Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις μικροσκοπικές κάμερες ή αλλιώς action cameras. Οι συγκεκριμένες κάμερες, συντροφεύουν αρκετούς από εμάς σε πολλές εξορμήσεις και δραστηριότητες παντός τύπου.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετές μάρκες και αντίστοιχα μοντέλα. Εγώ θα επιλέξω να μιλήσω συγκεκριμένα για τις πολυχρηστικές Go Pro σαν γνώστης και κάτοχος αντίστοιχου μοντέλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες, το ίδιο ή και περισσότερο αξιόπιστες στην αγορά. Παρακάτω στο άρθρο μας θα βρείτε χρήσιμες ρυθμίσεις και αξεσουάρ για τις action cameras.

Πλεονεκτήματα

Η DSLR μου δίνει την δυνατότητα λήψης φοβερών στιγμιότυπων και καλής ανάλυσης ανάλογα και με τον αντίστοιχο φακό που φοράω. Ωστόσο στις περισσότερες δραστηριότητες μου, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιών  χρησιμοποιώ συχνότερα την μικροσκοπική μου Go Pro. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Είναι μικροσκοπική και πολύ ελαφριά με βάρος περίπου 120 g  ανάλογα με το μοντέλο.
  • Είναι αδιάβροχη μέχρι 10 m, συνήθως χωρίς θήκη. Με τις αντίστοιχες αδιάβροχες θήκες μπορείτε να ξεπεράσετε τα 60m βάθος σε κατάδυση.
  • Με ενεργοποιημένη την λειτουργία  Quick Capture, με το πάτημα ενός κουμπιού τίθεται σε λειτουργία και ξεκινάει η καταγραφή βίντεο. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να απαθανατίσετε το πλάνο που θέλετε χωρίς να είναι μόνιμα σε λειτουργία.
  • Είναι κατάλληλη για όλες τις συνθήκες (λάσπες, νερά, βουνά, κρύο, ζέστη). Σίγουρα θα έχετε λήψεις που υπό άλλες συνθήκες με κινητό και συμβατή κάμερα θα ήταν αδύνατο.
  • Μπορείτε να βγάλετε selfie με εσάς ή την ομάδα σας και ταυτόχρονα με όλο το τοπίο πίσω σας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, χάρη στον ευρυγώνιο φακό που διαθέτει.
  • Επειδή ακριβώς κουμπώνει και χωράει οπουδήποτε πάνω σας δεν υπάρχει το άγχος να την χάσετε ή να σας την κλέψουν.

Μειονεκτήματα

  • Η μικρή διάρκεια της μπαταρίας. Σίγουρα θα χρειαστείτε δεύτερη για να μην έχετε συνέχεια το άγχος αν θα κρατήσει μέχρι το τέλος της δραστηριότητας ή της εξόρμησης σας.
  • Το Zoom! Στα παλιότερα μοντέλα δεν υπήρχε καθόλου η δυνατότητα ψηφιακού zoom. Στα νεότερα μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα αυτή, αλλά και πάλι όχι σε μεγάλο βαθμό. Επιπροσθέτως υπάρχει μείωση της ανάλυσης που επέρχεται στο τελικό αποτέλεσμα. 
  • Η ανταπόκριση κλείστρου. Το κουμπί του κλείστρου, δεν πατιέται τόσο εύκολα και ακαριαία όπως στις άλλες κάμερες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να μην πατιέται καταλάθος λόγω των extreme λήψεων για τις οποίες προορίζεται. Κάποιοι χρήστες το βρίσκουν ενοχλητικό όχι τόσο για την λήψη βίντεο, αλλά για την λήψη φωτογραφιών που απαιτείται διαδοχικό πάτημα του κλείστρου . Ένα δεύτερο κομμάτι σχετικά με την ανταπόκριση, είναι το λογισμικό που διαθέτει η κάμερα το οποίο δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα μπορούσε. Για παράδειγμα στην λειτουργία του Quick Capture η μετάβαση από την ενεργοποίηση στο κλείσιμο και το ανάποδο μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 δευτερόλεπτα. Χρόνος αρκετός για να χαθεί ένα στιγμιότυπο που θέλετε.

Διαβάστε το άρθρο μας για το Dji Pocket 2 εδώ.

