το παλάτι του Λαού στην Ρουμανία

Travel guide για το Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι ή αλλιώς «Παρίσι των Βαλκανίων», βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα μέσω αεροπλάνου. Έχει περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν, τόσο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και σχετικά με το πολιτικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Ωστόσο, έχει αφήσει πίσω του αυτές τις στιγμές, αφού πλέον αναπτύσσεται τόσο εμπορικά, όσο και τουριστικά.

Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό στα Βαλκάνια για μια γρήγορη εξόρμηση, καθώς είναι μια αρκετά οικονομική επιλογή. Αναλυτικά, θα δείτε στο άρθρο μας παρακάτω τι μπορείτε να δείτε στο Βουκουρέστι, αλλά και τις ιδανικές εξορμήσεις σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα.

Γενικές Πληροφορίες

  • Tο νόμισμα της Ρουμανίας είναι to Leu. Για να είστε πάντα ενήμεροι σχετικά με αλλαγές στην ισοτιμία των νομισμάτων δείτε το: XE Currency Converter.
  • Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας.
  • Έχει πληθυσμό περίπου 1,9 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Το Βουκουρέστι αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα το 1459, ενώ έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας το 1862.
  • Έχει δύο αεροδρόμια, το Henri Coanda (OTP)  και το Aurel Vlaicu. Το πρώτο είναι το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, ενώ το δεύτερο δεν εκτελεί πλέον πτήσεις για επιβατικό κοινό. Για διαθέσιμες πτήσεις και τιμές δείτε εδώ.
  • Στο Βουκουρέστι ταξιδεύουμε με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
  • Η γλώσσα που επικρατεί είναι τα Ρουμανικά και αρκετοί δεν γνωρίζουν Αγγλικά καθόλου. Στα τουριστικά σημεία είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά όχι πάντα.

Μετακινήσεις

Μεταφορά από/προς αεροδρόμιο

Ο κύριος αερολιμένας στο Βουκουρέστι είναι όπως προαναφέραμε το Henri Coanda. Διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνιών προς τις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κέντρου του Βουκουρεστίου. Βρίσκεται στο Otopeni, περίπου 18 km μακριά από του κέντρου της πρωτεύουσας.

Ταξί: Για να πάρετε ταξί θα πρέπει να έχετε ήδη κλείσει εκ των προτέρων ένα εισιτήριο από το αυτόματο μηχάνημα ταξί το οποίο βρίσκεται μέσα στη αίθουσα των αφίξεων. Έτσι, το ταξί για το οποίο έχετε κάνει κράτηση θα φτάσει την ώρα που προσδιορίζεται από το εισιτήριο ανάλογα με τον προσδοκώμενο χρόνο αναμονής, φέροντας τον αντίστοιχο αριθμό στο πλαϊνό τμήμα του οχήματος. Τα ταξί στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου είναι πάντα κίτρινα κι έχουν διακριτικές ενδείξεις με την ονομασία της εταιρίας τους καθώς και με τη χρέωσή τους ανά χιλιόμετρο.

Για κρατήσεις και τιμές δείτε εδώ.

Τρένο: Κάθε 20 έως 40 λεπτά έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε από και προς το αεροδρόμιο, 24 ώρες το 24ωρο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του αεροδρομίου Bucharest Henri Coanda βρίσκεται απέναντι από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου. Ο χρόνος διαδρομής από το αεροδρόμιο, έως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης (Bucuresti Nord / Gara de Nord) είναι 25 λεπτά. Οι σταθμοί Patinoar PO και Parc Mogoșoaia είναι οι μοναδικές στάσεις. Τα εισιτήρια, μπορείτε να τα αγοράσετε ηλεκτρονικά και στους σταθμούς από τα εκδοτήρια και τα μηχανήματα εισιτηρίων.

