Ήρθε η ώρα για το πρώτο road trip με το μωρό! Για τους νέους γονείς τα ταξίδια με αυτοκίνητο και ειδικά αυτά με τις πολύωρες διαδρομές, φαίνονται ακατόρθωτα. Αρκετοί είναι αυτοί που ενώ θέλουν να ταξιδέψουν, ο φόβος για το πώς θα εξελιχθεί η διαδρομή με το μωρό, τους κρατάει πίσω. Πριν γεννηθεί ο Ιάσονας σκεφτόμασταν ότι θέλουμε να ξεχωρίσουμε και να αφήσουμε πίσω την νοοτροπία αυτή που επικρατεί στην χώρα μας, ακολουθώντας κάποια tips. Τα παραθέτουμε παρακάτω και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα και να απολαύσετε και εσείς ένα όμορφο roadtrip με το μωρό σας χωρίς απρόοπτα.
Πριν όμως προχωρήσουμε στις συμβουλές μας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ως γονείς καλούμαστε να ακούμε τις ανάγκες του παιδιού και να έχουμε υπομονή να μαθαίνουμε και εμείς μέσα από αυτό. Εμάς τα παρακάτω μας πήραν αρκετό καιρό μέχρι να πούμε ότι τα «καταφέραμε» μιας και ο μικρός μας ήθελε τον χρόνο του.
Μερικοί άτυποι (και μη) κανόνες ασφαλείας:
- Εγκεκριμένου τύπου κάθισμα αυτοκινήτου όπως αναφέρουμε παρακάτω.
- Το μωρό σας να είναι σωστά δεμένο όπως επίσης αναφέρουμε παρακάτω.
- Bάσει νόμου απαγορεύεται το μωρό να βρίσκεται στα πόδια σας ή στην αγκαλιά σας, ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.
- Μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ή θερμοπληξίας.
- Οι κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά πρέπει να είναι ενεργοποιημένες.
- ‘Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε και της Αμ. Ακαδ. Παιδίατρων που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2011 τα βρέφη / νήπια πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω για όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα και εν πάση περιπτώσει όχι λιγότερο από 2 χρόνια. Μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα. (Δεν πειράζει αν τα πόδια τους είναι λυγισμένα).’
- Για να θηλάσετε ή να ταΐσετε το μωρό σας, ή ακόμα και για να το βοηθήσετε να χωνέψει, πρέπει να κάνετε στάση.
Προετοιμασία του πρώτου Road Trip με μωρό
Το κάθισμα
Ξεκινάμε τονίζοντας την σημασία του να υπάρχει εγκεκριμένου τύπου κάθισμα για το μωρό σας. Ελέγξτε ότι οι προδιαγραφές του συμβαδίζουν με τα κιλά του παιδιού. Εφαρμόστε το κάθισμα σωστά βάσει οδηγιών, είτε με το σύστημα isofix, είτε με το δέσιμο της ζώνης και βεβαιωθείτε ότι παραμένει σταθερό στις απότομες κινήσεις που μπορεί να γίνουν στον δρόμο. Οι ζώνες που κρατούν σταθερό το κάθισμα δεν πρέπει να επιτρέπουν την μετακίνησή του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά. Προτείνουμε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το ταξίδι να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα αυτοκινήτου είναι σωστά τοποθετημένο και ότι το μωρό σας εφαρμόζει σωστά στο κάθισμα.
Σχεδιασμός διαδρομής και στάσεων
Ο σωστός σχεδιασμός του ταξιδιού είναι το Α και το Ω όταν έχεις ένα μωρό και εμείς είμαστε χαρακτηριστικό παράδειγμα στο συγκεκριμένο tip. Πριν έρθει ο μικρός μας, τα ταξίδια μας με το αυτοκίνητο ήταν πολύωρα και δεν κάναμε σχεδόν καθόλου στάσεις λόγω της ανυπομονησίας να φτάσουμε στον προορισμό μας, αλλά προφανώς αυτό με το μωρό δεν γίνεται.