Απαραίτητα αξεσουάρ για action cameras

Όλες οι action cameras διαθέτουν μια ευρεία γκάμα αξεσουάρ που καλύπτουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού χρήστη. Στην αγορά θα βρείτε προφανώς τα αυθεντικά προϊόντα της αντίστοιχης εταιρείας, καθώς επίσης και αρκετά after market μέχρι και στην μισή τιμή.

Κατά την γνώμη μου, επειδή είμαι και παθών (με σπάσιμο αξεσουάρ για τον καρπό), καλό θα ήταν τα αξεσουάρ που χρησιμοποιείται συχνά στα ταξίδια σας και στις δραστηριότητες σας να είναι αρκετά καλά και αξιόπιστα. Ότι δεν χρησιμοποιείτε συχνά και το θέλετε για λίγες λήψεις ή απλά να πειραματιστείτε μπορεί να είναι after market.

Γενικά ο κάθε χρήστης προφανώς επιλέγει εξοπλισμό βάση ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Παρακάτω θα αναφέρω πιο συγκεκριμένα κάποια απαραίτητα αξεσουάρ για όλες τις βασικές λήψεις σε ένα ταξίδι:

3- way camera mount

Ένα από τα βασικότερα  αξεσουάρ της Go Pro και γενικότερα τωn action cameras, το οποίο έχει 3 διαφορετικές χρήσεις όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απλή λαβή για την κάμερα σας, να επεκταθεί και να γίνει selfie stick για ατομικές και ομαδικές selfie και όχι μόνο και τέλος μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε τρίποδο για σταθερές και ποικίλες λήψεις. Ένα πολυχρηστικό αξεσουάρ που στην αρχική του κατάσταση πιάνει ελάχιστο χώρο στην τσάντα σας και παρόλα αυτά μπορεί να σας δώσει λύσεις σε διάφορες συνθήκες φωτογράφησης. Εναλλακτικά αν κάποιος δεν θέλει το τρίποδο μπορεί να καταφύγει σε μια πιο οικονομική λύση αγοράζοντας μόνο ένα selfie stick.

3 way mount for action cameras
The Strap

Επόμενη περίπτωση για κάποιον που έχει απασχολημένα και τα 2 του χέρια. Τοποθετείται στον καρπό του χεριού και έχει περιστρεφόμενη βάση 360 ο  για λήψεις από κάθε πιθανή γωνία. Ακόμη διαθέτει και άλλους ιμάντες μεγαλύτερους με βέλκρο για δέσιμο σε μηρούς ή ακόμη και στο κεφάλι. Οι δυνατότητες όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι πραγματικά πολλές.

The strap for action cameras
Αδιάβροχη Θήκη

Στην περίπτωση που το ταξίδι σας περιλαμβάνει κάποια κατάδυση ή κάποιο άλλο extreme water sport καλό θα ήταν να προμηθευτείτε το αντίστοιχο cage. Τα βάθη συνήθως είναι μέχρι 40m ή και περισσότερο από 60m. Ναι μεν η Go Pro είναι αδιάβροχη μέχρι τα 10m χωρίς κάλυμμα, αλλά είναι κρίμα να χάσετε λήψεις σε περίπτωση που βρεθείτε σε μεγαλύτερος βάθος.

waterproof cage for go pro
Go Pro Dome

Ένα αξεσουάρ απαραίτητο για τους λάτρεις της θάλασσας. Το Dome έχει ειδικό μέρος που μπαίνουν οι action cameras και επιτρέπει την λήψη υποβρύχιων λήψεων. Το χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το αξεσουάρ εντυπωσιακό είναι ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε μισή λήψη πάνω από τον βυθό και μισή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθανατίζοντας έτσι πλήρως την ομορφιά του τοπίου που βρίσκεστε ή του προσώπου και της δραστηριότητας που θέλετε.

Μπαταρίες

Καλό θα ήταν να μην αρκεστείτε μόνο σε μία. Η διάρκεια ζωής μόνο για φωτογραφίες κρατάει αρκετά (γύρω στις 2 ώρες), αλλά σε συνδυασμό με την λήψη βίντεο εξασθενεί γρηγορότερα. Συνήθως σε χαμηλές θερμοκρασίες η μπαταρία τελειώνει πιο γρήγορα. Και τέλος υπάρχει και η περίπτωση κάτι να μην πάει καλά ή να κολλήσει η μια μπαταρία στην μέση κάποιας λήψης. Για να μην σας συμβεί κάτι από τα παραπάνω και να είστε σίγουροι πως θα συνεχίσετε να καταγράφετε τις αγαπημένες στιγμές, καλό θα ήταν να έχετε 1-2 spare μπαταρίες μαζί σας. Προσοχή εδώ σε after market μπαταρίες! Μερικές φορές κολλάνε την κάμερα κατά την διάρκεια των λήψεων και πρέπει να τις αφαιρέσετε και να τις επανατοποθετήσετε. Επιπλέον ενδέχεται να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Χρήση Time Lapse & Burst Mode

Time Lapse

Μερικές φορές κατά την διάρκεια λήψης μια φωτογραφίας είναι δύσκολο να πετύχετε το ακριβές και επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη. Είτε δεν θα είναι σωστά τοποθετημένο το αντικείμενο στο πλάνο είτε το background που θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Έτσι ιδίως στις selfie καλό είναι να επιλέγουμε στην μηχανή μας την ρύθμιση του Time Lapse και να ρυθμίσουμε το κλείστρο να κλείνει πολύ γρήγορα. Υπάρχει ρύθμιση για λήψη φωτογραφίας μέχρι και κάθε μισό δευτερόλεπτο.

Έτσι μπορούμε να πετύχουμε κάθε δυνατή λήψη και να τραβήξουμε φωτογραφία από διαφορετικές θέσεις είτε σε διαφορετικές πόζες. Προσοχή μόνο να μην κουνάτε συνεχόμενα την μηχανή γιατί στο τέλος οι μισές φωτογραφίες θα είναι κουνημένες και δεν θα βλέπονται! Στο τέλος από τις 100 φωτογραφίες σίγουρα θα βρείτε μια να σας αρέσει, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κάνετε έναν μικρό συμβιβασμό! Επιπροσθέτως με το Time Lapse μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά βίντεο από πολλές εικόνες που έχουμε τραβήξει. Για παράδειγμα από ένα extreme sport ή μέχρι και ένα ηλιοβασίλεμα! Ενδεικτικά κάποια παραδείγματα για την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα του τι τραβάμε θα βρείτε παρακάτω:

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
5-10 secΣύννεφα ή δραστηριότητες σε αργή κίνηση
2 secΠολυσύχναστοι δρόμοι
10-60 secΜεγάλης διάρκειας δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός κτιρίου
0.5-2 secSurfing,ποδηλασία ή κάποια άλλη γρήγορη εναλλαγή κίνησης

Τέλος την ρύθμιση του Time Lapse μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που δίνουμε την κάμερα μας σε κάποιον άλλο να μας τραβήξει. Είτε και για δικές μας selfie φωτογραφίες. Συνήθως επειδή ντρεπόμαστε εμείς, είτε επειδή ο άλλος θα βαριέται δεν ζητάμε να μας βγάλουν 15 φωτογραφίες. Απλά ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. To Time Lapse μας λύνει τα χέρια στην προκειμένη. Απλά ρυθμίζουμε την ταχύτητα κλείστρου σε 0,5 sec και δίνουμε στον άνθρωπο να πατήσει το κουμπί και να κρατήσει για λίγο σταθερή την κάμερα. Χωρίς να το ξέρει μας έχει βγάλει ήδη αρκετές φωτογραφίες!  

Burst Mode

Από την άλλη τώρα, αν θέλετε να πετύχετε ένα ακριβές στιγμιότυπο σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα η λύση είναι μια άλλη ρύθμιση της Go Pro, το Burst Mode. Για παράδειγμα αν θέλετε να πηδήξετε στον αέρα και να πιάσετε την ακριβή στιγμή που είστε ψηλά. Ενδεικτικά και ανάλογα το μοντέλο που έχετε μπορείτε να κάνετε τις εξής λήψεις:

30 φωτογραφίες σε 1, 2, 3 ή 6 δευτερόλεπτα

10 φωτογραφίες σε 1,  2 ή 3 δευτερόλεπτα

5 φωτογραφίες σε 1 δευτερόλεπτο

3 φωτογραφίες σε 1 δευτερόλεπτο

Στην περίπτωση αυτή επειδή τα δευτερόλεπτα είναι λίγα αν επιχειρείτε κάποια selfie θα χρειαστεί να έχετε το remote control της Go Pro ή την εφαρμογή για να πατήσετε το κλείστρο εξ αποστάσεως.