Λεωφορείο: Μπορείτε να φτάσετε στο κέντρο του Βουκουρεστίου με το λεωφορείο 783. Οι στάσεις του λεωφορείου βρίσκονται μπροστά από την αίθουσα αφίξεων και την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Η τελική στάση του λεωφορείου 783 είναι η “Piata Unirii” (μετρό M1, M2 και M3), μια μεγάλη πλατεία στα νότια του κέντρου της πόλης. Ο χρόνος διαδρομής είναι 45 λεπτά. Στη διαδρομή το λεωφορείο κάνει επίσης στάσεις στις Piata Victoriei, Piata Romana και Piata 21 Decembrie 1989 (Universitate). Το λεωφορείο 783 λειτουργεί 24/7 με διαφορετική συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Δωμάτια για το Βουκουρέστι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Το Βουκουρέστι διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μετρό, λεωφορείων, τραμ και τρόλεϊ. Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας μεταφέρουν στον προορισμό σας γρήγορα, εύκολα και οικονομικά. Η STB είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο δημόσιων μεταφορών με λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ. Ως εκ τούτου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο εισιτήριο ή την ίδια κάρτα και για τις τρεις αυτές μεθόδους μεταφοράς. Η Metrorex είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό της πόλης. Τα εισιτήρια και οι κάρτες του μετρό μπορούν να αγοραστούν από οποιονδήποτε σταθμό.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εισιτήρια για τα μέσα της STB (λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ) στο μετρό ή το αντίστροφο.

Μετρό: Το μετρό στο Βουκουρέστι έχει τέσσερις γραμμές. Αν και σχετικά σύγχρονο (το πρώτο τμήμα άνοιξε μόλις το 1979). Το μετρό λειτουργεί από τις 05:00 το πρωί έως τις 23:00 περίπου το βράδυ. Η χρήση του μετρό θεωρείται συνήθως ο ταχύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, παρουσιάζει συνωστισμό κατά τις ώρες αιχμής και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η σχετικά μικρή απόσταση που καλύπτει. Τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί νέες γραμμές και σταθμοί του μετρό, οπότε υπάρχει καλύτερη κάλυψη. Ειδικά η κεντρική περιοχή και τα πιο τουριστικά μέρη καλύπτονται καλά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Λεωφορεία & Τραμ: Υπάρχουν πολλές στάσεις λεωφορείων και τραμ σε όλη την πόλη, γεγονός που διευκολύνει τη μετακίνηση στο Βουκουρέστι. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στα περίπτερα σε όλη την πόλη, τα οποία βρίσκονται γενικά κοντά στις στάσεις των λεωφορείων. Οι περισσότεροι εκδότες εισιτηρίων δεν μιλούν Αγγλικά, επομένως καλό θα ήταν να γνωρίζετε την λέξη για το εισιτήρια στα Ρουμανικά που είναι “bilet”.

Ταξί: Μπορούν να αποτελέσουν έναν γρήγορο τρόπο μετακίνησης, αλλά αυτό εξαρτάται από την κυκλοφορία, η οποία είναι εξαιρετικά πυκνή κατά τις ώρες αιχμής. Ωστόσο, το ταξί είναι μια καλή επιλογή όταν έχει σταματήσει η καθημερινή συγκοινωνία με λεωφορεία. Όταν χρησιμοποιείτε ταξί, ελέγχετε πάντα την τιμή στο πλάι του οχήματος. Μόλις μπείτε, ελέγξτε ότι το ταξίμετρο δείχνει την ίδια τιμή και βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός το έχει ενεργοποιήσει.

Στο Βουκουρέστι λειτουργούν ορισμένες εφαρμογές υπηρεσιών ταξί. Στις τοπικές εφαρμογές περιλαμβάνονται οι Clever Taxi και Star Taxi, ενώ οι εφαρμογές Uber και Taxify αποτελούν επίσης επιλογή. Αυτές είναι συχνά φθηνότερες από ένα κανονικό ταξί και έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι εμφανίζουν εκ των προτέρων το κόμιστρο.

Τιμές και διαθεσιμότητα για ταξί εντός πόλης δείτε εδώ.

