Διακοπές στην Κύθνο! Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Κύθνος είναι ο ιδανικός προορισμός για τις στιγμές χαλάρωσης που ζητάτε. Μόλις 3 ώρες από τον Πειραιά ή 1 ώρα και 45 λεπτά από το Λαύριο, φτάνετε στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. Τα κάτασπρα σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, οι καθαρές παραλίες και οι φιλόξενοι ντόπιοι κάτοικοι θα σας κάνουν να λατρέψετε το νησί.
Η Κύθνος κρύβει όμορφες εικόνες, γραφικά χωριά, αμέτρητους κολπίσκους για να κολυμπήσετε και αρκετά ακόμα μέρη για να εξερευνήσετε. Σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε παραλίες κυρίως ανοργάνωτες ή και οργανωμένες και στο αν θα απολαύσετε το φαγητό σας με θέα την θάλασσα ή σε κάποιο γραφικό καλντερίμι. Παρακάτω στον οδηγό μας θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε, πριν την πρώτη εξόρμηση σας στο νησί.

Γενικές Πληροφορίες

  • Η Κύθνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων στο Αιγαίο. Καταλαμβάνει την 9 η θέση στην σειρά κατάταξης όσον αφορά την έκταση, μετά την Ίο και πριν την Μύκονο.
  • Η Κύθνος έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Δρυοπίς ή Οφιούσα, διότι την κατοικούσαν οι Δρύοπες και είχαν δημιουργήσει μία ακμάζουσα αποικία. Αργότερα μετά τον 12ο αιώνα μ.Χ., ονομάστηκε Θερμιά, λόγω των θερμών ιαματικών λουτρών του νησιού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μάλιστα το αποκαλούν ακόμα Θερμιά.
  • Στην περιοχή των Λουτρών, λειτουργούσαν τα Ιαματικά Λουτρά της Κύθνου, τα οποία κτίστηκαν ύστερα από απαίτηση του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας. Υπήρξε τουριστικός πόλος για τους ηλικιωμένους κυρίως και για όσους είχαν προβλήματα αρθριτικά ή μυικά. Η βασίλισσα Αμαλία μάλιστα αγαπούσε την Κύθνο και επισκεπτόταν αρκετά συχνά τα Λουτρά. Σήμετα διασώζονται οι μαρμαρινοι λουτήρες που δημιουργήθηκαν γα τις ανάγκες του βασιλικού ζεύγους.
  • Το νησί έχει 92 παραλίες μαζί με τους μικρούς κόλπους και είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια, είτε με αυτοκίνητο ή σκάφος. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμώδεις, αλλά υπάρχουν και αυτές με ψιλό ή χοντρό βότσαλο.
  • Στο Βρυόκαστρο βρέθηκε η αρχαία πόλη, η οποία κατοικήθηκε από τον 10 ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 7 ο μ.Χ.. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με ευρήματα που δείχνουν αρκετούς τελετουργικούς χώρους με δύο ιερά, του Ασκληπιού και της Αφροδίτης. Αγαλματίδια γυναικείων και παιδικών μορφών, όπως και κεφαλές κοριτσιών, κορμούς αγοριών και την κεφαλή του Ασκληπιού, είναι μερικά από τα ευρήματα καθώς λέγεται ότι έχει βρεθεί και χρυσός.

Πως να πάτε

Ferry boat: Πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με ferry boat από τον Πειραιά και από το Λαύριο προς Κύθνο. Τα δρομολόγια αυξάνονται την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών. Από τον Πειραιά η διαδρομή είναι 3 ώρες, ενώ από το Λαύριο είναι 1 ώρα και 45 λεπτά.

Αερομεταφορά: Διατίθεται ελικοδρόμιο κοντά στην περιοχή της Χώρας, το οποίο όμως εξυπηρετεί μικρό αριθμό τουριστών. Εκτελούνται πτήσεις charter καθημερινά και μόνο πρωινές ώρες, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις όπου εκτελούνται τις βραδινές ώρες.

Πληροφορίες για τιμές και διαθεσιμότητα εισιτηρίων για Κύθνο μπορείτε να δείτε εδώ.