Πλέον, όπως πολλοί ήδη θα γνωρίζετε πρέπει να κάνουμε στάσεις ανά 2 ώρες το μέγιστο. Υπάρχουν και φορές που οι στάσεις μπορεί να γίνουν και νωρίτερα από τις 2 ώρες. Το κυριότερο όμως είναι να βγαίνει το μωρό από το κάθισμα στις στάσεις, έτσι ώστε να ξεπιάνεται το σώμα του, αλλά και για τα γεύματά του.
Εξάσκηση
Έχουμε ακούσει για πολλές οικογένειες με μωρά που έχουν ξεκινήσει με το αυτοκίνητο και επειδή δεν είχε σταματημό το κλάμα, γυρνούσαν πίσω. Υπάρχουν όμως και τα μωρά που νανουρίζονται μέσα στο αυτοκίνητο. Αν είστε στην πρώτη περίπτωση, τότε συμβουλεύουμε το εξής: εξασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και τι εννοούμε με αυτό?! Το μωρό, όπως και στα υπόλοιπα στάδια της ζωής του, μαθαίνει και προσαρμόζεται σε αυτά που μαθαίνει. Ξεκινώντας με μικρές διαδρομές, όπως για παράδειγμα στο σουπερμάρκετ, στο πάρκο ή και γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας σταδιακά, το μωρό αρχίζει και συνηθίζει. Πιο συγκεκριμένα, συνηθίζει στο περιβάλλον του αυτοκινήτου και στο να βρίσκεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου.
Μόλις οι μικρές διαδρομές αρχίσουν και βγαίνουν χωρίς κλάμα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια πιο μεγάλη διαδρομή, ίσως μια ημερήσια εκδρομή ή σε κάποια τοποθεσία μία ή δύο ώρες μακριά. Αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο που περνάει το μωρό σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου, μειώνετε τις πιθανότητες του συνεχόμενου κλάματος. Και τέλος θα φτάσετε στο τελικό σας πολυπόθητο αποτέλεσμα, θα είστε έτοιμοι για το πρώτο σας road trip με το μωρό σας.
Πολλές μαμάδες επίσης συνηθίζουν να κάθονται πίσω μαζί με τα μωρά τους όταν οδηγεί ο μπαμπάς. Είτε για να νιώθουν τα μωρά μας την παρουσία μας, ότι είμαστε στον ίδιο χώρο, είτε για να το παρακολουθούν αν χρειαστεί κάτι το μωρό. Για εμάς αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει, γιατί μέσα στην μέρα χρειαζόταν να παίρνω το αυτοκίνητο (μαμά εδώ) και δεν υπήρχε κάποιος στο πίσω κάθισμα με το μωρό μας. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά και εμείς μπορούμε πλέον να μην ανησυχούμε για το ασταμάτητο κλάμα.
Η Λίστα
Δημιουργήστε μία λίστα σχετικά με τα απαραίτητα πράγματα του μωρού σας, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν το ταξίδι σας. Αφού την φτιάξετε, σιγουρευτείτε ότι θα έχετε όλα τα απαραίτητα μέχρι το ταξίδι και όταν θα πακετάρετε να τα σβήνετε ένα ένα. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι θα τα έχετε όλα μαζί σας και δεν θα τρέχετε τελευταία στιγμή. Ως άνθρωπος που άμα δεν κάνει λίστα θα ξεχάσει σίγουρα τα μισά, η λίστα για το μωρό με έσωσε μέχρι και την τελευταία στιγμή που είδα ότι δεν είχα σβήσει την αγαπημένη κουβέρτα του μικρού μας, δευτερόλεπτα πριν βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητο.
Συγκεκριμένα εμείς φτιάχνουμε 3 τσάντες για τον μικρό μας. Η πρώτη, και όπως την λέμε η «μεγάλη», έχει όσα θα χρειαστούμε όταν φτάσουμε στον προορισμό μας όπως τα ρούχα του, πετσέτες και σεντόνια.
Αναλυτική λίστα σχετικά με όσα πακετάρουμε στα ταξίδια μας με τον μικρό μας θα βρείτε εδώ.