Αμάξι: Μπορείτε να νοικιάσετε το δικό σας όχημα, ιδίως αν είστε με άλλα άτομα παρέα και θέλετε να βγείτε εκτός πρωτεύουσας. Θα σας βγει πιο οικονομικά και ταυτόχρονα θα έχετε το δικό σας πρόγραμμα, χωρίς περιττές στάσεις και αναμονές. Διαθεσιμότητα και τιμές ενοικιάσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Τι να κάνετε στο Βουκουρέστι

«Το Παλάτι της Βουλής» (Palatul Parlamentului)

Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, με τον κοσμοπολίτικο αέρα της, σημαδεύτηκε από το σχέδιο ανάπλασης του Τσαουσέσκου τη δεκαετία του 1980. Βάση σχεδίου κατεδαφίστηκε ένα τεράστιο τμήμα του ιστορικού κέντρου, συμπεριλαμβανομένων πολλών θρησκευτικών κτιρίων και χιλιάδων κατοικιών. Το επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης ήταν ένα τεράστιο νέο παλάτι για τον κομμουνιστή ηγέτη, γνωστό σήμερα ως Παλάτι της Βουλής, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Βουκουρεστίου.

Στο δυτικό άκρο της Bulevardul Unirii δεσπόζει το κολοσσιαίο Palatul Parlamentului (Παλάτι της Βουλής), το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο, μετά το Πεντάγωνο, με διαστάσεις 270 επί 240 μέτρα και ύψος 86 μέτρα. Είναι η επιτομή της μεγαλομανίας που κυρίευσε τον Τσαουσέσκου τη δεκαετία του 1980. Διαθέτει δώδεκα ορόφους, τέσσερα υπόγεια επίπεδα (συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού καταφυγίου), έναν προθάλαμο μήκους 100 μέτρων και 1100 δωμάτια, από τα οποία περίπου τα μισά χρησιμοποιούνται ως γραφεία, ενώ τα υπόλοιπα είναι περιττά. Οι εσωτερικοί χώροι είναι πλουσιοπάροχα διακοσμημένοι με μάρμαρο και φύλλα χρυσού, ενώ υπάρχουν 4500 πολυέλαιοι (είχαν προγραμματιστεί 11.000), ο μεγαλύτερος από τους οποίους ζυγίζει 1,5 τόνο, αλλά η διακόσμηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων ιδιοτροπιών του Τσαουσέσκου.

Μετέπειτα η νέα κυβέρνηση πέρασε πολύ καιρό αγωνιώντας για μια αποδεκτή χρήση του κτιρίου και το 1994 αποφασίστηκε τελικά να στεγαστεί εκεί η Γερουσία και το Κοινοβούλιο, ενώ πλέον χρησιμοποιείται και για διεθνή συνέδρια.

Το παλάτι του λαού στο Βουκουρέστι
Λεωφόρος Kiseleff

Η Soseaua Kiseleff, μια μακρά, κομψή λεωφόρος με φλαμουριές, εκτείνεται βόρεια από την Piata Victoriei προς το πάρκο Herastrau και το Μουσείο Xωριό, ένα από τα καλύτερα υπαίθρια μουσεία της Ρουμανίας, πριν κατευθυνθεί προς τα αεροδρόμια και τον κεντρικό δρόμο προς την Τρανσυλβανία. Με πρότυπο τα Παριζιάνικα chaussées (συνήθως, μεγάλες ευθείες λεωφόρων από χαλίκι ή θραυστή πέτρα), αν και πήρε το όνομά της από έναν Ρώσο στρατηγό, η Soseaua Kiseleff είναι προϊόν της γαλλοφιλίας που σάρωσε τις μορφωμένες τάξεις της Ρουμανίας κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, ενώ διαθέτει ακόμη και τη δική της εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου.

Παλιά Πόλη (Old Town)

Από την Piata Unirii στα νότια, την Calea Victoriei στα δυτικά και την Bulevardul I.C. Bratianu στα ανατολικά, η Παλιά Πόλη, μια περιοχή ευρύτερα γνωστή ως Lipscani, ευτυχώς γλίτωσε από τις μπουλντόζες του Τσαουσέσκου και τώρα προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από τη μονοτονία του Centrul Civic. Η κύρια οδός είναι η ίδια η Strada Lipscani, ένας ζωντανός δρόμος που πήρε το όνομά του από τους εμπόρους από τη Λειψία που εμπορεύονταν στην περιοχή τον 18ο αιώνα. Η παλιότερη γειτονιά του Βουκουρεστίου, ένας κατά τα άλλα γραφικός και ευχάριστα ετοιμόρροπος λαβύρινθος από δρόμους και ετοιμόρροπα σπίτια, υφίσταται εδώ και χρόνια μια οδυνηρά αργή ανάπλαση, και ενώ πολλά σημεία της παραμένουν απελπιστικά υποβαθμισμένα, ο όγκος των εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ στην περιοχή την καθιστά το μέρος για να διασκεδάσετε στην πόλη.