Μετακινήσεις

Αυτοκίνητο ή μηχανάκι: Μπορείτε να έρθετε με το δικό σας όχημα, είτε να νοικιάσετε σε ένα από τα μαγαζιά πλησίον του λιμανιού. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι χαρτογραφημένοι και η πλοήγησή σας θα είναι εύκολη. Σε περίπτωση που δεν βγάζετε άκρη με την πλοήγηση του κινητού, όπως μας έτυχε και εμάς σε κάποιες περιπτώσεις, οι κάτοικοι του νησιού είναι πάντα πρόθυμοι να σας δείξουν τον δρόμο. Το μηχανάκι είναι καλύτερη λύση για εξοικονόμηση χρόνου και για να επισκεφθείτε παραλίες με στενούς δρόμους όπως η Κολώνα.

Λεωφορείο: Στην Κύθνο λειτουργούν λεωφορεία με τα εξής δρομολόγια:
Μέριχας, Χώρα (Μεσαριά), Λουτρά – (Αναχώρηση: 11.00 – 14.30 – 17.30 – 20.00).
Μέριχας, Χώρα (Μεσαριά) – (Αναχώρηση: 08.30)
Μέριχας, Δρυοπίδα, Κανάλα – (Αναχώρηση: 10.45 – 13.30 – 17.30)

Θαλάσσια ταξί: Όσο βρίσκεστε στο νησί μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε με θαλάσσια ταξί, από το λιμάνι του Μέριχα. Εκεί θα βρείτε καταστήματα ενοικίασης όπου μπορείτε να οργανώσετε την επίσκεψη σας για την παραλία που επιθυμείτε δείτε.

Δείτε το βίντεο μας από την Κύθνο εδώ.

Οι καλύτερες παραλίες στην Κύθνο

Κολώνα

Πρόκειται για την πιο γνωστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού. Η παραλία της Κολώνας είναι ιδιαίτερη από άποψη φυσικού κάλλους, καθώς είναι μια αμμουδιά μήκους 240 μέτρων και πλάτους 80 με 100 μέτρων, που συνδέει το νησί με την μικρή βραχονησίδα του Αγίου Λουκά. Η πρόσβαση στην Κολώνα γίνεται μέσω ενός δύσβατου δρόμου που θα σας δυσκολέψει λίγο, η θέα όμως που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Όσον αφορά την διαδρομή επειδή ο δρόμος είναι δύσβατος και στενός μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο θαλάσσιο ταξί για να πάτε. Με αυτοκίνητο θα σας δυσκολέψει αρκετά ιδίως αν πετύχετε στην διαδρομή αντιθέτως ερχόμενο όχημα.

Η θάλασσα βρέχει και τις δύο μεριές της λωρίδας άμμου, δημιουργώντας δύο παραλίες με καταγάλανα και διαυγή νερά. Η γεωγραφική αυτή ιδιαιτερότητά της επίσης, την προστατεύει από τους δυνατούς αέρηδες, δίνοντας σας την δυνατότητα να απολαύσετε το κολύμπι σας. Τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει ξαπλώστρες και ομπρέλες σε ένα μικρό σημείο της παραλίας, ενώ η υπόλοιπη είναι ανοργάνωτη, δίνοντας σας την δυνατότητα επιλογής. Ακριβώς πάνω από το σημείο που είναι οι ξαπλώστρες υπάρχει και μαγαζί όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας.

Bonus Tip: Ανεβείτε στο μοναστήρι του Αγίου Λουκά στην βραχονησίδα, και απολαύστε την πανοραμική θέα, αποθανατίζοντας την εντυπωσιακή αυτή παραλία.

Η παραλία της κολώνας στην Κύθνο.
Φυκιάδα

Λίγο πριν φτάσετε στη παραλία Κολώνα υπάρχει η παραλία της Φυκιάδας. Η πρόσβαση εδώ είναι εξίσου δύσβατη μέσω ενός χωματόδρομου. Στην Φυκιάδα όμως, θα απολαύσετε την ηρεμία της ανοργάνωτης παραλίας, μακριά από την πολυκοσμία και τα σκάφη. Παράλληλα έχει πολύ όμορφη θέα προς την παραλία της Κολώνας.

Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και ο βυθός της αμμώδης, με φύκια ανάμεσα στην ακρογιαλιά και την άμμο. Στην παραλία αυτήν δεν υπάρχουν μαγαζιά, μόνο ένα μικρό μπαράκι στο αριστερό της άκρο. Συνήθως οι περισσότεροι αφήνουν τα οχήματα τους σε αυτή την παραλία για να επισκεφθούν την Κολώνα.

