Κάθε ταξιδιώτης που καταφθάνει στην Αίγυπτο ανυπομονεί για ένα και μόνο πράγμα. Ο λόγος δεν είναι άλλος για το σήμα κατατεθέν του Αιγυπτιακού πολιτισμού από τα αρχαία κιόλας χρόνια, την Νεκρόπολη της Γκίζας. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό από τα 7 αρχαία θαύματα του κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα, η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, καθώς επίσης και η Μεγάλη Σφίγγα. Στην περιοχή αυτή επίσης σώζονται άλλες δυο πυραμίδες αυτή του Χεφρίνου και του Μυκερίνου, καθώς και άλλες μικρότερες. Παρακάτω σας παραθέτουμε όλες τις σημαντικές πληροφορίες από την επίσκεψη μας στις πυραμίδες της Γκίζας και την ευρύτερη περιοχή.
| Τοποθεσία | Γκίζα, ~15km από το κέντρο του Καΐρου |
| UNESCO | Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς |
| ⏰ Ώρες | 07:00–17:00 (Απρ–Σεπ: 07:00–18:00) |
| 💳 Πληρωμή | Κάρτα ΜΟΝΟ — μετρητά ΔΕΝ γίνονται δεκτά |
| 🎫 Γενική είσοδος (ξένοι) | EGP 700 (~$18) — περιλαμβάνει Σφίγγα |
| Εσωτερικό Μεγάλης Πυραμίδας | EGP 1.000–1.500 επιπλέον |
| Εσωτερικό Χεφρήνα/Μικερίνου | EGP 280 επιπλέον |
| Φοιτητές (ISIC card) | 50% έκπτωση |
| Παιδιά κάτω 6 ετών | Δωρεάν |
| Online κράτηση | egymonuments.com |
| Ξεναγήσεις | 👉 GetYourGuide — Πυραμίδες Γκίζας |
| GEM — 2km μακριά | Άνοιξε Νοέμβριο 2023 |
Πώς να πάτε στις Πυραμίδες από το Κάιρο
Η Νεκρόπολη της Γκίζας βρίσκεται περίπου15km νοτιοδυτικά του κεντρικού Καΐρου:
Με Uber (συνιστάται): 100–180 EGP από το κέντρο. Σταθερή τιμή, κλιματισμός, χωρίς παζάρια. Κλείστε απευθείας από την εφαρμογή.
Με Μετρό + taxi: Γραμμή 2 μέχρι σταθμό Giza (~6 EGP), μετά μικρό taxi μέχρι την πύλη εισόδου.
Με taxi: 150–250 EGP μονής κατεύθυνσης, πάντα συμφωνήστε την τιμή πριν μπείτε.
Με ιδιωτική ξενάγηση: Η πιο άνετη επιλογή με παραλαβή από το ξενοδοχείο, Αιγυπτιολόγος ξεναγός, εισιτήρια και μεταφορά συνήθως συμπεριλαμβάνονται σε ένα πακέτο.
Ιστορικά στοιχεία για τις πυραμίδες
Πυραμίδες: Δημιουργήθηκαν με σκοπό να είναι η τελευταία κατοικία του εκάστοτε Φαραώ. Για αυτό το λόγο εσωτερικά της πυραμίδας τοποθετούνταν και διάφορα αντικείμενα τα οποία θα χρειαζόταν στην επόμενη ζωή. Εκτός από τις πυραμίδες της Γκίζας, πυραμίδες συναντάμε και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αιγύπτου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο θάνατος ήταν η έναρξη ενός ταξιδιού για τον άλλο κόσμο.
Το σώμα του βασιλιά ταριχευόταν προτού τοποθετηθεί στη σαρκοφάγο και στη συνέχεια θαβόταν μέσα στην πυραμίδα ή απλώς τοποθετούνταν εντός της πυραμίδας. Ο λόγος για να προστατεύεται και να επιτραπεί η ομαλή μετάβαση στη μετά θάνατον ζωή. Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα ακόμη και σήμερα διχάζει την επιστήμη. Δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον ακριβή τρόπο της κατασκευής, αυτού του επιβλητικού οικοδομήματος. Όσες αναπαραστάσεις έχουν κάνει έχουν καταλήξει στο κενό ή απλά πλησιάζουν την απάντηση.

Μεγάλη Σφίγγα: Ο προστάτης της Νεκρόπολης της Γκίζας. Άγαλμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, που όπως πίστευαν οι αρχαίοι στην Αίγυπτο, ήταν οι φύλακες του ύπνου και των ονείρων, καθώς επίσης και του άλλου κόσμου. Αγάλματα με την μορφή της σφίγγας είχαν βρεθεί σε πολλά μέρη της Αιγύπτου με την ίδια ερμηνεία. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιον απεικονίζει η προτομή του αγάλματος ούτε από ποιόν χτίστηκε. Θεωρίες λένε ότι ίσως είναι το πιο αρχαίο άγαλμα στον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για την Αίγυπτο

Τι να γνωρίζετε πριν πάτε
Όπως και σε κάθε τουριστικό σημείο έτσι και στην νεκρόπολη της Γκίζας υπάρχουν οι επιτήδειοι. Θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν με απώτερο σκοπό να σας αποσπάσουν μεγαλύτερα ποσά από τις νόμιμες τιμές. Αυτό συνήθως γίνεται είτε εκτός της νεκρόπολης, από άτομα που προσφέρουν μεταφορά με άλογα και καμήλες, είτε από πλανόδιους εσωτερικά των τειχών της νεκρόπολης. Προτείνουμε να κλείσετε ένα ιδιωτικό τουρ, αν και λίγο πιο ακριβό, σας παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και σας βγάζει από τον κόπο, να αποφεύγετε κάθε πωλητή που σας πλησιάζει. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες:
- Ώρες λειτουργίες για τον Απρίλιο–Σεπτέμβριο είναι από τις 07:00 έως τις 18:00 καθημερινά. Από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο από 08:00 έως 17:00 καθημερινά.
- Υπάρχει μόνο μία κεντρική είσοδος και μόνο από εκεί μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο εισόδου, αφού περάσετε από σωματικό έλεγχο. Η επίσημη τιμή του εισιτηρίου αναγράφεται σε μια μεγάλη πινακίδα με σκοπό να προσέχετε να μην σας ζητήσουν παραπάνω.
- Η είσοδος στις πυραμίδες επιτρέπεται με ξεχωριστό εισιτήριο το οποίο το παίρνετε μόνο από την κεντρική είσοδο μαζί με το αρχικό εισιτήριο εισόδου. Ωστόσο, άμα βρίσκεστε ήδη στην περιοχή των πυραμίδων, αποφασίσετε να μπείτε και δεν έχετε αγοράσει εισιτήριο, πρέπει να γυρίσετε πίσω στην κεντρική είσοδο για να το αγοράσετε και η διαδρομή είναι σχετικά μεγάλη.
- Η είσοδος στην μεγάλη πυραμίδα αποτελείται από ένα στενό διάδρομο μήκους 120 μέτρων περίπου μέχρι τον νεκρικό θάλαμο.Το ταβάνι της σήραγγας είναι πολύ χαμηλό, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε συνεχώς σκυφτοί. Αυτός ο στενός διάδρομος, καταλήγει σε ένα μεγάλο δωμάτιο με μια άδεια σαρκοφάγο.
- Οι πυραμίδες μέσα είναι άδειες, καθώς τα ευρήματα από τις ανασκαφές έχουν μεταφερθεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο.
- Είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται το να ανεβείτε εξωτερικά από τις πυραμίδες και όπως θα διαπιστώσετε τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά.
- Μία χρήσιμη φράση που θα σας γλυτώσει από τους μικροπωλητές εντός αλλά και εκτός της περιοχής των πυραμίδων είναι η “La Shokran” (Όχι ευχαριστώ).
- Μην χάσετε το εντυπωσιακό Sound and Light Show. Τον χειμώνα ξεκινάει στις 6 μ.μ και το καλοκαίρι στις 7 μ.μ.
Κόστος εισιτηρίων για τις Πυραμίδες της Γκίζας
| Εισιτήριο | Ξένοι Ενήλικες | Φοιτητές (ISIC) |
|---|---|---|
| Plateau Γκίζας (γενική είσοδος) | EGP 700 (~$18) | EGP 350 |
| Εσωτερικό Μεγάλης Πυραμίδας — Χέοπας | EGP 1.000–1.500 | EGP 500–750 |
| Εσωτερικό Πυραμίδας Χεφρήνα | EGP 280 | EGP 140 |
| Εσωτερικό Πυραμίδας Μικερίνου | EGP 280 | EGP 140 |
| Τάφος Meresankh III | EGP 200 | EGP 100 |
Οι τιμές κάθε χρόνο αλλάζουν. Εμείς για παράδειγμα όταν είχαμε πάει η τιμή για την είσοδο ήταν 160 EGP. Οπότε δείτε για τυχόν αλλαγές στο επίσημο τους website egymonuments.com.
Τουρ με καμήλες στις πυραμίδες της Γκίζας
Το κόστος της βόλτας με τις καμήλες κυμαίνεται από 300-800 EGP για 30-60 λεπτά. Συμφωνήστε πάντα τιμή και διάρκεια πριν ανεβείτε. Τα καλύτερα ζώα βρίσκονται εντός της Νεκρόπολης. Αποφύγετε τις προτάσεις έξω από τις πύλες, καθώς εκεί τα ζώα είναι πιο βρώμικα και ταλαιπωρημένα, αλλά υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος της υπερτιμολόγησης.

Προσωπική εμπειρία
Είχαμε κλείσει ιδιωτική μεταφορά από το ξενοδοχείο μας στο Κάιρο μέχρι την Νεκρόπολη της Γκίζας. Στην διαδρομή ο οδηγός μας ρώτησε άμα θέλουμε να μας βοηθήσει με τα τουρ με καμήλες στις πυραμίδες της Γκίζας. Εμείς αρχικά χωρίς να γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες δεχτήκαμε και έτσι μας μετέφερε σε έναν χώρο, όπου έκλειναν τουρ με καμήλες. Εκεί μας πρότειναν τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούσαμε να επιλέξουμε εντός της Νεκρόπολης και μας έδωσαν τις ανάλογες πληροφορίες. Αφού αποφασίσαμε ποια διαδρομή θέλαμε μας ζητήθηκε να πληρώσουμε 80€ το άτομο (1400 EGP).
Διαβάστε τον πλήρη ταξιδιωτικό μας οδηγό για το Κάιρο
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ανεβήκαμε στις καμήλες και καταλάβαμε ότι τα ζώα αυτά ήταν κακοποιημένα. Και οι δύο έβγαζαν παράξενους ήχους όταν περπατούσαμε προς την κεντρική είσοδο και δεν περπατούσαν καλά. Σε όλη την διαδρομή ο οδηγός μας τόνισε αρκετές φορές ότι μόλις μπούμε στην είσοδο να μην μιλήσουμε σε κανέναν και να μην πούμε σε κανέναν το ποσό που δώσαμε. Εκεί αρχίζαμε και καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Μπαίνοντας στην είσοδο και αφού πληρώσαμε τα εισιτήρια εισόδου, μας σταμάτησαν δύο άντρες με όπλα και μας έκαναν τις ερωτήσεις που μας είχαν πει να μην απαντήσουμε. Δηλαδή το μέρος που κάναμε την κράτηση και το κόστος. Εμείς δεν ξέραμε αν έπρεπε να πούμε κάτι μέχρι που ο ένας από τους δύο μας υπέδειξε ότι είναι τουριστική αστυνομία. Μετά τις αποκαλύψεις μας είπαν ότι η τιμή για το τουρ που κλείσαμε είναι η μισή 40€ το άτομο (700EGP).
Ύστερα, βρήκαν τον οδηγό που μας είχε κλείσει το τουρ και πήραμε τα λεφτά μας πίσω. Μας οδήγησαν μετά στους στάβλους όπου οι καμήλες ήταν πιο υγιής και καθαρές και κλείσαμε εκεί εκ νέου το νέο τουρ μας με ξεναγό στην μισή τιμή.
Προτείνουμε λοιπόν, να μην εμπιστευτείτε κανέναν έξω από την περιοχή των πυραμίδων, διότι το κόστος του τουρ θα είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα σας ζητηθεί εντός. Αυτό οφείλεται στην προμήθεια που παίρνουν έξτρα τα γραφεία και οι οδηγοί βάση των δικών τους συμφωνιών, όπως και στην δική μας εμπειρία.

Μουσείο Πάπυρου
Στην ευρύτερη περιοχή έξω από τις πυραμίδες της Γκίζας, βρίσκεται το Μουσείο Πάπυρου. Εκεί έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αναλυτικά την διαδικασία για το πως φτιάχνεται ο αυθεντικός πάπυρος. Το πιο ιδιαίτερο σε αυτό το μέρος είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας προσωπικό πάπυρο με τα ονόματά σας στα ιερογλυφικά. Οι τιμές για τους παπύρους στο μουσείο είναι πιο ανεβασμένες συγκριτικά με τους άλλους στα παζάρια. Η διαφορά είναι στο υλικό και στο ότι κάποιοι δεν γράφουν πάνω κάτι προσωπικό που μπορεί να θέλετε, απλά σας πουλάνε έτοιμα σχέδια που έχουν.
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM)
Μόλις 2 χιλιόμετρα από τις Πυραμίδες, βρίσκεται πλέον το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum — GEM), το οποίο άνοιξε τον Νοέμβριο 2023 και είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό.
Ο συνδυασμός επίσκεψης Πυραμίδων + GEM είναι η τέλεια ολοήμερη εκδρομή στη Γκίζα. Το GEM φιλοξενεί:
- Πλήρη συλλογή Τουταγχαμών (5.000+ αντικείμενα)
- Κολοσσιαίο άγαλμα Ραμσή Β’ 11 μέτρων
- Ηλιακό Πλοίο Χέοπα (4.500 ετών)
- Μεγάλη Σκάλα με θέα στις Πυραμίδες
Εισιτήρια GEM: EGP 1.450 για ξένους ενήλικες με κράτηση online στο visit-gem.com
Πυραμίδες Γκίζας FAQ — Όσα πρέπει να ξέρετε
Γενική είσοδος για ξένους ενήλικες: EGP 700. Εσωτερικό Μεγάλης Πυραμίδας Χέοπα: EGP 1.000–1.500 επιπλέον. Εσωτερικό Χεφρήνου ή Μυκερίνου: EGP 280 επιπλέον. Φοιτητές με ISIC: 50% έκπτωση. Πληρωμή μόνο με κάρτα.
Απρίλιος–Σεπτέμβριος: 07:00–18:00. Οκτώβριος–Μάρτιος: 08:00–17:00. Ανοιχτά καθημερινά. Εσωτερικό Χέοπα κλειστό 12:00–13:00.
Ναι, μπορείτε να μπείτε στη Μεγάλη Πυραμίδα Χέοπα (EGP 1.000–1.500 επιπλέον), στην Πυραμίδα του Χεφρήνου (EGP 280) και στην Πυραμίδα του Μυκερίνου (EGP 280). Το εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα έχει περιορισμένη χωρητικότητα.
Ναι, το να θαυμάσετε την θέα της Σφίγγας περιλαμβάνεται στο γενικό εισιτήριο, δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος.
100%. Η εμπειρία του να στέκεσαι μπροστά στη Μεγάλη Πυραμίδα Χέοπα, που χτίστηκε 4.500 χρόνια πριν και παραμένει το μόνο από τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, είναι ανυπέρβλητη.



6 Απαντήσεις
Ωραίο άρθρο, είχα πάει και εγώ πέρυσι. Επιβλητικό το θέαμα της μεγάλης Πυραμίδας.
Ευχαριστούμε Γιώργο. Ισχύει, αποτελεί μυστήριο ακόμη και σήμερα ο τρόπος δημιουργίας της.
Παιδιά πολύ ωραία όλα όσα γράφετε και χρήσιμα. Σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε περίοδο Χριστουγέννων μια ομάδα 10 άτομα περίπου αλλά μάλλον θα προτιμήσουμε να πάμε με γκρουπ. Εγώ ταξιδεύω ατομικά και θα θελα να οργανώσω κι αυτό το ταξίδι αλλά οι υπόλοιποι φοβούνται. Όσο για την κατασκευή των πυραμίδων έχουν αναφερθεί σε extraterrestrial φαινόμενα. Χρήσιμο θα ήταν να μας λέγατε πότε πήγατε για να έχουμε μια ιδέα σχετικά με τις τιμές. Ευχαριστώ πολύ ❤️
Καλησπέρα Έλενα, ευχαριστούμε για το σχόλιο και τα καλά λόγια. Ναι πολλά ακούγονται και αυτό είναι και το εντυπωσιακό της υπόθεσης, να πάτε θα περάσετε τέλεια! Σχετικά με την ημερομηνία, εμείς είχαμε επισκεφθεί τις πυραμίδες Χριστούγεννα του 2018, οπότε οι τιμές σίγουρα θα έχουν αλλάξει. Θα επισκεφθούμε την Αίγυπτο ωστόσο σε λίγους μήνες και πάλι και θα ενημερώσουμε σχετικά τα άρθρα.
Πρόκειται να επισκεφτούμε το καιρό παρέα 4 ατόμων και θέλουμε να συνδυάσουμε πυραμίδες, σφίγγα και βόλτα με καμήλα.
Ποια είναι η διαδρομή που μας προτείνεται να ακολουθήσουμε με καμήλες και ίσως κάποιο πακέτο από το getyourguide και αν αυτό είναι αξιόπιστο.
Καλησπέρα σας, σας στέλνουμε σχετικό email. Ευχαριστούμε.