Η παλιά πόλη στο Βουκουρέστι
Αψίδα του Θριάμβου

Η Αψίδα του Θριάμβου έχει ύψος 27 μέτρα και βρίσκεται στην οδό Kiseleff, στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου. Αφού η Ρουμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1878, κατασκευάστηκαν βιαστικά ξύλινα δοκάρια και ανεγέρθηκαν αμέσως μετά, ώστε τα νικηφόρα στρατεύματα να μπορούν να περάσουν από κάτω της.

Η αψίδα ανακατασκευάστηκε το 1922 και αργότερα αντικαταστάθηκε το 1935 για να τιμήσει τους Ρουμάνους στρατιώτες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, η κατασκευή είναι από πέτρα και κοσμείται με αγάλματα Ρουμάνων ηρώων. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου.

Η αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι
Πλατεία Unirii

Η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, η Unirii, πίσω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις διαφημίσεις που αναβοσβήνουν ζωηρά με φώτα νέον μόλις πέσει το σκοτάδι.

Οικονομικά hostel στο Βουκουρέστι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εκκλησία Σταυροπόλεως

Η Biserica Stavropoleos, είναι μια εκκλησία στο κέντρο του Βουκουρεστίου που χτίστηκε το 1724. Εκτός από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, είναι γνωστή για τη βυζαντινή μουσική που παίζει η χορωδία της. Διαθέτει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη που διαθέτει περισσότερα από 8.000 βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συλλογής βιβλίων βυζαντινής μουσικής στη Ρουμανία. Διαθέτει ακόμη, μια εντυπωσιακή συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων. Παρόλο που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων εκτεταμένες ζημιές από σεισμούς, έχει αποκατασταθεί με προσοχή και οι πολυέλαιοι και ο τρούλος της εκκλησίας είναι ιδιαίτερα όμορφοι.

Λεωφόρος Calea Victoriei

Τεράστιες και πολυσύχναστοι λεωφόροι, με φαρδιά πεζοδρόμια διασταυρώνονται εκεί. Θα δείτε, πολυτελή ξενοδοχεία γνωστών αλυσίδων, πανάκριβες μπουτίκ, μοντέρνα καφέ, αμέτρητα καζίνο και αριστοκρατικά κτίρια με χαρακτηριστικό αυτό της Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Μουσείο Χωριού (Muzeul Satului)

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στο Βουκουρέστι είναι το Muzeul Satului (Μουσείο Χωριού) στις όχθες της λίμνης Herastrau. Η είσοδος βρίσκεται στην οδό Soseaua Kiseleff, ακριβώς πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου. Ιδρύθηκε το 1936, και έχει συνολικά πάνω από τριακόσιες κατοικίες, εργαστήρια, εκκλησίες, ανεμόμυλους και άλλες κατασκευές από κάθε περιοχή της χώρας, απεικονίζοντας έτσι την εξαιρετική ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής της Ρουμανίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δρύινα σπίτια με τα σκαλίσματα, καθώς και τις πύλες με δοκάρια που είναι σκαλισμένες με ζώα και σκηνές κυνηγιού, τον Αδάμ και την Εύα, το Δέντρο της Ζωής, καθώς και ήλιους και φεγγάρια. Το κατάστημα με σουβενίρ που υπάρχει εκεί, είναι το καλύτερο μέρος στην πόλη για να αγοράσετε αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως υφάσματα και φορεσιές, κεραμικά και ξύλινα σκεύη.

Το αξιοθέατο μουσείο του χωριού στο Βουκουρέστι
Piata Revolutiei (Πλατεία Επανάστασης)

Η Πλατεία της Επανάστασης, μια μεγάλη, ακανόνιστου σχήματος πλατεία που κόβεται στη μέση από την Calea Victoriei, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 για να εξασφαλίσει ένα προστατευτικό πεδίο πυρός γύρω από το Βασιλικό Παλάτι σε περίπτωση επανάστασης. Ενώ η μοναρχία της Ρουμανίας ανατράπηκε με άλλα μέσα, η πλατεία εκπλήρωσε το πεπρωμένο της το 1989, όταν το ζεύγος Τσαουσέσκου αναγκάστηκε να φύγει από τα πλήθη που πολιορκούσαν τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος.  Δύο ημέρες μάχης άφησαν τα κτίρια γύρω από την πλατεία καμένα και σημαδεμένα με τρύπες από σφαίρες.

