Ψάχναμε για έναν σχετικά οικονομικό προορισμό για να οργανώσουμε μαζί με φίλους το bachelor party του κουμπάρου μας και μεταξύ άλλων προτάσεων, τέθηκε και αυτή της Σαρδηνίας. Ένα νησί και αυτόνομη περιφέρεια της Ιταλίας που μέχρι τότε δεν είχαμε “ασχοληθεί” ξανά μαζί του. Τελικά, κέρδισε την μάχη των πιο προσιτών αεροπορικών εισιτηρίων και ξεκινήσαμε να μελετάμε για αυτό.

Ένα εντυπωσιακό εν τέλη νησί που ξεπέρασε κάθε αρχική μας προσδοκία και σίγουρα το προτείνουμε σε όποιον ψάχνει έναν εναλλακτικό καλοκαιρινό προορισμό στο εξωτερικό. Βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου και όντας το 2ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της, διαθέτει κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες παγκοσμίως. Κάποιες από αυτές μπορείτε να τις δείτε στο άρθρο μας εδώ.

Στον ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό οδηγό μας που ακολουθεί, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε και το δικό σας ταξίδι στη Σαρδηνία.

Γενικές πληροφορίες

  • Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την ταυτότητά τους.
  • Η Σαρδηνία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, που φημίζεται για τη φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό του πλούτο.
  • Ο πληθυσμός της Σαρδηνίας είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια και η επίσημη γλώσσα της είναι τα ιταλικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές μπορεί να συναντήσετε και τη sardu, μια ξεχωριστή γλώσσα που περιλαμβάνει και Ιταλικά.
  • Τα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια είναι το αεροδρόμιο Κάλιαρι-Ελμάς, το αεροδρόμιο Costa Smeralda της Όλμπια και το αεροδρόμιο Alghero-Fertilia. Για διαθέσιμες πτήσεις και τιμές, δείτε εδώ.
  • Η σημαία της Σαρδηνίας έχει λευκό φόντο με έναν κόκκινο σταυρό και τέσσερα κεφάλια Μαυριτανών σε κάθε γωνία, συμβολίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς του νησιού με τους Μαυριτανούς.
  • Νομισματικά, η Σαρδηνία, ως μέρος της Ιταλίας, χρησιμοποιεί το ευρώ (€) ως επίσημο νόμισμά της. Μείνετε ενήμεροι για τις αλλαγές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες μέσω του XE Currency Converter.
  • Στο ταξίδι σας στη Σαρδηνία, θα απολαύσετε την κουζίνα του νησιού, που περιλαμβάνει άφθονα θαλασσινά, παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών και τα μοναδικά τοπικά τους τυριά.
  • Το νησί φημίζεται επίσης για κάποια φεστιβάλ, όπως το καρναβάλι της Σαρδηνίας και η “Cavalcata Sarda”, μια πολύχρωμη παρέλαση αλόγων που γιορτάζει τις παραδόσεις και την κληρονομιά της Σαρδηνίας.

Μετακινήσεις

Οι επιλογές στο νησί είναι αρκετές και οι δρόμοι είναι σχετικά καλοί στο σύνολο τους. Μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού, τουλάχιστον για όσο ήμασταν εκεί, αλλά και απ’ ότι μας είπαν οι ντόπιοι, είναι ότι σπάνια πετυχαίνεις κίνηση. Παρακάτω αναφέρουμε πιθανούς τρόπους μετακίνησης στο νησί.

Μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο

Όπως αναφέραμε και στις γενικές πληροφορίες παραπάνω, τα διεθνή αεροδρόμια του νησιού είναι τα Κάλιαρι-Ελμάς στα νότια, το αεροδρόμιο Olbia Costa Smeralda στα βορειοανατολικά και το αεροδρόμιο Alghero-Fertilia στα βορειοδυτικά. Από αυτά τα αεροδρόμια, υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιλογές μετακίνησης, ως προς τον εκάστοτε προορισμό που θέλετε.

Ταξί: Τα ταξί είναι άμεσα διαθέσιμα έξω από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, αποτελούν έναν άνετο και γρήγορο τρόπο για να φτάσετε στο κατάλυμά σας. Η διαδρομή από τα αεροδρόμια προς τα κέντρα των πόλεων διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, ενώ οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την απόσταση και την ώρα της ημέρας.

