Κατά την αναζήτηση του επόμενου μας πεζοπορικού προορισμού καταλήξαμε στην κεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα στο Ξεροβούνι, που μόνο ξερό δεν είναι όπως υποδεικνύει το όνομα του. Στα θετικά του βουνού, εκτός από τα μεγάλα και καταπράσινα έλατα, είναι και η μικρή απόσταση από την Αθήνα, για όσους ψάχνουν μια γρήγορη εξόρμηση. Παρακάτω στο άρθρο μας θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν το μονοπάτι, αλλά και το χωριό της Στενής, το οποίο επισκεφθήκαμε μετά το τέλος της ανάβασης μας.

Πληροφορίες και τοποθεσία

Το Ξεροβούνι ανήκει στην οροσειρά της Δίρφυς και η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 m. Είναι βραχώδες βουνό και σε αυτό υπάρχουν πολλές πεζοπορικές διαδρομές (μικρές και μεγάλες μέχρι την κορυφή). Η αφετηρία για την πεζοπορία ξεκινάει λίγα χιλιόμετρα αφότου περάσουμε το πανέμορφο και γραφικό χωριουδάκι της Στενής και πιο συγκεκριμένα από τον ασφαλτόδρομο Στενής – Στροπώνων.

Το ξεκίνημα είναι αρκετά εύκολο και στην αρχή του μονοπατιού θα δείτε έλατα, δρυς, καστανιές και πλατάνια, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν κόψει αρκετά από αυτά. Όσο πλησιάζετε το δάσος θα απολαμβάνετε δεξιά και αριστερά την φύση που απλώνεται γύρω σας. Περιμετρικά υπάρχουν και πολλοί δασικοί δρόμοι οι οποίοι είναι κατάλληλοι για mountain bike.

Για πεζοπορία στην περιοχή, καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, εμείς επιλέξαμε το δεύτερο και ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Η διάσχιση της κορυφογραμμής του βουνού κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το χιόνι κρύβει τις τρύπες που υπάρχουν στα βράχια κάνοντας την πεζοπορία αρκετά επικίνδυνη.

Την χειμερινή περίοδο επιλέγουν το βουνό μόνο έμπειροι πεζοπόροι, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Από την άλλη, χωρίς χιόνια η διάσχιση της κορυφογραμμής είναι αρκετά νορμάλ και απαιτεί απλά καλή φυσική κατάσταση. Σε κάποια σημεία απλά χρειάζεται περισσότερη προσοχή για να μην γλιστρήσετε μιας και το έδαφος είναι σαθρό και οι πέτρες φεύγουν από την θέση τους. Αυτό συμβαίνει όσο πλησιάζετε την κορυφή και αντίστοιχα στο κατέβασμα, αλλά με λίγη ιδιαίτερη προσοχή δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα θέμα.

πεζοπορία στο δάσος μετά την ανάβαση στο Ξεροβούνι

Από το οροπέδιο του Ξεροβουνίου, αλλά και στον δρόμο προς τα υψηλότερα σημεία, μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα των γύρω κορυφών. Όσο ανεβαίνετε το τοπίο γίνεται αλπικό με μεγαλοπρεπή βράχια που πλαισιώνουν την κορυφή. Από το Ξεροβούνι μπορείτε να δείτε επίσης την κορυφή της Δίρφυς, αν δεν έχει πολλά σύννεφα.

Μετά την κατάβαση μας, εμείς επισκεφθήκαμε το χωριό της Στενής, όπου και καθίσαμε για φαγητό στην ταβέρνα Κισσός, δίπλα στο ποτάμι. Έχει πολλές επιλογές και φοβερά κρέατα που ήταν η αποζημίωση μας μετά την κούραση της πεζοπορίας. Να δοκιμάσετε σίγουρα το παραδοσιακό τους τυροπιτάρι! Τέλος, μπορείτε μετά το φαγητό να κάνετε βόλτα στον κεντρικό δρόμο του χωριού για γλυκά, αλλά και για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Συνοπτικά τα στοιχεία της διαδρομής μας:

  • Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος (3/5)
  • Χρόνος: 5 ώρες
  • Μήκος διαδρομής: Περίπου 8 km
  • Elevation gain: 432m
  • Elevation Loss: 491m

Εναλλακτικά, την διαδρομή μας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Στον δρόμο για την κορυφή στο Ξεροβούνι

Τι να έχω μαζί μου

Παπούτσια πεζοπορίας: Μποτάκια κατά προτίμηση για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού. Αθλητικά για την συγκεκριμένη διαδρομή δεν ενδείκνυνται καθόλου, διότι το έδαφος κοντά στην κορυφή είναι σαθρό και μπορεί να γλιστρήσετε πολύ εύκολα.

Δεύτερη αλλαξιά ρούχα: Που μπορείτε να αφήσετε και στο πούλμαν ή στο αμάξι σας, μιας και η επιστροφή γίνεται στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Επειδή πιάνει αρκετό αέρα στην περιοχή και ιδίως όσο πλησιάζετε προς την κορυφή, μαζί σας να έχετε απαραίτητα κάποιο αντιανεμικό ή μπουφάν ιδίως την χειμερινή περίοδο. Στο όχημα μπορείτε να αφήσετε τις μπλούζες σας ή κάποιο δεύτερο παντελόνι σε περίπτωση που έχετε λερωθεί και ιδρώσει αρκετά.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

Backpack: Για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε, όπως νερό, snack και τα ρούχα που αναφέραμε παραπάνω, καθώς επίσης και τυχόν φωτογραφικό εξοπλισμό ή κάποιο ατομικό φαρμακείο.

Αδιάβροχη κάμερα: ή θήκη για το κινητό για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας κατά την διάρκεια της διαδρομής ακόμη και σε περίπτωση βροχής.

Μπατόν: Τα μπατόν θα κάνουν πιο ξεκούραστη την ανάβαση και την κατάβαση στο Ξεροβούνι. Θα προστατεύσουν τις αρθρώσεις σας από την καταπόνηση που υφίστανται στις απότομες κατηφόρες.

πεζοπορία με θέα την κορυφή του βουνού

Καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός επισκεπτών και πεζοπορικών ομάδων αυξάνεται σε κάθε είδους αντίστοιχα τοπία, σπήλαια και βουνά, ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα μας, για να τα βρουν και οι επόμενοι όπως εμείς!