Herastrau Park

Σχεδιάστηκε το 1936 και είναι το μεγαλύτερο πάρκο στο Βουκουρέστι. Ενδείκνυται για ανέμελους περίπατους, τόσο για τουρίστες, όσο και για ντόπιους. Υπάρχουν ακόμη διάφορα μονοπάτια που οδηγούν σε πολυάριθμα παραλίμνια σνακ μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μια προβλήτα από όπου μπορείτε να νοικιάσετε κωπηλατικές βάρκες ή να κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στη λίμνη. Η κατοικημένη περιοχή ανατολικά του πάρκου είναι μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές στο Βουκουρέστι. Εκεί ζούσε κάποτε η κομμουνιστική ελίτ, απομονωμένη από τις μάζες που κυβερνούσε.

Romanian Athenaeum

Το Ateneul Roman (Ρουμανικό Αθήναιο) είναι ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1888 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Albert Galleron. Διεκδικεί με αξιώσεις το τίτλο του καλύτερου κτιρίου του Βουκουρεστίου. Περιβάλλεται από έξι κομψούς κίονες, πίσω από τους οποίους, στο περιστύλιο, υπάρχουν πέντε κυκλικά ψηφιδωτά, καθένα από τα οποία απεικονίζει έναν Ρουμάνο ηγεμόνα, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Κάρολου Α. Χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους πολίτες του Βουκουρεστίου, αφού οι αρχικοί χορηγοί ξέμειναν από χρήματα και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κυκλικά αμφιθέατρα στην Ευρώπη.

Εκεί πραγματοποιούνται συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του George Enescu, η οποία πήρε το όνομά της από τον αγαπημένο εθνικό συνθέτη της Ρουμανίας. Στο Piata Enescu, το μικρό, τακτοποιημένο πάρκο μπροστά, υπάρχει άγαλμα του Enescu, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Atheneum το 1898.

Βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel

Είναι ένα εντυπωσιακά μεγάλο και όμορφο βιβλιοπωλείο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Βρίσκεται σε μια παλιά τράπεζα, έχει έξι επίπεδα και καλύπτει μια έκταση άνω των 1000m2 που είναι γεμάτη με βιβλία. Είναι απίστευτα όμορφο εσωτερικά με κομψή διακόσμηση. Οι περίπλοκες καμάρες, οι ελικοειδείς σκάλες, τα ξεχειλισμένα ράφια με τα βιβλία και οι κολώνες του, έχουν κάνει αυτό το βιβλιοπωλείο να μονοπωλεί μέχρι και στο Instagram.

Μπορείτε να βρείτε πάνω από 10.000 τόμους βιβλίων για να αγοράσετε στο κατάστημά τους. Υπάρχουν τμήματα φαντασίας, κλασικά βιβλία, ποίηση, αυτοβοήθεια, κηπουρική, βιογραφίες, παιδικά βιβλία. Διαθέτει επίσης ένα χώρο πολυμέσων στο υπόγειό του, μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης στον πρώτο όροφο και ένα μπιστρό στην κορυφή. Είναι ένα καινοτόμο μέρος για να επισκέπτονται οι άνθρωποι, όπου μπορούν να διαβάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να εμπνευστούν και να συνδεθούν.

Τέλος στο βιβλιοπωλείο υπάρχει μια καταπληκτική γκάμα από πάνω από 5.000 ταινίες προς πώληση μαζί με δίσκους βινυλίου και CD. Μπορείτε επίσης να βρείτε έναν χώρο με χαρτικά, ταξιδιωτικές αποσκευές, παιχνίδια, χειροτεχνήματα από ντόπιους τεχνίτες, σοκολάτες, τοπικά κρασιά και ρουμανικά σουβενίρ που μπορείτε να αγοράσετε για να πάρετε μαζί σας στο σπίτι.