Λουτρά

Μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, υπάρχει η παραλία των Λουτρών. Είναι γνωστή λόγω των αλατούχων και σιδηρούχων νερών που καταλήγουν στην θάλασσα από το υγροθεραπευτήριο μέσω ενός καναλιού. Στο τέλος του καναλιού αυτού, στο δεξί άκρο
της παραλίας βρίσκεται η ιαματική πισίνα, όπου τα καυτά νερά συναντούν τα δροσερά της θάλασσας. Η θερμοκρασία των νερών στην φυσική πισίνα που περιστοιχίζεται από βράχους ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η παραλία είναι πολύ μεγάλη, ανοργάνωτη, και υπάρχουν αρκετά μαγαζιά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακές ταβέρνες με κατάλευκα κυκλαδίτικα σπίτια. Επίσης, στην δεξιά πλευρά της παραλίας, πάνω από την πισίνα, είναι κτισμένο το αρχοντικό της οικογένειας Μαζαράκη. Χτισμένο σε δυτικό ευρωπαϊκό ρυθμό πύργου, ένα ιδιαίτερο κτήριο που δεσπόζει αρχοντικά πάνω από την παραλία. Υπάρχει ακόμα και ένα μικρό γραφικό λιμάνι, το οποίο διευκολύνει αρκετά σκάφη.

Η παραλία των Λουτρών στην Κύθνο.
Αγία Ειρήνη

Μετά τα Λουτρά βρίσκεται ένας μικρός κολπίσκος, η παραλία της Αγίας Ειρήνης. Λόγω της θέσης της είναι απάνεμη, αμμώδης με ρηχά νερά, και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Θα βρείτε πολλά παραδοσιακά μαγαζιά για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας την θέα της θάλασσας.

Η παραλία της Αγίας Ειρήνης στην Κύθνο.
Μαρτινάκια

Ακριβώς μετά το λιμάνι υπάρχει μία μικρή παραλία, τα Μαρτινάκια. Η παραλία αυτή έχει ψιλή άμμο και είναι οργανωμένη με το πανέμορφο, με boho στυλ, beach bar Hamsa. Επίσης, στο Hamsa η τιμή του σετ (2 ξαπλώστρες και ομπρέλα) είναι 16€. Προτείνουμε να κάνετε την κράτησή σας 2 μέρες πριν κατά την διάρκεια της high season. Στα Μαρτινάκια υπάρχει επίσης το εστιατόριο DaMassimo για ιταλική κουζίνα.

Απόκρουση

Η παραλία Απόκρουση (ή Απόκριση) βρίσκεται σε μικρό όρμο, ανάμεσα από δύο λόφους. Η Απόκρουση είναι από της μεγαλύτερες παραλίες στην Κύθνο και το χαρακτηριστικό της είναι τα καταγάλανα διαυγή νερά, στα οποία θα απολαύσετε το κολύμπι σας. Στα περισσότερα σημεία της παραλίας υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια που θα σας προσφέρουν σκιά, με παγκάκια στο πλάι τους. Η θέα της παραλίας είναι εντυπωσιακή, καθώς φαίνεται η νησίδα του Αγίου Λουκά της παραλίας της Κολώνας. Υπάρχουν επίσης διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον οικισμό της Απόκρουσης, και στην παραλία θα βρείτε ένα beach bar και 2 παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικούς μεζέδες.

Η παραλία της Απόκρουσης στην Κύθνο.
Επισκοπή

Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Κύθνο, η Επισκοπή απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, με θέα στον κλειστό όρμο. Εδώ θα απολαύσετε κολύμπι μιας και τα νερά της είναι καταγάλανα και ρηχά. Η παραλία είναι αμμώδης με αλμυρίκια να προσφέρουν τον ίσκιο τους.
Κύριο χαρακτηριστικό της Επισκοπής είναι το Pountaki Beach bar, στο αριστερό μέρος της παραλίας, που παρέχει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπό τους ήχους της μουσικής μπορείτε να απολαύσετε καφέ, αναψυκτικά αλλά και διάφορα σνακ. Το υπόλοιπο της παραλίας, είναι ανοργάνωτο, δίνοντας σας την δυνατότητα επιλογής.

Bonus Tip: Στο δεξί άκρο της παραλίας, βρίσκεται το ακκλησάκι του Αγίου Βλάσση, κτισμένο πάνω στα βράχια. Βρισκόμενοι στο εκκλησάκι απλώνεται μπροστά σας η παραλία και ο γραφικός κολπίσκος, μία θέα που αξίζει να φωτογραφίσετε.

