Συγχαρητήρια κα Traveller, είστε έγκυος! Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος αμέσως σκέφτηκα να γιορτάσω την εγκυμοσύνη μου, κάνοντας ένα ταξίδι δώρο στον εαυτό μου. Και όσο ενθουσιασμένη ήμουν για ό,τι επρόκειτο να μου συμβεί, δεν ήθελα οι αναγούλες ή όποια άλλη δυσφορία να μου χαλούσε το ταξίδι.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος στη ζωή σας, αλλά μπορεί επίσης να φέρει και κάποιες προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες, είναι το ταξίδι με αεροπλάνο. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς και άνετες όταν ταξιδεύετε, γι’ αυτό σας παραθέτω μερικές συμβουλές και μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις συμβουλές μου για το ταξίδι, θα ήθελα να επισημάνω ότι κάθε γυναίκα περνάει την εγκυμοσύνη της διαφορετικά και πριν από κάθε ταξίδι για αποφυγή τυχόν επιπλοκών, προτείνω να συμβουλευτείτε προφανώς τον γυναικολόγο σας.

FAQ

Είναι ασφαλές το αεροπορικό ταξίδι στην εγκυμοσύνη;

Ναι είναι, εφόσον ο γυναικολόγος σας, σας έχει εξετάσει και έχει κρίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή. Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε το ταξίδι ενώ είστε έγκυος, εάν έχετε ιστορικό αποτυχημένης εγκυμοσύνης, επιπλοκών όπως ο διαβήτης ή άλλων προβλημάτων. Ακόμη και αν λάβετε την άδεια, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα πράγματα για ένα ασφαλές, ακίνδυνο και άνετο ταξίδι, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Μπορώ να ταξιδέψω τις πρώτες 12 εβδομάδες με αεροπλάνο;

Κατόπιν έγκρισης του γιατρού σας ναι μπορείτε, αλλά μπορεί να μην θέλετε. Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να σας δημιουργήσουν άγχος στο να μην είναι ευχάριστη η πτήση. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετές είναι οι γυναίκες που επιλέγουν το δεύτερο τρίμηνο, όπου υπάρχει περισσότερη ενέργεια και άνεση. Και προσωπικά και εγώ τότε πραγματοποίησα την πτήση μου και όχι στις πρώτες εβδομάδες όπως ήθελα.

Μπορώ να πετάξω στο 3ο τρίμηνο;

Εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία και από το πού πηγαίνετε. Οι περισσότερες εγχώριες αεροπορικές εταιρείες θα σας ρωτήσουν, αν διανύετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες δεν θα σας αφήσουν να πετάξετε μετά την 28η εβδομάδα. Μιλήστε με το γιατρό σας και επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία πριν οργανώσετε το ταξίδι σας.

Τα απαραίτητα πριν το ταξίδι

Προτεραιότητα επιβίβασης (και θέση στο διάδρομο!)

Γνωρίζατε ότι όταν πετάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα σας δώσουν προτεραιότητα στην επιβίβαση?! Θα αποφύγετε έτσι την ορθοστασία στην αναμονή και θα το εκμεταλλευτείτε για να έχετε περισσότερο χρόνο για να τακτοποιηθείτε.

Στο δεύτερο σκέλος του θέματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει θέση στο διάδρομο! Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, θα αρχίσετε να πηγαίνετε τουαλέτα πολύ πιο συχνά και επίσης να νιώθετε όλο και πιο άβολα. Η θέση στο διάδρομο, σας δίνει εύκολη πρόσβαση όταν πρέπει να σηκωθείτε για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή να τεντώσετε τα πόδια σας. Το να σηκώνεστε και να περπατάτε συχνά είναι σημαντικό, ιδίως σε μια πολύωρη πτήση, επειδή οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε θρομβώσεις.

Λίστα τοπικών νοσοκομείων

Σημειώστε τις μονάδες επείγουσας περίθαλψης και τα τοπικά νοσοκομεία στα μέρη στα οποία ταξιδεύετε. Είναι σημαντικό να έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να είστε προετοιμασμένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και δεν θα θέλετε να αγχώνεστε προσπαθώντας να βρείτε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στη μέση μιας έκτακτης ανάγκης.

Φάρμακα

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε. Επίσης, μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποια προτεινόμενα από το γιατρό σας φάρμακα για τη ναυτία και την δυσκοιλιότητα αν αισθάνεστε ότι μπορεί να τα χρειαστείτε. Οι βιταμίνες/σίδηρος/μαγνήσιο που σας έχει προτείνει ο γιατρός και παίρνετε καθημερινά, είναι εξίσου σημαντικό να μην τα ξεχάσετε.

Ταξιδιωτική ασφάλεια

Αν και μπορεί να μην το έχετε καν στο μυαλό σας τώρα, είναι σημαντικό να ελέγξετε τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλεια υγείας σας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πρόωρου τοκετού όταν ταξιδεύετε, πρέπει να γνωρίζετε στον προορισμό σας άμα η ασφάλεια σας καλύπτει τα έξοδα τοκετού και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείτε. Επίσης, πριν πετάξετε προτείνουμε να σκεφτείτε την ταξιδιωτική ασφάλεια, καθώς τα έξοδα ενός ταξιδιού που μπορεί να ακυρωθεί, καλύπτονται.