Η δεύτερη και η πιο σημαντική για το ταξίδι, η «μεσαία», περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστούμε, ή μπορεί να χρειαστούμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Παρακάτω είναι η δική μας λίστα που τηρούμε σε κάθε διαδρομή μικρή και μεγάλη. Εδώ να επισημάνουμε ότι αν όχι όλα, τα περισσότερα της λίστας είναι πάντα στην τσάντα αυτή που παίρνουμε στις βόλτες μας και γενικά σε κάθε έξοδό μας με το μωρό.
- Πάνες: πρώτο στην λίστα είναι οι πάνες, κυρίως για να τονίσουμε τον αριθμό που πρέπει να έχετε μαζί σας. Αυτό όμως εξαρτάται από την διαδρομή, το πόσο συχνά είναι τα γεύματα και από άλλους παράγοντες τους οποίους κάθε γονέας μπορεί να υπολογίσει εμπειρικά. Όσες βάλετε τελικά, να προσθέσετε άλλες 3 για παν ενδεχόμενο.
- Μωρομάντηλα
- Σακούλες για τις λερωμένες πάνες και ξεχωριστές για τα λερωμένα ρούχα
- 1-2 σελτεδάκια
- Κρέμα για την αλλαγή πάνας
- 2 σαλιάρες
- 2 αλλαγές ρούχων
- Κουβέρτα
- Η αγαπημένη πιπίλα και η εφεδρική της (για όσα μωράκια την έχουν μάθει)
- 1-2 πετσετάκια
- Αγαπημένα παιχνίδια, στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω
- Βρεφικά παραμύθια
- Παγούρι με νερό
- Σνακ, στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω
- Μασητικά παιχνίδια
- Πανί θηλασμού (προαιρετικό για την κάθε μαμά)
- Θήλαστρο ταξιδιού: Επίσης προαιρετικό για την κάθε μαμά και ανάλογα με τον τρόπο που τρέφεται το μωρό σας. Υπάρχουν τα χειροκίνητα θήλαστρα ταξιδιού και τα φορετά.
- Σκόνη γάλατος και θερμός
- Μάρσιπος: Ένα σωτήριο αξεσουάρ για εμάς είναι ο μάρσιπος, όπου τύχαινε πολλές φορές σε πολλές στάσεις να βάζαμε τον μικρό μας και να τον κοιμίζαμε με αυτόν τον τρόπο ή άμα θέλαμε να επισκεφτούμε κάποιο μέρος που δεν ήταν προσβάσιμο με καρότσι.
- Βρεφικό θερμόμετρο και το βιβλιάριο υγείας (για παν ενδεχόμενο)
- Προληπτικά φάρμακα και κρέμες: Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για όσα χρειάζεται να έχετε μαζί σας.
- Βρεφικό αφρόλουτρο: Για όσες φορές το μωρό σας γεμίζει την πάνα του για να το πλύνετε. Εμείς είχαμε κάποια μικρά μπουκαλάκια σε μέγεθος ταξιδιού, όπου τα χρησιμοποιούσαμε σε κάποιες τουαλέτες για να πλύνουμε πρόχειρα τον μικρό μας που είχε γεμίσει 2 πάνες με κενώσεις.
Λίγο πριν το ταξίδι
Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει φάει καλά και έχει γεμίσει η κοιλίτσα του, ώστε να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο στην διαδρομή με το αυτοκίνητο. Το τελευταίο που θα κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι, είναι να αλλάξετε την πάνα και όταν τον βάλετε στο καθισματάκι του να ελέγξετε ξανά αν η πάνα είναι στεγνή. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να κάνετε στάση για αλλαγή πάνας.