Η παραλία της Επισκοπής στον αντίστοιχο οικισμό της Κύθνου.
Φλαμπούρια

Μία υπέροχη παραλία που χωρίζετε στην μέση από έναν βράχο, πάνω στον οποίο βρίσκεται η Παναγία της Φλαμπουριανής. Κάθε 23 Αυγούστου, γιορτάζεται η εκκλησία αυτή και στήνεται μεγάλο πανηγύρι, προσελκύοντας όλο το νησί. Είναι μία ανοργάνωτη παραλία, δεν θα βρείτε μαγαζιά και ταβέρνες εδώ, μόνο λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η παραλία Φλαμπούρια
Αντώνηδες

Η παραλία αυτή ανήκει στον οικισμό της Παναγιάς Κανάλας και πρόκειται για ένα μικρό πευκόφυτο όρμο. Η πρόσβαση γίνεται από περίπου 100 σκαλοπάτια που καταλήγουν σε μία ήσυχη παραλία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει μεγάλος αριθμός από αρμυρίκια που δημιουργούν σκιά στο μεγαλύτερο μέρος της, έχοντας παγκάκια στο πλάι τους. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά λόγω των σκαλιών της, δεν προτείνουμε να έχετε πάνω σας αρκετό εξοπλισμό (ομπρέλες, καθίσματα κτλ).

Η παραλία Αντώνηδες στην περιοχή της Κανάλας
Άγιος Σώστης

Η παραλία του Άγιου Σώστη είναι από τις πιο όμορφες και ερημικές παραλίες στην Κύθνο. Πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι της περιοχής το οποίο δίνει μια κυκλαδίτικη νότα στην παραλία με το άσπρο του χρώμα. Η παραλία αυτή είναι ιδανική για τους λάτρεις των καταδύσεων μιας και είναι απάνεμη και τα νερά κρυστάλλινα, δίνοντας την ευκαιρία για να ανακαλύψετε τον βυθό. Στην μέση της παραλίας βρίσκονται λίγα δέντρα που θα σας προσφέρουν σκιά, αλλά η υπόλοιπη είναι ανοργάνωτη, για αυτό σας προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Bonus Tip: Η παραλία χωρίζεται στα δύο από μία βραχονησίδα, και το αριστερό τμήμα της είναι πιο απομονωμένο για όσους επιθυμούν περισσότερη ησυχία και ιδιωτικότητα.

Μεγάλη Άμμος

Όπως μαρτυράει το όνομά της, πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία στην περιοχή της Κανάλας. Είναι από την δεξιά πλευρά σε σχέση με τους Αντώνηδες που αναφέραμε παραπάνω. Προσελκύει κυρίως οικογένειες καθώς τα νερά της είναι πεντακάθαρα και ρηχά. Κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται αρκετά αλμυρίκια τα οποία φτάνουν μέχρι την θάλασσα, προσφέροντας την σκιά τους.

Τι να κάνετε στην Κύθνο

Δρυοπίδα

Ίσως το πιο γραφικό κυκλαδίτικο χωριό που θα συναντήσετε στην Κύθνο. Η Δρυοπίδα βρίσκεται σε ένα απάνεμο υψόμετρο ανάμεσα στους λόφους, ακριβώς στην μέση του νησιού. Παλαιότερα το όνομά της ήταν Χωριό, ενώ στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα ονομάστηκε Δρυοπίς, προς τιμήν της αρχαίας φυλής των Δρυόπων. Στον παραδοσιακό αυτόν οικισμό αξίζει να χαθείτε στα γραφικά σοκάκια, με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, και να διαβάσετε τις σκόρπιες επιγραφές με όμορφα στιχάκια για το νησί.
Το κύριο αξιοθέατο της Δρυοπίδας είναι το σπήλαιο Καταφύκι για το οποίο αναφερόμαστε παρακάτω. Διαθέτει αρκετές ανέσεις, όπως καφετέριες, ταβέρνες, σουπερμάρκετ, αλλά και μαγαζιά με αναμνηστικά και πήλινα αντικείμενα.

Ο οικισμός της Δρυοπίδας με τα γραφικά σοκάκια.
Σπήλαιο Καταφύκι

Στο χωριό της Δρυοπίδας, βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι (ή Καταφύγι), ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Κύθνο. Η θερμοκρασία του είναι σταθερή στους 17 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει ανεξερεύνητο.
Για αρκετούς αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο (εξού και το όνομα) από τους πειρατές, τους Φράγκους, τους Τούρκους και την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο εσωτερικό το φυσικό της μέρος είναι περίπου 600 μέτρα. Η τεχνητή στοά (μήκος 2 χιλιόμετρων) δημιουργήθηκε για μεταφορά μεταλλευμάτων με καρότσια μέχρι την χερσαία έξοδο στην Κύνιδο. Στην φυσική σπηλιά αναπτύσσονται διάδρομοι που θυμίζουν λαβύρινθο, έκτασης 3.500 τ.μ..
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο στο σπήλαιο είναι οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες όπου θα σας κάνει εντύπωση ο όγκος τους και η μορφή τους. Το Καταφύκι επίσης, υπήρξε χώρος διάφορων εκδηλώσεων και πανηγυριών, αλλά και εδώ εορτάζεται η Λαμπρή το Πάσχα, με το άναμμα φωτιών που φωτίζουν το εσωτερικό της σπηλιάς.

Το Σπήλαιο Καταφύκι στον οικισμό της Δρυοπίδας
Πεζοπορία

Η πιο γνωστή διαδρομή που ακολουθούν οι λάτρεις της πεζοπορίας στην Κύθνο, ξεκινάει από τα Λουτρά. Το μονοπάτι είναι καλογραμμένο και περνάει από μία ανηφορική ρεματιά και από το πλάτωμα στην θέση Κατακέφαλος. Από την θέση αυτή το μονοπάτι συνεχίζεται, καταλήγοντας στο κάστρο της Ωριάς. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη και το μήκος της είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα.

Βόλτα στην Χώρα

Η πρωτεύουσα της Κύθνου, η Χώρα (ή Μασσαριά) απέχει 8 χιλιόμετρα απ΄το λιμάνι του Μέριχα. Είναι κτισμένη στην άκρη ενός οροπεδίου, και είναι από τους ομορφότερους οικισμούς της Κύθνου. Η γραφικότητά της σε συνδυασμό με τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα της, μαζί με τα κοσμοπολίτικα μαγαζιά της την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Υπάρχει ένα κεντρικό καλντερίμι που συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση της Χώρας και εδώ βρίσκονται ταβέρνες, μπαρ, εμπορικά καταστήματα αλλά και καταστήματα λαϊκής τέχνης.

Παναγία Κανάλα και Αγία Καλλιόπη

Στην ομώνυμη περιοχή Κανάλα, υπάρχει η σπουδαιότερη εκκλησία του νησιού και τον 15 Αύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι. Η θαυματουργή εικόνα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές καθώς λέγεται ότι η εικόνα βρέθηκε στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο.
Περπατώντας μερικά μέτρα μετά την Παναγία Κανάλα, βρίσκεται η Αγία Καλλιόπη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ξωκλήσι με θέα την θάλασσα. Πετύχαμε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα, με τα ζεστά χρώματα να σχηματίζονται στον ουρανό και να αντικατροπτίζονται στην θάλασσα, ζώντας από τις πιο ρομαντικές στιγμές στο νησί.

Η εκκλησία της Αγίας Καλλιόπης στην περιοχή της Κανάλας στην Κύθνο.
Εξορμήσεις

Οι διακοπές σας στην Κύθνο, μπορούν να συνδυαστούν με κάποια εξόρμηση σε κάποιο κοντινό νησί. Η Σίφνος και η Σέριφος είναι τα δυο πιο κοντινά σε απόσταση νησιά, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε.

Κατάδυση

Στο νησί δεν υπάρχουν πολλών ειδών δραστηριότητες, όπως σε άλλα νησιά. Ωστόσο για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το καταδυτικό κέντρο Aqua Team στα Λουτρά. Ένα πλήρες οργανωμένο καταδυτικό, για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον υποβρύχιο κόσμο του νησιού.

Φαγητό και ποτό

Κολώνα bar restaurant

Ένα πανέμορφο μαγαζί με κυκλαδίτικα χρώματα ψηλά στην άκρη της παραλίας Κολώνας. Εδώ θα απολαύσετε την πανέμορφη βεράντα του με την απίστευτη θέα της Κολώνας σε συνδυασμό με τα φρέσκα ψάρια που φέρνουν τα καΐκια. Έχει επίσης bar από το οποίο μπορείτε να πάρετε καφέ, νερά και αναψυκτικά, με τις δικές του ξαπλώστρες και ομπρέλες στην μία άκρη της παραλίας

Άριας

Στην παραλία της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται το εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, του κύριο Κώστα Σούμα. Τα θαλασσινά του είναι ολόφρεσκα και η ποικιλία κρασιών ενημερωμένη. Η τοποθεσία του εστιατορίου, με την βεράντα πάνω από την θάλασσα, προσφέρουν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι τιμές είναι ανάλογες της ποιότητας που θα φάτε.