Gradina Cismigiu

Στο μέσο της Bulevardul Regina Elisabeta, οι υπέροχοι Κήποι Cismigiu διαμορφώθηκαν ως πάρκο, σε γη που κληροδοτήθηκε στην πόλη το 1845. Αρχικά, ανήκε σε έναν Τούρκο επιθεωρητή νερού. Οι κήποι περιλαμβάνουν μια φιδωτή λίμνη στην οποία γλιστρούν μικρές βάρκες και ποδήλατα, τα οποία νοικιάζονται από ζευγάρια που αναζητούν τη μοναξιά ανάμεσα στους κύκνους και τις ιτιές. Κατά τα άλλα, οι κήποι αποτελούν απλώς έναν ήσυχο χώρο, με τους εργάτες να αναπαύονται κάτω από τα δέντρα τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος και τους συνταξιούχους να συναντιούνται για παρτίδες σκάκι. Στο βόρειο άκρο του πάρκου, ένας ρωμαϊκός κήπος περιέχει προτομές μερικών από τους μεγάλους λογοτέχνες της Ρουμανίας, ενώ, για τα παιδιά, υπάρχει μια ελκυστική μικρή παιδική χαρά δίπλα στη λίμνη.

Εξόρμηση σε κοντινές περιοχές

Σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας, μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τα Καρπάθια Όρη. Η διαδρομή με τρένο είναι πολύ όμορφη, αλλά μπορείτε να πάτε και με δικό σας αμάξι. Το τρένο μπορείτε να το πάρετε από τον κεντρικό σταθμό Gara de Nord. Συνήθως οι ταξιδιώτες επιλέγουν το διάσημο κάστρο του Bran που το ονομάζουν και κάστρο του Κόμη Δράκουλα, το κάστρο Peles στην πόλη Sinaia, αλλά και την πανέμορφη μεσαιωνική πόλη του Μπρασόβ.

Περισσότερες επιλογές μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας για την Ρουμανία εδώ.

Bran castle

Καλύτερα μέρη για φαγητό στο Βουκουρέστι

Μπυραρία Caru cu Bere

Θεωρείτε από τα hot spot της παλιάς πόλης. Δεν γίνεται να είσαι στο Βουκουρέστι και να μην την επισκεφθείς. Αποτελεί το αγαπημένο σημείο συνάντησης, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους τουρίστες. Διαθέτει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες από μπύρες, αλλά και διάφορες επιλογές σε κρεατικά και ορεκτικά, τα οποία είναι γευστικά και καλομαγειρεμένα.

Grand café Van Gogh

Ένα κομψά σχεδιασμένο εστιατόριο, που σερβίρει εξαιρετικό φαγητό και ποτό, γνωστό για το ξεχωριστό brunch του Σαββατοκύριακου, που βρίσκεται στην καρδιά του Βουκουρεστίου! Προσφέρει τέλεια μαγειρεμένες σαλάτες με κατσικίσιο τυρί, χάμπουργκερ και μπέικον. Πολλοί επισκέπτες έρχονται για να παραγγείλουν καλή μηλόπιτα, γαλλικά τοστ και Pavlova. Στο μαγαζί σερβίρονται επίσης γευστικές ποικιλίες κρασιών, βαρελίσιες μπύρες και μηλίτης.

Zexe

Το μαγαζί αυτό έχει ένα μοναδικό μενού με παραδοσιακές γεύσεις της Ρουμανίας. Παρόλο που τα τραπέζια του εστιατορίου είναι στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα και καλά μαχαιροπίρουνα, εξακολουθεί να είναι ένα απλό εστιατόριο για κάθε περίσταση. Πολλοί επιλέγουν να δοκιμάσουν ποικιλίες κρέατος, το μοσχαρίσιο γλυκόψωμο, το πιζντουλίτσε (ένα μοναδικό κομμάτι χοιρινού κρέατος από το εσωτερικό του μηρού) και το μιτιτέι (ένα ψητό κεφτεδάκι που φτιάχνεται από ένα ειδικό μείγμα κρεάτων και μπαχαρικών του σπιτιού). Μερικές βραδιές μπορεί να πετύχετε και ζωντανή μουσική.