Λεωφορείο: Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Η Σαρδηνία προσφέρει υπηρεσίες λεωφορείων που συνδέουν τα μεγάλα αεροδρόμια με διάφορες τοποθεσίες του νησιού. Τα λεωφορεία αποτελούν μια πιο οικονομική λύση και μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια απευθείας στο αεροδρόμιο ή μέσω διαδικτύου.

Τρένο: Για τα τρένα ισχύουν τα εξής, ανά αεροδρόμιο.

Αεροδρόμιο Cagliari Elmas (CAG): Το αεροδρόμιο συνδέεται με το κέντρο της πόλης του Κάλιαρι με τρένο. Μπορείτε να πάρετε το τρένο της Trenitalia από το αεροδρόμιο μέχρι τον κεντρικό σταθμό της πόλης.

Αεροδρόμιο Olbia Costa Smeralda (OLB): Το αεροδρόμιο της Olbia συνδέεται με την πόλη της Olbia και άλλα μέρη του νησιού. Ωστόσο, υπάρχει απευθείας σύνδεση με τρένο από το αεροδρόμιο, αλλά μπορείτε να πάρετε λεωφορείο ή ταξί για τον σιδηροδρομικό σταθμό της Olbia, ο οποίος βρίσκεται μέσα στην πόλη. Από εκεί, μπορείτε να πάρετε το τρένο προς άλλους προορισμούς του νησιού.

Αεροδρόμιο Alghero-Fertilia (AHO): Το αεροδρόμιο του Alghero βρίσκεται κοντά στην πόλη και προσφέρει διάφορες επιλογές μεταφοράς προς το κέντρο της πόλης. Όπως και με το αεροδρόμιο της Olbia, έτσι και εδώ δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με τρένο από το αεροδρόμιο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορεία ή ταξί για να φτάσετε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Alghero. Από εκεί, μπορείτε να ταξιδέψετε με το τρένο προς άλλα μέρη της Σαρδηνίας.

Μετακινήσεις εντός του νησιού

Δημόσιες συγκοινωνίες: Η Σαρδηνία διαθέτει ένα λειτουργικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών που περιλαμβάνει λεωφορεία που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις και τους τουριστικούς προορισμούς. Η ARST είναι ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης λεωφορείων στο νησί, με συχνά δρομολόγια προς διάφορες τοποθεσίες. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν απευθείας από τον οδηγό ή στα καθορισμένα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Τρένο: Σε ορισμένες περιοχές, όπως αναφέραμε και παραπάνω υπάρχουν τρένα. Αν και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις μπορεί να μην καλύπτουν ολόκληρο το νησί, προσφέρουν έναν μοναδικό τρόπο εξερεύνησης συγκεκριμένων περιοχών.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων: Για όσους αναζητούν ανεξαρτησία και ευελιξία, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων είναι μια must επιλογή στο νησί, ιδίως λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Πολλά γραφεία ενοικίασης λειτουργούν σε όλη τη Σαρδηνία, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν το νησί με το δικό τους ρυθμό. Εμείς προτιμήσαμε να κλείσουμε το αυτοκίνητο μας απευθείας από το αεροδρόμιο, επειδή υπήρχαν πολλά γραφεία μαζεμένα και μπορούσες άμεσα να κάνεις σύγκριση τιμών και παροχών.

Προσοχή! Αρκετά γραφεία θέλουν να έχετε πιστωτική κάρτα, αλλιώς χρεώνουν περισσότερο, αλλά υπάρχουν και άλλα που δέχονται απλή χρεωστική, οπότε κάντε την ανάλογη αναζήτηση πριν καταλήξετε.

Ποδηλασία: Το μαγευτικό τοπίο και το ήπιο κλίμα της Σαρδηνίας την καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Μπορείτε να εξερευνήσετε την ομορφιά του νησιού και να ανακαλύψετε απομακρυσμένες παραλίες, γραφικά χωριά και να δείτε την καταπράσινη ύπαιθρο.

Περπάτημα: Μπορείτε να περπατήσετε στις πόλεις για παράδειγμα στο Αlghero, την Bosa και το Cagliari, να χαθείτε στα σοκάκια τους και να γνωρίσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, για αποστάσεις εκτός των πόλεων θα χρειαστείτε σίγουρα μέσο μετακίνησης.