Άρθρο για ταξίδι με αεροπλάνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να δείτε εδώ.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού
Ζώνη Ασφαλείας
Πρέπει να δένετε πάντα την ζώνη, η οποία πρέπει να έχει 2 δάχτυλα κενό από το σώμα τους, ώστε να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή, αλλά ούτε πολύ χαλαρή. Πολλά παιδιά, όπως και ο δικός μας, δεν θέλουν να φοράνε ζώνη καθώς νιώθουν ότι τους περιορίζει. Πρέπει όμως να παραμένουν δεμένα ή αν δεν ηρεμούν με κανέναν άλλον τρόπο να μην κινείται το αυτοκίνητο όσο δεν φοράνε ζώνη.
Εννοείται βέβαια και πλέον βάσει νόμου ότι απαγορεύεται να οδηγούμε με το παιδί στο πόδια μας, ή σε κάποια άλλη θέση εκτός του καθίσματος. Δεν θέλουμε να γράψουμε τα στατιστικά θανάτου που διαβάζαμε, αλλά ούτε και τα ατυχήματα που έχουμε ακούσει γιατί είναι πολύ βαριά. Απλά θα τονίσουμε ξανά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και στην σωστή τοποθέτηση του καθίσματος, αλλά και της ζώνης.
Ντύσιμο
Για τους χειμερινούς μήνες όπου το μωρό μας θέλουμε να παραμένει ζεστό, κάνουμε το λάθος και το ντύνουμε υπερβολικά με αποτέλεσμα να μην είναι άνετα στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή και να ζεσταίνεται. Το μεγάλο μπουφάν που είναι μεν λογικό να του φοράμε όταν βγαίνουμε έξω, περιορίζει τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Αν ωστόσο κρυώνει ή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, τότε μπορείτε να σκεπάσετε το μωρό σας με μία ζεστή κουβέρτα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο αεραγωγός του ζεστού αέρα (αλλά και του κρύου για τους καλοκαιρινούς μήνες) δεν είναι στραμμένος ακριβώς πάνω στο πρόσωπο του μωρού σας, αλλά στο πλάι.
Επιλέξτε επίσης ρούχα που δεν σας ενδιαφέρει άμα θα λερωθούν. Το μωρό σας μπορεί να γεμίσει την πάνα του στον δρόμο και να λερωθεί το ρούχο ή κάποιο σνακ να προκαλέσει ανεπιθύμητους λεκέδες. (2-3 φορμάκια και 2 αλλαξιές είναι αρκετά)
Μία ακόμα συμβουλή που ακολουθούμε και εμείς είναι να μην του φοράμε τα παπούτσια του. Μόνο με τις κάλτσες ο μικρός μας είναι άνετος και αυτό είναι που θέλουμε.
Η τσάντα του μωρού σας μπροστά σας
Κρατήστε την τσάντα του μωρού σας σε σημείο όπου μπορείτε να την πιάσετε ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο σε κάποιους, αλλά είναι ένα λάθος που έχουμε κάνει όλοι μας λίγο πολύ. Είτε έχουμε βάλει πάνω από την τσάντα του μωρού κάποια άλλη αποσκευή, είτε έχει καταλήξει στο πορτ παγκαζ. Με την σκέψη ότι σε 2 ώρες θα σταματήσουμε πάλι, πολλοί αγνοούν τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.
Είναι βασικό όταν θα χρειαστείς για παράδειγμα γρήγορα τα μωρομάντηλα για να καθαρίσεις έναν λεκέ, ή να φτάσεις το αγαπημένο του παιχνίδι γιατί ξεκίνησε το κλάμα και θέλεις να ηρεμήσει, η τσάντα του να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη.
Ηλιοπροστασία
Για όσους δεν έχουν ήδη βάλει προτείνουμε ηλιοπροστασία παραθύρων, έτσι ώστε να μην ενοχλεί ο ήλιος το μωρό σας κατά το ταξίδι σας. Ο μικρός μας γκρίνιαζε κάθε φορά που ο ήλιος χτυπούσε το πρόσωπό του, ειδικά όταν ήθελε να κοιμηθεί. Βρήκαμε έτσι 2-3 διαφορετικά σχέδια ηλιοπροστασίας και για τα 2 παράθυρα, γιατί η φορά του ήλιου ανάλογα με την κατεύθυνση του αυτοκινήτου αλλάζει.
Σνακ
Σχετικά με τα σνακ, οι επιλογές βασίζονται στον μήνα που βρίσκεται το μωρό σας και ποιες τροφές έχετε κάνει εισαγωγή. Επίσης, ως μαμά που αποφεύγω τα έτοιμα του εμπορίου και όσα περιέχουν φοινικέλαιο, ζάχαρη και οποιαδήποτε μορφή συντηρητικού, θα δώσω παρακάτω κάποια σνακ που επέλεξα να έχω μαζί μου, ή να έχω φτιάξει πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι.
Μπανάνα: Το πρώτο φρούτο που ξεκινήσαμε από τον 6ο μήνα και που μέχρι και τώρα είναι τα αγαπημένο φρούτο του μικρού μας. Επιλέγουμε ώριμες μπανάνες έτσι ώστε να είναι και νόστιμες. Για όσα μωράκια τρώνε αλεσμένα προτείνω να έχετε μαζί σας ένα μπολάκι και ένα πιρούνι ώστε να τα πολτοποιήσετε εκείνη την στιγμή. (Bonus Tip: Βάλτε στην κατάψυξη μερικά κομμάτια μπανάνας και διατηρήστε τα παγωμένα, για τα μωρά που βγάζουν δοντάκια είναι μεγάλη ανακούφιση)
Αχλάδι και άλλα φρούτα: Όπως και με την μπανάνα, έτσι και εδώ επιλέγουμε τα μαλακά φρούτα και ποικιλίες που έχουμε ήδη δει ότι το μωρό μας τρώει ευχάριστα.
Γιαούρτι: Έχετε μαζί σας σε μία ισοθερμική τσάντα το γιαουρτάκι του μωρό σας, εμείς επιλέγουμε πρόβειο και κάποιες φορές κατσικίσιο.
Muffin φρούτων: Για τα πιο μεγάλα μωράκια, που έχει γίνει εισαγωγή του αυγού, σας προτείνω την παρακάτω συνταγή που είναι σίγουρο ότι θα λατρέψει το μωρό σας. Σε ένα μπολ προσθέτω 1 ώριμη μπανάνα, 1 με 2 αυγά, αλεύρι βρώμης (βρώμη που έχετε αλέσει), 1 τριμμένο και ελαφρώς στραγγισμένο μήλο (για να μην έχει πολύ χυμό και δεν δέσει το κεκάκι), (εγώ βάζω και αλεσμένο λιναρόσπορο, λίγη κανέλα και φυστικοβούτυρο που έχω ήδη ελέγξει για τυχόν αλλεργίες). Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα βάζω στην φόρμα των muffins, μετά στον φούρνο για όσο χρειάζεται ανάλογα το πόσο δυνατό φούρνο έχετε, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα κεκάκια φρούτων τα συντηρείτε στο ψυγείο και κατόπιν στην ισοθερμική τσάντα για 1μιση μέρα.
Παιχνίδια
Μπορεί να έχετε ένα σωρό παιχνίδια με τα οποία το μωρό σας δεν έχει παίξει εδώ και καιρό. Πάρτε αυτά τα παιχνίδια μαζί σας. Το μωρό σας θα ενθουσιαστεί που θα τα ξαναδεί.
Διαλέξτε μια ποικιλία παιχνιδιών με διαφορετικούς θορύβους, φώτα, χρώματα, υφές και μεγέθη. Όσο μεγαλύτερα είναι τα φώτα και όσο πιο δυνατοί οι ήχοι, τόσο το καλύτερο. Μπορεί να γίνει αρκετά θορυβώδης η διαδρομή με το αυτοκίνητο, οπότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια σας μπορούν να είναι αρκετά δυνατά ώστε να τα ακούει το μωρό σας. Τα φώτα είναι πάντα διασκεδαστικά κατά την οδήγηση στο σκοτάδι. Το μωρό σας θα το λατρέψει.
Σε εμάς φάνηκε πολύ χρήσιμο το παιχνίδι με διάφορα κρεμαστά, που προσαρμόζαμε κοντά στο κάθισμά του μωρού μας και τον κρατούσε απασχολημένο αρκετή ώρα. Αντίστοιχα κρεμαστά παιχνίδια θα βρείτε εδώ. Είχαμε επίσης τον καθρέπτη, για να τον βλέπουμε από το μπροστινό καθρέφτη τον δικό μας, στον οποίο έβλεπε το είδωλό του και γελούσε στην διαδρομή.
Μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που θα κρατήσουν σίγουρα απασχολημένο το μωρό σας στο ταξίδι, θα βρείτε εδώ και σίγουρα το μωρό σας θα τα λατρέψει!
Ξαφνικές κενώσεις
Οι ξαφνικές κενώσεις είναι πάντα στο πρόγραμμα, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό. Εμείς το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο! Για έναν μήνα ο μικρός μας γέμιζε την πάνα του περίπου συγκεκριμένες ώρες το πρωί, όμως στο πρώτο μας road trip στην Βόρεια Ελλάδα, γέμισε 3 πάνες το απόγευμα.
Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποτρέψουμε τις ξαφνικές κενώσεις, μπορούμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε τους ανεπιθύμητους λεκέδες. Αρχικά προτείνουμε ένα επιπλέον στρώμα πάνω από το κάθισμα του μωρού σας. Τα στρώματα αυτά μπορούν να πλυθούν πολύ εύκολα και προστατεύουν το ύφασμα του καθίσματος. Αν ωστόσο δεν προλάβετε να προμηθευτείτε το στρωματάκι όπως εμείς, το σελτεδάκι απλωμένο στο κάθισμα είναι εξίσου μία πολύ καλή λύση.
Για τη μαμά – Φροντίστε τον εαυτό σας
Τέλος, μπορεί αυτό το άρθρο να αφορά road trip με το μωρό, αλλά θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο να εστιάσουμε σε εσάς, την μαμά. Γνωρίζω πλέον και εκ πείρας ότι οι περισσότερες βάζουμε τις ανάγκες μας μετά τις ανάγκες του παιδιού. Και είναι λογικό, γιατί αυτό είναι κομμάτι του να είσαι μαμά. Ωστόσο, το να είμαστε εμείς καλά συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ευτυχία των μωρών μας και είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό.
Πρώτον, άμα νιώθετε κουρασμένη/εξαντλημένη και δεν είστε σε θέση να οδηγήσετε να το πείτε. Το να αναλάβει την οδήγηση ο σύζυγος/σύντροφος/συνταξιδιώτης σας, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να κερδίσετε λίγο ύπνο, που μπορεί να χάσατε το προηγούμενο βράδυ. Ακόμα και η μισή ώρα ύπνου μπορεί να κάνει θαύματα, όπως θα ξέρετε σίγουρα!
Επίσης, εάν θηλάζετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα παραμένετε ενυδατωμένη. Εγώ που θήλαζα μέχρι τον 17ο μήνα, είχα πάντα ένα μπουκάλι ενός λίτρου και είχα ως στόχο να το έπινα όλο μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Οι στάσεις άλλωστε θα είναι κάθε 2 ώρες το μέγιστο, όπως και οι επισκέψεις στην τουαλέτα λόγω σωστής ενυδάτωσης.
Σαν επίλογο στο άρθρο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε το ότι σχεδιάζετε να πάτε διακοπές, είτε road trip, είτε αεροπορικώς, με το μωρό σας θα πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχει το σχετικό άγχος, με τον σωστό προγραμματισμό όμως του ταξιδιού και το σωστό πακετάρισμα, θα έχετε ήδη μειώσει τις πιθανότητες τυχόν αναποδιών. Εστιάστε στον ενθουσιασμό για την διαδρομή, για τον προορισμό, για τις υπέροχες φωτογραφίες που θα βγάλετε και τις όμορφες εμπειρίες που θα ζήσετε με το μωράκι σας.
Αναμένουμε στα σχόλια τις δικές σας προτάσεις και τις δικές σας εμπειρίες!