ταξίδι στην εγκυμοσύνη με ταξιδιωτική ασφάλεια

Στο αεροδρόμιο

Αποφύγετε τον σαρωτή ασφαλείας (αν είναι δυνατόν)

Ενώ η τεχνολογία σάρωσης ασφαλείας των αεροδρομίων θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται λίγο νευρικές όταν περνούν από τους σαρωτές, ενώ είναι έγκυες. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να περάσετε από τους σαρωτές, μπορείτε απλώς να ζητήσετε έναν εναλλακτικό έλεγχο ασφαλείας όταν έρθει η σειρά σας στην ουρά.

Άνετα ρούχα

Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι για να νιώθετε άνετα στο ταξίδι σας, ιδίως όταν αυτό συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη, πρέπει να φοράτε αντίστοιχα και άνετα ρούχα. Προτείνω να αποφύγετε τα στενά ή αυτά που απλά νιώθετε ότι δεν σας «κάθονται» καλά. Ένα χαλαρό μακρύ φόρεμα, ένα κολάν και μία χαλαρή μπλούζα, μία ζεστή ζακέτα ή ό,τι άλλο σας κάνει να αισθάνεστε άνετα στις κινήσεις σας.

Για άνετα γυναικεία ρούχα για κάθε περίσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης σημαντικά είναι τα παπούτσια! Στην διαδρομή για να βρείτε την πύλη σας, στις ουρές που μπορεί να περιμένετε για τον έλεγχο των εγγράφων σας και γενικά για όσες φορές θα χρειαστεί να περπατήσετε, θα θέλετε να έχετε σταθερά πατήματα. Στο πρώτο μου ταξίδι επέλεξα να φορέσω αθλητικά με ανατομική σόλα, και στο δεύτερο που ήταν πια πρησμένα τα πόδια μου διάλεξα εκείνα τα πέδιλα που ήταν τόσο ελαφριά και χαλαρά, που κατέληξα να φοράω μόνο αυτά μέχρι την ημέρα που γέννησα, στις αρχές του Αυγούστου.

Άνετα ρούχα για ταξίδι στην εγκυμοσύνη
Δείξτε ότι είστε έγκυος

Ίσως να είναι από τις λίγες φορές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την κατάστασή σας και να έχετε τα προνόμια της κοιλίτσας. Καμιά φορά στα αεροδρόμια οι ουρές για το check – in, για την ασφάλεια, στην πύλη και για να επιβιβαστείτε στο αεροσκάφος μπορεί να φαντάζουν ατελείωτες, αλλά και κουραστικές. Ειδικά για μία έγκυο γυναίκα, το να στέκεται τόσες ώρες όρθια είναι μεγάλη ταλαιπωρία.

Μην ντραπείτε όμως να μιλήσετε στους μπροστινούς σας για να σας παραχωρήσουν την σειρά τους, ή σε κάποιον υπάλληλο του αεροδρομίου για να σας περάσει μπροστά. Θυμάμαι ότι ντρεπόμουν να μιλήσω και έλεγα ότι ήμουν εντάξει, και κατέληγα στην θέση μου στο αεροπλάνο με ενοχλήσεις στην μέση που μου δυσκόλεψαν το ταξίδι κατά πολύ.

Κατά την διάρκεια της πτήσης

Πολύ νερό

Η πρώτη συμβουλή για όσο βρίσκεστε στον αέρα είναι να πίνετε πολύ νερό. Ακόμη και αν δεν πίνετε νερό, τουλάχιστον κάποιο δροσερό αναψυκτικό. Η ενυδάτωση στα ταξίδια είναι πάντα σημαντική, αλλά όταν πετάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ακόμη πιο απαραίτητη. Επειδή το σώμα σας λειτουργεί πολύ σκληρά για να μεγαλώσει ένα μωρό, η δημιουργία υγρών για αυτό, είναι συχνά μεγαλύτερη από την πρόσληψη νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι που δεν είναι καλό για μια μέλλουσα μαμά. Εάν προσθέσετε και τον ξηρό αέρα του αεροπλάνου, πιστέψτε με, το νερό θα είναι ο καλύτερος φίλος σας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο καλύτερος και πιο οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με το νερό στην πτήση σας (και σε όλο το ταξίδι σας) είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο μπορείτε να γεμίσετε στο αεροδρόμιο. Έτσι γλιτώνετε από την αγορά ενός ακριβού πλαστικού μπουκαλιού και είναι πιο ανθεκτικό (και φιλικό προς το περιβάλλον/την υγεία) για επαναχρησιμοποίηση.

Διατάσεις και Κίνηση

Όχι μόνο στο αεροπλάνο και το ταξίδι σας, αλλά και σε όλη την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να κινείστε και να κάνετε διατάσεις στους αστραγάλους και στα πόδια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το αποτρέψετε αυτό, είναι να κινείστε συνεχώς. Είναι καλό να περπατάτε τουλάχιστον κάθε μία ώρα και ενδιάμεσα μπορείτε να τεντώνετε τα πόδια σας, να κάνετε κυκλικές κινήσεις στον αστράγαλο κ.α.

Να περάσετε Τέλεια!

Οι έγκυες ταξιδεύουν συνέχεια! Παρόλο που μπορεί να είναι λιγότερο άνετα και να απαιτούν περισσότερο προγραμματισμό, μπορείτε να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι. Είναι σημαντικό να διασκεδάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξάλλου, το άγχος δεν κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο μωρό σας!