Πλοία: Ως νησί, η Σαρδηνία εξυπηρετείται από ακτοπλοϊκές εταιρείες, από άλλα σημεία της Ιταλίας και κοντινά νησιά όπως η Κορσική. Μπορείτε έτσι εύκολα να συνδυάσετε το ταξίδι σας στην Σαρδηνία με κάποια άλλη περιοχή.

Τι να κάνετε στη Σαρδηνία

Εκδρομή στο Alghero

Το Alghero είναι μια γοητευτική παραθαλάσσια πόλη που συνδυάζει ιστορία και φυσική ομορφιά. Με τη μεσαιωνική παλιά πόλη του, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα αρχαία του τείχη, το Alghero αποπνέει μια μοναδική Καταλανική επιρροή, εμφανής στην αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τη γλώσσα του.

Η επίσημη γλώσσα είναι πλέον είναι τα ιταλικά, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού μιλούν μια διάλεκτο της Καταλανικής γλώσσας, λόγω τον παρελθοντικών αποικιών, εξ ου και η η Καταλανική επιρροή που αναφέρουμε παραπάνω. Το 17ο αιώνα, τα Καταλανικά αντικαταστάθηκαν από τα Ισπανικά ως επίσημη γλώσσα κι έπειτα από τα Ιταλικά. Από την μετακίνηση πληθυσμού των γειτονικών χωριών προς την πόλη, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μιλά επίσης τη Σαρδηνιακή γλώσσα (sardu), που αναφέραμε και στις γενικές πληροφορίες.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η εκπληκτική ακτογραμμή της, που διαθέτει χρυσές αμμώδεις παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η διάσημη παραλία Maria Pia, που βρίσκεται ανάμεσα σε καταπράσινα πευκοδάση και έχει λευκή αμμουδιά και δροσερά νερά. Αν θέλετε πιο απομακρυσμένη παραλία, μπορείτε να πάτε στην παραλία Mugoni, γνωστή για την ήρεμη ατμόσφαιρα και τη μαγευτική θέα της.

Η πλούσια ιστορία του Alghero διακρίνεται στα καλοδιατηρημένα αξιοθέατα του, όπως ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Alghero, ένα υπέροχο παράδειγμα Καταλανικής-γοτθικής αρχιτεκτονικής. Κάντε μια βόλτα κατά μήκος των αρχαίων τειχών της πόλης για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της γαλάζιας θάλασσας και της γοητευτικής πόλης από κάτω. Μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, όπου κυριαρχούν τα φρέσκα θαλασσινά, όπως το “Bottarga” και η “Paella Algherese”, ένα απολαυστικό πιάτο με ρύζι θαλασσινών με Καταλανική πινελιά. Τέλος, μην παραλείψετε να γευτείτε τον φημισμένο κόκκινο αστακό της πόλης, μια πραγματική γαστρονομική απόλαυση.

Τα απογεύματα μπορείτε να απολαύσετε έναν χαλαρό περίπατο στο ηλιοβασίλεμα, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου, και το βράδυ να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά και να ακούσετε ζωντανή μουσική σε ένα από τα μαγαζιά της περιοχής.

Για τους λάτρεις της φύσης, το Alghero αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τα γύρω φυσικά αξιοθέατα, όπως το εντυπωσιακό σπήλαιο του Ποσειδώνα (Grotta di Nettuno) και τους γραφικούς βράχους Capo Caccia, που χαρίζουν εκπληκτική θέα προς την θάλασσα.

downtown Alghero, Sardinia
Ανακαλύψτε το Κάλιαρι

Η πρωτεύουσα της Σαρδηνίας! Μπορείτε να ξεκινήστε την βόλτα σας από την ιστορική συνοικία Castello, που βρίσκεται ψηλά στον λόφο και έχει όμορφη θέα και πολλά μαγαζάκια. Εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε τον καθεδρικό Ναό του Κάλιαρι, ένα εκπληκτικό δείγμα ρομανικής αρχιτεκτονικής και στην συνέχεια να απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας από το Bastione San Remy.

Στην συνέχεια για μπορείτε να πάτε στην πολυσύχναστη περιοχή της Μαρίνας, όπου θα δείτε τη ζωντάνια και την ζεστή ατμόσφαιρα των πολυσύχναστων δρόμων με τα πολύχρωμα κτίρια, τα γοητευτικά καφέ και τις γραφικές μπουτίκ. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Mercato di San Benedetto, μια πολυσύχναστη αγορά τροφίμων, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις της Σαρδηνικής κουζίνας.

