείας. Για κάποιες χώρες υπάρχει και η δυνατότητα για ανανέωση διαβατηρίου. Όλα τα παραπάνω, χωρίς να χάσετε χρόνο στις πρεσβείες, από την ευκολία του υπολογιστή σας. Κάντε την αίτηση σας εδώ.