The Artist Restaurant

Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο με όμορφη διαρρύθμιση και διαθέτει και ένα υπέροχο κήπο. Αποτελεί μια εξαιρετική gourmet εμπειρία για τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Το φαγητό και η παρουσίαση αυτού είναι εξαιρετική, όπως επίσης η εξυπηρέτηση και το μενού με τις επιλογές σε κρασί. Οι τιμές είναι υψηλότερες από τα περισσότερα μέρη στην πόλη, αλλά είναι ανάλογα της ποιότητας και της εμπειρίας που ζεις.

Πότε να πάτε

Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι συχνά κάτω από 0 °C, μερικές φορές ακόμη και στους -20 °C. Για τους παραπάνω λόγους αποφεύγονται οι εξορμήσεις στην πόλη εκείνη την περίοδο, διότι είναι πιθανό πολλά από αυτά που θέλετε να κάνετε να αναβληθούν. Το μόνο θετικό τους χειμερινούς μήνες, είναι οι πιο ελκυστικές τιμές τόσο σε αεροπορικά, όσο και σε διαμονή. Το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία είναι 23 °C (ο μέσος όρος για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φθάνουν συχνά τους 35-40 °C στο κέντρο της πόλης στα μέσα του καλοκαιριού. Καλοί μήνες για να επισκεφθείτε το Βουκουρέστι είναι τα τέλη της άνοιξης και οι αρχές του φθινοπώρου. Οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και επιτρέπουν κάθε είδους εξόρμηση.

Χρήσιμα Sites & Apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com 

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για διαμονή στο Βουκουρέστι εδώ.

Welcome Pickups

Μία από τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες και πιο βολικές εταιρείες ταξί 5 αστέρων για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Google, το Tripadvisor και το Trustpilot. Η Welcome Pickups προσφέρει εξαιρετική εμπειρία και ασφάλεια στους ταξιδιώτες της. Τοπικοί αγγλόφωνοι οδηγοί, σταθερή, προπληρωμένη αμοιβή, παρακολούθηση πτήσεων για καθυστερήσεις, υποστήριξη πελατών 24/7 + δωρεάν ακύρωση. Δείτε τις επιλογές σας εδώ.

Air Bnb 

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδανικό για low budget ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβούς προορισμούς. Επιπλέον επειδή φιλοξενεί στον ιστότοπο του σπίτια ή βίλες κατοίκων σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία με τον εκάστοτε προορισμό.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Omio.com 

Ότι χρειάζεστε είναι ένα κλικ μακριά. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές από γνωστές εταιρείες ανά χώρα, για δρομολόγια τρένων, λεωφορείων, αεροπλάνων και πλοίων. Μεταφερθείτε σε χιλιάδες προορισμούς, σε πόλεις και χώρες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την χρησιμοποιούμε συχνά όταν ήδη βρισκόμαστε στο εξωτερικό και θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια γειτονική χώρα ή πόλη. Βρείτε τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν εδώ.

Skyscanner

Το πρώτο μέρος που κάθε ταξιδιώτης συμβουλεύεται πριν από κάθε ταξίδι του. Άμεση και γρήγορη σύγκριση τιμών από αεροπορικές ανά τον κόσμο. Λατρεύουμε το φίλτρο “προς οποιοδήποτε προορισμό” που μας παραθέτει σε αύξουσα σειρά τους πιο οικονομικούς προορισμούς για τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει. Η καλύτερη λύση για οργάνωση και booking ταξιδιού την τελευταία στιγμή. Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για το Βουκουρέστι, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρείτε εδώ.

GetYourGuide 

Ένα site για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες και τις εξορμήσεις ή ακόμη και τις επισκέψεις σε μουσεία. Όλες οι διαθέσιμες δραστηριότητες ανά τον κόσμο μαζεμένες σε ένα μέρος ανά ημέρα και ώρα. Προσοχή στις αξιολογήσεις προς αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων, είτε με τις παροχές, είτε με την διεξαγωγή της εκάστοτε δραστηριότητας. Το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε Αφρική, Αμερική, Ευρώπη και Ασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες για το Βουκουρέστι εδώ.

Discover Cars 

Για ενοικίαση αυτοκινήτου στις χαμηλότερες τιμές. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερες από 150 χώρες, με πολλές προσφορές και συνεχόμενη υποστήριξη σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Βρείτε την καλύτερη rent a car επιλογή για εσάς εδώ.