Το βράδυ, το Κάλιαρι ζωντανεύει με μια έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά με λίγες επιλογές συγκριτικά με Ελλάδα για την after διασκέδαση. Δοκιμάστε τοπικά κρασιά και ορεκτικά στα πολυσύχναστα μπαρ και τις τρατορίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την πόλη. Η Piazza Yenne είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τις νυχτερινές εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Όλα τα παραπάνω, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες θα τα βρείτε στον αναλυτικό μας οδηγό για το Κάλιαρι εδώ.

City of Cagliari
Επισκεφθείτε το Porto Cervo

Ένα όμορφο μέρος στις εκπληκτικές ακτές της Costa Smeralda. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ιταλικούς προορισμούς. Καθώς φτάνετε στο Porto Cervo, θα μαγευτείτε από τα παρθένα γαλαζοπράσινα νερά, τις παραλίες με τη λευκή άμμο και τα καταπράσινα μεσογειακά τοπία που περιβάλλουν την περιοχή. Το ίδιο το χωριό είναι ένα αριστούργημα της ιταλικής αρχιτεκτονικής, όπου μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας, με κομψές μπουτίκ, καλά εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία.

Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία Στέλλα Μάρις, που βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα στην ακτή. Χτίστηκε μεταξύ 1966 και 1968 σε στυλ σύγχρονης μεσογειακής αρχιτεκτονικής, με το λευκό να είναι το κυρίαρχο χρώμα θυμίζοντας ελληνικό νησί. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής όπως η Cala di Volpe, η Liscia Ruja και η Capriccioli.

Την καλοκαιρινή περίοδο η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Τις περισσότερες νύχτες διοργανώνονται εκδηλώσεις με δυνατή μουσική και έντονη διασκέδαση. Τα προάστια φιλοξενούν τα πιο μοντέρνα νυχτερινά κέντρα και τα πιο διάσημα εστιατόρια, που προσφέρουν βραδιές γεμάτες party για τους λάτρεις της νύχτας.

Εξερευνήστε την Costa Smeralda

Αυτή η εκπληκτική περιοχή, που μεταφράζεται ως η “σμαραγδένια ακτή”, ανταποκρίνεται πλήρως στο όνομα της, με τα εκπληκτικής ομορφιάς τοπία και τα κρυστάλλινα νερά της που κόβουν την ανάσα. Η Costa Smeralda είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της παραλίας, διαθέτοντας μερικές από τις πιο παρθένες και ειδυλλιακές παραλίες της Μεσογείου.

Πέρα από την εκπληκτική ακτογραμμή της, η Costa Smeralda προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες κάθε ταξιδιώτη. Μπορείτε σε κοντινή απόσταση να εξερευνήσετε ακόμη τα νησιά Caprera και Maddalena.

Στα γαλαζοπράσινα νερά της Costa Smeralda μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως snorkeling, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε βόλτα με σκάφος για να ανακαλύψετε περισσότερες κρυφές ακτές της περιοχής και να παρακολουθήσετε την εξαιρετική θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Η παραλία Principe στην Costa Smeralda στην Σαρδηνία.
Nuragic Complexes

Η Σαρδηνία φιλοξενεί πολλά αξιόλογα τέτοια συγκροτήματα, συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους που χτίστηκαν κατά τον Νουραγικό πολιτισμό. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το Su Nuraxi di Barumini, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτές οι αρχαίες πέτρινες κατασκευές, που χρονολογούνται πάνω από 3.000 χρόνια πριν, σας ταξιδεύουν στο προϊστορικό παρελθόν της Σαρδηνίας και στα γνωρίσματα της τότε εποχής. Η εξερεύνηση των συγκροτημάτων Nuragic είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

La Maddalena

Το Αρχιπέλαγος Maddalena είναι ένα μαγευτικό σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σαρδηνίας. Αποτελείται από επτά κύρια νησιά και πολυάριθμα μικρότερα νησάκια, σχηματίζοντας ένα μαγευτικό φυσικό θαύμα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, τις λευκές αμμώδεις παραλίες και τα άγρια τοπία, το αρχιπέλαγος Maddalena είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι τους, να κάνουν snorkeiling ή καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και πεζοπορία για να εξερευνήσουν την παρθένα ομορφιά αυτού του προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου.

Επειδή όλη η ανάπτυξη έχει επικεντρωθεί στην πόλη, το ίδιο το νησί έχει αρκετά ήσυχα μέρη που μπορείτε να εξερευνήσετε. Όλα τα πλοία για το αρχιπέλαγος La Maddalena αναχωρούν από το λιμάνι του Palau με κατεύθυνση την Cala Gavetta, τη μαρίνα του νησιού. Η πόλη Palau είναι εύκολα προσβάσιμη από το αεροδρόμιο της Olbia Costa Smeralda σε λιγότερο από μία ώρα.

Μόλις φτάσετε στο λιμάνι του Palau, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε την ώρα που σας εξυπηρετεί για να επιβιβαστείτε και να ξεκινήσει η βόλτα σας. Η συχνότητα των πλοίων ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο. Συνήθως είναι κάθε μια ώρα, ενώ κατά τη θερινή περίοδο αυξάνεται και υπάρχουν αναχωρήσεις ακόμη και κάθε μισή ώρα.

Εθνικό πάρκο Gennargentu & Gola di Gorropu

Το Εθνικό Πάρκο Gennargentu είναι μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή στη Σαρδηνία της Ιταλίας, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής περιοχής του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Σαρδηνίας και προσφέρει ποικίλα τοπία, όπως απόκρημνα βουνά, βαθιές κοιλάδες και πλούσια δάση. Το πάρκο έχει επίσης πλούσια πανίδα και χλωρίδα κάτι που το κάνει δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και τους πεζοπόρους.

Το Gola di Gorropu είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Gennargentu. Συχνά αναφέρεται ως το “Grand Canyon της Ευρώπης” λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους του και των μεγάλων βραχωδών σχηματισμών του. Το φαράγγι σχηματίστηκε από τον ποταμό Flumineddu, ο οποίος άνοιξε το δρόμο μέσα στον ασβεστόλιθο κατά το πέρασμα εκατομμυρίων ετών. Το Gola di Gorropu είναι ένα θαύμα της φύσης και ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτούν όσοι αναζητούν την περιπέτεια, την εξερεύνηση και τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία.

Tοπικά φεστιβάλ

Γνωρίστε τον ζωντανό λαό και τα πολιτιστικά δρώμενα της Σαρδηνίας, συμμετέχοντας ή παρακολουθώντας τα παραδοσιακά φεστιβάλ του νησιού. Γιορτάστε την πολύχρωμη Sartiglia στο Oristano, παρακολουθήστε το ιππικό θέαμα της Cavalcata Sarda στο Sassari ή βυθιστείτε στις αρχαίες τελετουργίες της πομπής Sant’Efisio στο Κάλιαρι.

Η Sartiglia γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Oristano την τελευταία Κυριακή και Τρίτη του Καρναβαλιού. Πληροφορίες για το φεστιβάλ Cavalcata Sarda, μπορείτε να βρείτε εδώ. Η Γιορτή του Sant’Efisio είναι η σημαντικότερη θρησκευτική πομπή στη Σαρδηνία, καθώς και η μεγαλύτερη ιταλική πομπή. Περισσότερα από 60 χιλιόμετρα διανύονται με τα πόδια επί 4 ημέρες, προς τιμήν του Αγίου που έβαλε τέλος στην πανούκλα που κατέστρεψε τους κατοίκους του Κάλιαρι μεταξύ 1652 και 1656.

Επισκεφθείτε αρχαιολογικούς χώρους

Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορία της Σαρδηνίας επισκεπτόμενοι τους αρχαιολογικούς της χώρους. Εξερευνήστε τα ρωμαϊκά ερείπια της Nora κοντά στην Pula, θαυμάστε την αρχαία φοινικική πόλη Tharros στην Cabras ή περιπλανηθείτε στα αρχαία ερείπια του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου στο Κάλιαρι.

Η θέα από το Bastion Saint Remy στην πόλη του Κάλιαρι, στην Σαρδηνία
Εξερευνήστε την Bosa

Η Bosa είναι μια γοητευτική και γραφική πόλη που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σαρδηνίας. Βρέχεται από τον ποταμό Temo και απέχει περίπου 3 ώρες από το Cagliari. Πολλοί την συνδυάζουν σαν μονοήμερη εξόρμηση με το Alghero, που αναφέραμε στην αρχή. Διακρίνεται για τα πολύχρωμα σπίτια, τα λιθόστρωτα δρομάκια και την ιστορική αρχιτεκτονική της πόλης που δημιουργούν μια γοητευτική ατμόσφαιρα που μεταφέρει τους επισκέπτες σε άλλη εποχή.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης της Bosa, όπου θα ανακαλύψετε γραφικά και παραδοσιακά μαγαζάκια και ατμοσφαιρικά καφέ. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εμβληματικό Κάστρο Malaspina, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τον ποταμό που βρίσκεται από κάτω. Για την mini ανάβαση θα χρειαστεί να ανεβείτε λίγα σκαλάκια και ένα ανηφορικό κομμάτι δρόμου, ενώ στο τέλος θα βρείτε ένα μαγαζί, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το snack σας.

Κορυφαίο σημείο της Bosa είναι οι όμορφες παραλίες της, όπως η Bosa Marina, με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά της. Κάντε μια χαλαρή βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας του ποταμού και θαυμάστε τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες που είναι αραγμένες στις όχθες του ποταμού.

Καθώς εξερευνείτε την Bosa, θα συναντήσετε ιστορικά αξιοθέατα, όπως η Cattedrale dell’Immacolata του 12ου αιώνα, η οποία παρουσιάζει ένα μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ. Οι λάτρεις της τέχνης θα εκτιμήσουν τις συλλογές σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Bosa. Η Bosa φημίζεται επίσης για την τοπική παραγωγή κρασιού, οπότε προτείνουμε να επισκεφθείτε τα κοντινά οινοποιεία για να απολαύσετε μερικά από τα καλύτερα κρασιά του νησιού.

Η πολύχρωμη και γραφική πόλη της Bosa.

Καλύτερα μέρη για φαγητό στη Σαρδηνία

Ammentos

Ένα παραδοσιακό εστιατόριο που βρίσκεται στο κέντρο του Κάλιαρι. Συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού με πιο σύγχρονες πινελιές. Το όνομα του εστιατορίου “Ammentos” μεταφράζεται ως “αναμνήσεις” στην τοπική διάλεκτο της Σαρδηνίας και το περιβάλλον αντανακλά μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Θυμίζει πολύ παραδοσιακό κουτούκι σε κάποιο χωριό της Ελλάδας, αν είχαμε να το παρομοιάσουμε με κάτι. Το μενού του μαγαζιού έχει μεγάλη ποικιλία πιάτων που παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά. Το περίεργο για εμάς, πιάτο του μαγαζιού, που εμείς δεν δοκιμάσαμε ήταν γάιδαρος στιφάδο. Αυτό που μας άρεσε και προτείνουμε ήταν το αγριογούρουνο και η ποικιλία αλλαντικών, αλλά και τα γεμιστά ραβιόλι.

Ristorante Santa Maria

Βρίσκεται στο γραφικό χωριό Castelsardo. Το εστιατόριο “υπερηφανεύεται” για τη χρήση τοπικών, εποχιακών υλικών για τη δημιουργία γευστικών και αυθεντικών πιάτων που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής.

Το μενού διαθέτει μια επιλογή από απολαυστικά πιάτα θαλασσινών, όπως φρέσκα ψάρια της ημέρας, γευστικά οστρακοειδή και ζυμαρικά με θαλασσινά. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια ποικιλία παραδοσιακών σπεσιαλιτέ της Σαρδηνίας, όπως porceddu (γουρουνόπουλο), culurgiones (γεμιστά ζυμαρικά) και γευστικά μαγειρευτά.

Sa Domu Sarda

Ένα γοητευτικό και φιλόξενο εστιατόριο στο Κάλιαρι που προσφέρει μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Ammnentos που αναφέραμε στην αρχή. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση, γιατί αλλιώς πολύ δύσκολα θα βρείτε. (Εμείς χωρίς κράτηση, προσπαθήσαμε 2 φορές και δεν βρήκαμε).

Σχετικά με το φαγητό, το μαγαζί προσφέρει λαχταριστά antipasti, όπως τα περίφημα “culurgiones”, ένα ραβιόλι Σαρδηνίας γεμιστό με πατάτες, τυρί και δυόσμο. Για κυρίως πιάτο μπορείτε να απολαύσετε αρνί στη σχάρα, κάποια παραδοσιακή μακαρονάδα ή ακόμη και άλογο. (Άλλο ένα ιδιαίτερο πιάτο, που αυτή την φορά το δοκιμάσαμε. Θύμιζε μοσχάρι η γεύση του.)

Impasto

Γνωστό για τις λαχταριστές και αυθεντικές πίτσες ναπολιτάνικου τύπου. Με έμφαση στα ποιοτικά υλικά και τις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής πίτσας, το Impasto προσφέρει μια απολαυστική γευστική εμπειρία για τους λάτρεις της πίτσας.

Το μενού της πιτσαρίας διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιλογών πίτσας, όπως η κλασική Margherita, η γευστική μαρινάρα και άλλους συνδυασμούς με τοπικά προμηθευόμενα υλικά.

Εκτός από τις εξαιρετικές πίτσες τους, το Impasto προσφέρει επίσης μια ποικιλία από ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά και επιδόρπια για να συμπληρώσετε το γεύμα σας. Η λίστα κρασιών τους περιλαμβάνει μια σειρά από Iταλικά και Σαρδηνιακά κρασιά που συνδυάζονται τέλεια με τις γεύσεις της πίτσας τους.

Il Fana

Με την προνομιακή του τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, το Il Fana σερβίρει φρέσκα και γευστικά πιάτα θαλασσινών. Το μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει μια σειρά από θαλασσινές απολαύσεις, από παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Σαρδηνίας, αλλά και άλλες γευστικές συνταγές εμπνευσμένες από τη Μεσόγειο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια ποικιλία πιάτων, όπως ψητά ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά, ζουμερά οστρακοειδή και ριζότο με θαλασσινά, τα οποία παρασκευάζονται με τα καλύτερα τοπικά υλικά.

Πότε να πάτε

Το πότε θα πάτε στη Σαρδηνία εξαρτάται προφανώς από τις προτιμήσεις σας και το τι θέλετε να κάνετε την εκάστοτε περίοδο. Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε τη Σαρδηνία είναι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών, οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και κυμαίνονται από 15-25°C, θερμοκρασίας ιδανικές για υπαίθριες δραστηριότητες και εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος αιχμής του τουρισμού και η Σαρδηνία γεμίζει κόσμο. Ο καιρός είναι ζεστός και έχει και υγρασία, με θερμοκρασίες που συχνά φτάνουν πάνω από τους 35-38°C. Ο καιρός είναι καλός προφανώς για να απολαύσετε τις παραλίες του νησιού, αλλά δεν βοηθάει ιδιαίτερα στις εξορμήσεις εντός πόλεων και γενικά όπου χρειάζεται περπάτημα. Επίσης λόγω της τουριστικής εποχής η κοσμοσυρροή είναι μεγαλύτερη τόσο σε αξιοθέατα, όσο και στα υπόλοιπα μέρη του νησιού.

Ο χειμώνας στη Σαρδηνία είναι ήπιος συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από τους 10°C. Το νησί προφανώς έχει λιγότερο κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αντίστοιχα πιο οικονομικές τιμές. Ωστόσο, σίγουρα δεν μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες και την νυχτερινή ζωή σε εξωτερικούς χώρους. Ορισμένες τουριστικές εγκαταστάσεις μπορεί να είναι και εντελώς κλειστές, αλλά μπορείτε να απολαύσετε την εξερεύνηση των ιστορικών και πολιτιστικών αξιοθέατων χωρίς τη φασαρία των μηνών αιχμής.

Χρήσιμα Sites & Apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com 

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για την Σαρδηνία εδώ.

Welcome Pickups

Μία από τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες και πιο βολικές εταιρείες ταξί 5 αστέρων για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Google, το Tripadvisor και το Trustpilot. Η Welcome Pickups προσφέρει εξαιρετική εμπειρία και ασφάλεια στους ταξιδιώτες της. Τοπικοί αγγλόφωνοι οδηγοί, σταθερή, προπληρωμένη αμοιβή, παρακολούθηση πτήσεων για καθυστερήσεις, υποστήριξη πελατών 24/7 + δωρεάν ακύρωση. Δείτε τις επιλογές σας εδώ.

Air Bnb 

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδανικό για low budget ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβούς προορισμούς. Επιπλέον επειδή φιλοξενεί στον ιστότοπο του σπίτια ή βίλες κατοίκων σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία με τον εκάστοτε προορισμό.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Omio.com

Ότι χρειάζεστε είναι ένα κλικ μακριά. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές από γνωστές εταιρείες ανά χώρα, για δρομολόγια τρένων, λεωφορείων, αεροπλάνων και πλοίων. Μεταφερθείτε σε χιλιάδες προορισμούς, σε πόλεις και χώρες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την χρησιμοποιούμε συχνά όταν ήδη βρισκόμαστε στο εξωτερικό και θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια γειτονική χώρα ή πόλη. Βρείτε τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν για την Σαρδηνία εδώ.

Skyscanner 

Το πρώτο μέρος που κάθε ταξιδιώτης συμβουλεύεται πριν από κάθε ταξίδι του. Άμεση και γρήγορη σύγκριση τιμών από αεροπορικές ανά τον κόσμο. Λατρεύουμε το φίλτρο “προς οποιοδήποτε προορισμό” που μας παραθέτει σε αύξουσα σειρά τους πιο οικονομικούς προορισμούς για τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει. Η καλύτερη λύση για οργάνωση και booking ταξιδιού την τελευταία στιγμή. Για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για την Σαρδηνία, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων δείτε εδώ.

GetYourGuide

Ένα site για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες και τις εξορμήσεις ή ακόμη και τις επισκέψεις σε μουσεία. Όλες οι διαθέσιμες δραστηριότητες ανά τον κόσμο μαζεμένες σε ένα μέρος ανά ημέρα και ώρα. Προσοχή στις αξιολογήσεις προς αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων, είτε με τις παροχές, είτε με την διεξαγωγή της εκάστοτε δραστηριότητας. Το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε Αφρική, Αμερική, Ευρώπη και Ασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε διαθέσιμες δραστηριότητες και τιμές για την Σαρδηνία εδώ.

Discover Cars

Για ενοικίαση αυτοκινήτου στις χαμηλότερες τιμές. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερες από 150 χώρες, με πολλές προσφορές και συνεχόμενη υποστήριξη σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Βρείτε την καλύτερη rent a car επιλογή για εσάς εδώ.

SafetyWing

Ταξιδιωτική ασφάλεια σχεδιασμένη για digital nomads, remote workers και άτομα που ταξιδεύουν συχνά. Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς ταξιδιωτικές ασφάλειες, διαθέτει παγκόσμια κάλυψη με μηνιαία χρέωση. Η εταιρεία προσφέρει ορισμένα πακέτα ασφάλισης, όπως το nomads insurance, remote health κτλ. Βρείτε ποιο πακέτο σας ταιριάζει καλύτερα εδώ.

City Maps 2Go

Χάρτες εκτός σύνδεσης για ταξίδια, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία και άλλα. Ένα απαραίτητο app για κάθε εξόρμηση, δραστηριότητα ή ακόμη και απλή περιήγηση στο εξωτερικό. Μπορείτε να κατεβάσετε μόνο έναν χάρτη πόλης ανά χώρα, ενώ παλιά υπήρχε η δυνατότητα και για δεύτερο. Για επιπρόσθετο χάρτη θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εναλλακτικά, αυτό που κάνουμε εμείς είναι μόλις τελειώσετε με τον χάρτη της πόλης που θέλετε τον σβήνετε και κατεβάζετε εκ νέου άλλο.

Μπορείτε να μαρκάρετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη της πόλης που θα επισκεφθείτε. Είτε αξιοθέατα, είτε μαγαζιά και να δείτε πόσο απέχετε και πως θα κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο, αν και κάποιες φορές μπορεί να φάει τα κολλήματα του. Ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστη και χρήσιμη εφαρμογή.

EXTRA TIP: Όταν μαρκάρετε τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος πριν το ταξίδι σας, μπορείτε περίπου να δείτε και σε ποια περιοχή θα χρειαστεί να κλείσετε δωμάτιο. Για να είστε όσο το δυνατό πιο κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

iVisa.com

Μπορείτε να συμπληρώσετε την χώρα καταγωγή σας, αλλά και τον προορισμό σας και άμεσα να δείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς έκδοση. Δυνατότητα αίτησης για ηλεκτρονική βίζα, για παραλαβή βίζας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιo και για πιθανά έγγραφα υγείας. Για κάποιες χώρες υπάρχει και η δυνατότητα για ανανέωση διαβατηρίου. Όλα τα παραπάνω, χωρίς να χάσετε χρόνο στις πρεσβείες, από την ευκολία του υπολογιστή σας. Κάντε την αίτηση σας εδώ.