Φέρμινα

Η πρώτη ταβέρνα στο λιμάνι του Μέριχα, η Φέρμινα είναι η ιδανική επιλογή για ιταλικό αλλά και για κρεατικά. Τα πιάτα τους είναι προσεγμένα και γευστικά, με πλούσιες μερίδες, και η εξυπηρέτηση φιλική και ευγενική. Υπάρχει η επιλογή να κάτσετε στο μαγαζί πάνω στην περαντζάδα του Μέριχα, ή στα τραπεζάκια κάτω στο λιμάνι βλέποντας τις βάρκες και τα καΐκια. Η μεσαία πίτσα κοτόπουλου με φιλαδέλφεια που πήραμε, μαζί με την μερίδα καλαμάκια και την μεγάλη σαλάτα μας άφησε ικανοποιημένους και χορτάτους με το παραπάνω.

Το Στέκι του Ντέτζη

Στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας, Το Στέκι του Ντέτζη είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για φαγητό. Όμορφο περιβάλλον και διακόσμηση, πλούσιες μερίδες, γευστικά πιάτα και πολύ καλές τιμές είναι τα χαρακτηριστικά του μαγαζιού αυτού που θα σας εντυπωσιάσουν. Ξεχωριστή είναι η όμορφη βεράντα στα κυκλαδίτικα χρώματα, όπου θα απολαύσετε με το παραπάνω το φαγητό σας.

Kraken

Πρόκειται για το πιο γνωστό μπαρ στην Χώρα, ακόμα και σε ολόκληρο το νησί. Το μπαρ Kraken είναι ένας εντυπωσιακός χώρος σε μια μικρή πλατεία με τραπεζάκια, αλλά και καθίσματα σε σκαλιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό – κοκτέιλ σας. Προτείνουμε να έχετε κάνει κράτηση γιατί υπάρχει μεγάλη κοσμοσυρροή.

DaMassimo

Ιδανικό για τους λάτρεις της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας, το εστιατόριο DaMassimo βρίσκεται στην παραλία Μαρτινάκια, στην δεξιά μεριά. Ο υπέροχος χώρος πάνω από την θάλασσα, σε συνδυασμό με την μεγάλη ποικιλία πιάτων θα σας μείνει αξέχαστος.

Διαβάστε το άρθρο μας για την Αντίπαρο εδώ.

Διαμονή στην Κύθνο

Για την διαμονή μας στην Κύθνο επιλέξαμε το Tzamaros Studios , στο λιμάνι του Μέριχα. Υπάρχουν δυο διαφορετικά συγκροτήματα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών από το λιμάνι. Το ένα έχει τα παλιότερα διαμερίσματα, ενώ το δεύτερο στα αριστερά του λιμανιού όλα τα καινούρια. Στο πρώτο συγκρότημα υπάρχει και το σούπερ μάρκετ της ίδιας οικογένειας σε διπλανό σημείο, οπότε ότι χρειαστείτε από ψώνια θα είναι κυριολεκτικά δίπλα στην πόρτα σας.

Νιώσαμε την φιλοξενία του νησιού, αλλά και απολαύσαμε στιγμές ηρεμίας. Το studio που μείναμε εμείς ήταν από τα καινούρια και ήταν ακριβώς ότι χρειάζεται ένα ζευγάρι. Υπήρχαν όλες οι ανάλογες παροχές (κλιματισμός, ζεστό νερό, Wi-Fi). O Βαγγέλης μας εξυπηρέτησε και μας πήγε μέχρι τα δωμάτια με το αυτοκίνητο του, γιατί στην αρχή είχαμε μπερδέψει τα δυο συγκροτήματα! Η ανάλογη εξυπηρέτηση υπήρξε και κατά την διάρκεια του check out. Μείναμε παραπάνω χωρίς χρέωση στο δωμάτιο, μιας και το δρομολόγιο της επιστροφής μας ήταν απογευματινό. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, εξυπηρετικοί και μπορούν να σας λύσουν ότι απορίες έχετε σχετικά με το τι να κάνετε στο νησί.

Χρήσιμα sites & apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com 

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για διαμονή στην Κύθνο εδώ.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Ferryscanner

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για επιλεγμένους προορισμούς σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κτλ. Άμεση εξυπηρέτηση και συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για διαθεσιμότητα εισιτηρίων, τιμές και δρομολόγια δείτε εδώ.