Hotel Tonight

Εδώ θα βρείτε εκπληκτικές εκπτώσεις τελευταίας στιγμής σε άδεια δωμάτια που έχουν ξεμείνει ελεύθερα στα ξενοδοχεία. Είναι απίστευτα εύκολο στη χρήση και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να κάνετε κράτηση. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ανά πόλη ή αξιοθέατο ή από το χάρτη. Στην συνέχεια μπορείτε να κάνετε έλεγχο σε κριτικές και  φωτογραφίες άλλων ταξιδιωτών για να είστε σίγουροι για την φερεγγυότητα του δωματίου. Διαθέτει επίσης 24/7 εξυπηρέτηση πελατών. Εάν έχετε κολλήσει σε ένα μέρος και χρειάζεστε ένα δωμάτιο τελευταία στιγμή αυτή είναι η τέλεια εφαρμογή για εσάς.

City Maps 2Go

Χάρτες εκτός σύνδεσης για ταξίδια, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία και άλλα. Ένα απαραίτητο app για κάθε εξόρμηση, δραστηριότητα ή ακόμη και απλή περιήγηση στο εξωτερικό. Μπορείτε να κατεβάσετε μόνο έναν χάρτη πόλης ανά χώρα, ενώ παλιά υπήρχε η δυνατότητα και για δεύτερο. Για επιπρόσθετο χάρτη θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εναλλακτικά, αυτό που κάνουμε εμείς είναι μόλις τελειώσετε με τον χάρτη της πόλης που θέλετε τον σβήνετε και κατεβάζετε εκ νέου άλλο.

Μπορείτε να μαρκάρετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη της πόλης που θα επισκεφθείτε. Είτε αξιοθέατα, είτε μαγαζιά και να δείτε πόσο απέχετε και πως θα κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο, αν και κάποιες φορές μπορεί να φάει τα κολλήματα του. Ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστη και χρήσιμη εφαρμογή.

EXTRA TIP: Όταν μαρκάρετε τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος πριν το ταξίδι σας, μπορείτε περίπου να δείτε και σε ποια περιοχή θα χρειαστεί να κλείσετε δωμάτιο. Για να είστε όσο το δυνατό πιο κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

iVisa.com

Μπορείτε να συμπληρώσετε την χώρα καταγωγή σας, αλλά και τον προορισμό σας και άμεσα να δείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς έκδοση. Δυνατότητα αίτησης για ηλεκτρονική βίζα, για παραλαβή βίζας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιo και για πιθανά έγγραφα υγείας. Για κάποιες χώρες υπάρχει και η δυνατότητα για ανανέωση διαβατηρίου. Όλα τα παραπάνω, χωρίς να χάσετε χρόνο στις πρεσβείες, από την ευκολία του υπολογιστή σας. Κάντε την αίτηση σας εδώ.

IMG Insurance

Με ποικιλία επιλογών στις ταξιδιωτικές ασφάλειες και όχι μόνο, η IMG μπορεί να σας εξυπηρετήσει για όποια ανάγκη έχετε. Η προσέγγιση πλήρους παροχής διεθνών προϊόντων ιατρικής ασφάλισης, περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, όσων εργάζονται ή ζουν διεθνώς για σύντομες ή παρατεταμένες περιόδους, όσων ταξιδεύουν συχνά μεταξύ χωρών και όσων έχουν πολλαπλές χώρες διαμονής. Εκτός από την παροχή προϊόντων και παροχών παγκόσμιας κλάσης, η ομάδα τους απαρτίζεται από διεθνείς, πολύγλωσσους και άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κάθε πελάτη με τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Δείτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει εδώ.

SafetyWing

Ταξιδιωτική ασφάλιση σχεδιασμένη για digital nomads, remote workers και άτομα που ταξιδεύουν συχνά. Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς ταξιδιωτικές ασφάλειες, διαθέτει παγκόσμια κάλυψη με μηνιαία χρέωση. Η εταιρεία προσφέρει ορισμένα πακέτα ασφάλισης, όπως το nomads insurance, remote health κτλ. Βρείτε ποιο πακέτο σας ταιριάζει καλύτερα εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2023 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon