Η δημιουργία ενός travel blog ήταν κάτι που είχαμε στο μυαλό μας πολύ καιρό πριν γίνει πράξη, αλλά ο φόβος και το άγχος μας κρατούσαν πίσω για χρόνια. Υπήρχε η λανθασμένη ανησυχία ότι θα μας κρίνει ο κόσμος, η αγωνία αν θα τους αρέσουν αυτά που γράφουμε και άλλοι πολλοί αντίστοιχοι ανασταλτικοί παράγοντες. Ωστόσο, μια μέρα συνειδητοποιήσαμε ότι ο φόβος μας να μην κυνηγήσουμε ποτέ τα όνειρά μας ήταν μεγαλύτερος από τον φόβο της αποτυχίας. Έτσι, πήραμε μια βαθιά ανάσα, παραμερίσαμε τις αμφιβολίες μας και ξεκινήσαμε το ταξιδιωτικό μας blog.

Στο άρθρο μας παρακάτω, θα σας δώσουμε συμβουλές τόσο από ειδικούς, όσο και από προσωπικές μας εμπειρίες για το πώς να ξεκινήσετε, αλλά και να κερδίσετε μελλοντικά χρήματα από το ταξιδιωτικό σας blog. Από τη δημιουργία του κοινού σας μέχρι τη δημιουργία εισοδήματος, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί να ξεκινήσετε ένα travel blog;

Η έναρξη ενός ταξιδιωτικού ιστολογίου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιραστείτε τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες με άλλους, να αναδείξετε τις φωτογραφικές ή συγγραφικές σας ικανότητες και να μετατρέψετε το πάθος σας σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Σας επιτρέπει να συνδεθείτε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο (στην περίπτωση που είναι δίγλωσσο) που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και μπορεί να αναζητούν συμβουλές για το πού να πάνε ή τι να κάνουν. Είναι ένας τρόπος να αφήσετε το σημάδι σας στον κόσμο, να καταγράψετε τα ταξίδια σας για τον εαυτό σας και τους άλλους και να τους βοηθήσετε να αποφύγουν λάθη που εσείς κάνατε πρώτοι.

Οφέλη από την ύπαρξη ενός επιτυχημένου travel blog

Τα οφέλη από την ύπαρξη ενός επιτυχημένου ταξιδιωτικού blog είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα, έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε ανά τον κόσμο και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους. Αν είστε παθιασμένοι με τα ταξίδια, πρόκειται για μια ονειρεμένη δουλειά. Επιπλέον, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με ταξιδιωτικές εταιρείες, ξενοδοχεία και άλλα brands του χώρου για την δημιουργία περιεχομένου ή άλλων ανταποδοτικών συμφωνιών. Eπίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό brand και να παρουσιάσετε τις δεξιότητές σας σε πιθανούς εργοδότες ή πελάτες. Τέλος, αν δημιουργήσετε ένα μεγάλο κοινό, μπορεί να είστε σε θέση να δημιουργήσετε εισόδημα μέσω affiliate marketing, διαφημίσεων ή πώλησης ψηφιακών προϊόντων.

Τα πρώτα σας βήματα

Επιλογή της θεματολογίας σας (niche)

Εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένα θέμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο στοχευμένο και αφοσιωμένο κοινό, να καθιερωθείτε ως ειδικοί στον τομέα σας και να διαφοροποιηθείτε από το τεράστιο πλήθος των γενικών travel blogs που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, ένας blogger που επικεντρώνεται στα βιώσιμα ταξίδια μπορεί να προσελκύσει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τα φιλικά ως προς το περιβάλλον ταξίδια και μπορεί να παρέχει εμπεριστατωμένες γνώσεις και συμβουλές για το πώς να ταξιδεύετε με βιώσιμο τρόπο. Ομοίως, ένας blogger που επικεντρώνεται σε πολυτελή ταξίδια μπορεί να προσελκύσει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για ταξιδιωτικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου και μπορεί να παρέχει κριτικές και συστάσεις για πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και δραστηριότητες.

Με την επιλογή μιας εξειδικευμένης θέσης, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια πιο περιεκτική και συνεπή ταυτότητα για το blog σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε εμπιστοσύνη με το κοινό σας, καθώς το κοινό θα γνωρίζει τι να περιμένει από εσάς και το περιεχόμενο που παράγετε. Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής μιας εξειδικευμένης θέσης είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να βγάλετε χρήματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη θέση σαν blogger θα μπορείτε να προσελκύσετε διαφημιστές και χορηγούς που συσχετίζονται άμεσα με αυτό που εκπροσωπείτε και το κοινό-στόχο σας και, επομένως, να προσφέρετε μεγαλύτερη αξία στα αντίστοιχα brands.

Καθορισμός του κοινού-στόχου σας

Είναι σημαντικό να ορίσετε το κοινό-στόχο σας όταν ξεκινάτε ένα travel blog. Σκεφτείτε ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης σας και τι αναζητά στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο που εσείς δημιουργείτε. Είναι οι ταξιδιώτες με χαμηλό budget που αναζητούν προσιτές ταξιδιωτικές συμβουλές ή οι ταξιδιώτες πολυτελείας που αναζητούν πρόσβαση σε ξενοδοχεία και εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών; Ο καθορισμός του κοινού-στόχου σας θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα έχει απήχηση σε αυτούς και θα τους λύνει τις απορίες που αναζητούν στο διαδίκτυο.

Ονομασία του travel blog σας και κατοχύρωση domain

Η ονομασία της ιστοσελίδας σας και η κατοχύρωση ενός domain είναι απαραίτητα για την καθιέρωση μιας ισχυρής διαδικτυακής παρουσίας και την αναγνώριση του brand σας. Ένα “πιασάρικο” και αξιομνημόνευτο όνομα που αντικατοπτρίζει τη θέση και την αποστολή του ιστολογίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και να προσελκύσετε περισσότερους αναγνώστες. Η καταχώριση ενός domain σας δίνει πλήρη κυριότητα και έλεγχο της διεύθυνσης URL του ιστοτόπου σας, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το travel blog σας και να δημιουργήσετε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε ένα όνομα και ένα domain που να είναι μοναδικά, εύκολα να τα θυμάστε και με εύκολη ορθογραφία, ώστε να διασφαλίσετε ότι οι αναγνώστες σας μπορούν εύκολα αντιστοίχως να βρουν και να θυμούνται την ιστοσελίδα σας. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να κατοχυρώσετε το domain σας για πολλά χρόνια για να αποφύγετε τον κίνδυνο να το χάσετε λόγω λήξης και να προλάβει να το αγοράσει κάποιος άλλος.

Bluehost services

Καταχωρήστε το domain σας εδώ.

Αναζήτηση υπηρεσίας hosting για την ιστοσελίδα σας

Για να δημιουργήσετε το travel blog σας, θα πρέπει να επιλέξετε μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο που προσφέρει καλή υποστήριξη πελατών και χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ένας αξιόπιστος πάροχος θα διαθέτει αξιόπιστη υποδομή διακομιστή, αποτρέποντας τις διακοπές λειτουργίας που μπορεί να βλάψουν το αναγνωστικό κοινό και τη διαδικτυακή σας φήμη. Η καλή υποστήριξη πελατών είναι επίσης απαραίτητη για τη γρήγορη επίλυση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην απόδοση της ιστοσελίδας σας. Επιπλέον, ένας πάροχος με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας προστατεύει τον ιστότοπο και τα δεδομένα σας από απειλές, όπως απόπειρες παραβίασης και κακόβουλο λογισμικό, προστατεύοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες των αναγνωστών σας.

Ελέγξτε τις υπηρεσίες και τα πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων εδώ.

Δημιουργείστε το Logo σας και την οπτική σας ταυτότητα

Η δημιουργία του brand και του αντίστοιχου logo για το travel blog σας είναι ζωτικής σημασίας, επειδή σας βοηθά να δημιουργήσετε μια μοναδική και αναγνωρίσιμη εικόνα που σας ξεχωρίζει από τους άλλους bloggers της κατηγορία σας. Μια ισχυρή επωνυμία και η ανάλογη οπτική ταυτότητα καθιστούν το site σας πιο αξιομνημόνευτο και ελκυστικό στους αναγνώστες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισκεψιμότητα, αλλά και επιστροφή αυτών σε μελλοντικές αναζητήσεις. Μια συνεπής και ολική οπτική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένου του logo, του χρωματικού σχεδιασμού και των εικόνων, δημιουργεί μια συνεκτική και επαγγελματική εμφάνιση που ενισχύει την αξιοπιστία και τον επαγγελματισμό σας. Επιπλέον, ένα καλά καθορισμένο εμπορικό σήμα σας βοηθά να επικοινωνήσετε τις αξίες, την προσωπικότητα και την αποστολή του site σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πιστό κοινό αναγνωστών που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τις προοπτικές σας. Όλα τα παραπάνω σε κάποιους μπορεί να ακούγονται κλισέ και βαρετά, όμως πραγματικά μπορούν να σας διαφοροποιήσουν από τους ανταγωνιστές σας!

Δημιουργία περιεχομένου

Ανάπτυξη στρατηγικής περιεχομένου

Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής περιεχομένου είναι απαραίτητη εάν θέλετε να αυξήσετε το κοινό σας και να πετύχετε στον ανταγωνιστικό κόσμο του διαδικτυακού περιεχομένου. Η στρατηγική περιεχομένου είναι ένα σχέδιο που περιγράφει τα θέματα, τις μορφές και τα κανάλια που θα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε και να προωθήσετε το περιεχόμενό σας. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε οργανωμένοι, εστιασμένοι και συνεπείς στις προσπάθειες σας για την δημιουργία περιεχομένου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο engagement, αυξημένη επισκεψιμότητα και καλύτερες ευκαιρίες για έσοδα.

Μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική περιεχομένου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαφοροποιηθείτε από τους ανταγωνιστές σας. Προσδιορίζοντας τη μοναδική σας οπτική γωνία και προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες στους αναγνώστες σας, θα μπορείτε να προσελκύσετε ένα πιστό κοινό και να δημιουργήσετε ένα ισχυρό προσωπικό brand.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη μιας στρατηγικής περιεχομένου είναι ότι σας επιτρέπει ανά χρονικά διαστήματα να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να λαμβάνετε αποφάσεις βάσει δεδομένων σχετικά με τις προσπάθειες δημιουργίας περιεχομένου. Αναλύοντας μετρήσεις όπως η επισκεψιμότητα του ιστότοπου, το engagement στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού, θα μπορείτε να βελτιώσετε τη στρατηγική περιεχομένου σας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεστε καλύτερα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κοινού-στόχου που έχετε θέσει.

Ενημερωτικά και ελκυστικά άρθρα

Όταν γράφετε νέα άρθρα, είναι σημαντικό να είναι ελκυστικά, γραμμένα στο προσωπικό σας ύφος και ενημερωτικά, έτσι ώστε να δίνουν λύσεις στις αναζητήσεις του κοινού σας. Μοιραστείτε για παράδειγμα προσωπικές ευχάριστες ή αστείες ιδέες για να δώσετε στους αναγνώστες μια αίσθηση του πώς είναι να ταξιδεύεις σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Να είστε όσο πιο περιγραφικοί γίνεται έτσι ώστε να δημιουργείτε ζωντανές εικόνες στο μυαλό των αναγνωστών σας. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο να διαχωρίζετε τις αναρτήσεις σας με υποκατηγορίες ή διάφορες λίστες. Επίσης, σύμφωνα με ειδικούς τα πιο μακροσκελή άρθρα (πάνω από 3k λέξεις) είναι καλύτερα για το SEO και την υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Η ενσωμάτωση οπτικού περιεχομένου, όπως φωτογραφίες και βίντεο, μπορεί να κάνει το ταξιδιωτικό σας site πιο ελκυστικό και “ζωντανό” για τους αναγνώστες σας. Είναι σημαντικό να ανεβάζετε υψηλής ποιότητας οπτικό υλικό που αναπαριστά με ακρίβεια τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες και συμπληρώνει το γραπτό σας περιεχόμενο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ενσωμάτωση οπτικού περιεχομένου στο travel blog σας:

Χρησιμοποιήστε εικόνες υψηλής ανάλυσης: Βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες σας είναι καθαρές, με σωστή εστίαση και προσπαθήστε να αποτυπώνετε μοναδικές και ενδιαφέρουσες στιγμές που θα ζωντανεύουν αυτό που περιγράφετε την εκάστοτε στιγμή. Χρησιμοποιήστε μια καλή φωτογραφική μηχανή ή ένα smartphone με φακό υψηλής ποιότητας και εκμεταλλευτείτε το φυσικό φωτισμό όποτε είναι δυνατόν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις action cameras μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας εδώ.

Λήψεις βίντεο: Το βίντεο είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μορφή περιεχομένου και μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να παρουσιάσετε τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε σύντομα βίντεο κλιπ ή vlogs που αποτυπώνουν τις περιπέτειές σας και να τα μοιραστείτε στο site σας, αλλά και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Προσθέστε λεζάντες και περιγραφές: Η τοποθέτηση λεζάντας στις περιγραφές των εικόνων, αλλά και στο εναλλακτικό κείμενο δίνουν στους αναγνώστες μια καλύτερη άποψη σχετικά με το τι βλέπουν. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει και με το SEO, καθώς έτσι υπάρχει περισσότερο κείμενο για τις μηχανές αναζήτησης που μπορούν να το ανιχνεύσουν και να το αντιστοιχήσουν σε πιθανές αναζητήσεις χρηστών.

Συνέπεια του τρόπου γραφής και παρουσίασης: Καθιερώστε ένα συνεπές οπτικό, αλλά και γραφικό στυλ που αντικατοπτρίζει την επωνυμία σας και κάνει το site σας πιο αναγνωρίσιμο, αλλά και ξεχωριστό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός συγκεκριμένου φίλτρου ή χρωματικού σχήματος ή την τήρηση μιας συγκεκριμένης μορφής για τις φωτογραφίες και τα βίντεο σας. Απώτερος σκοπός είναι ο αναγνώστης σας, να σας συνδυάσει με κάτι συγκεκριμένο που κάνετε και να σας ακολουθεί βάση αυτού, να γίνεται η συνήθεια που δεν αλλάζει.

Συνέπεια και συχνότητα

Η συνέπεια και η συχνότητα είναι ζωτικής σημασίας για εσάς που θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία. Συνέπεια σημαίνει να δημοσιεύετε περιεχόμενο τακτικά, είτε πρόκειται για καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία δημοσίευση, ενώ η συχνότητα αναφέρεται στο πόσο συχνά δημοσιεύετε το περιεχόμενο. Τηρώντας ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης, μπορείτε να χτίσετε εμπιστοσύνη με το κοινό σας και να δημιουργήσετε πιστούς “οπαδούς”.

Η συνέπεια και η συχνότητα παίζουν επίσης ρόλο στη βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης (SEO). Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, δίνουν προτεραιότητα στα site που δημοσιεύουν τακτικά περιεχόμενο. Με τη συνεπή δημοσίευση περιεχομένου υψηλής ποιότητας, μπορείτε σαν travel blogger να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να σας κατατάξει η Google υψηλότερα στις σελίδες αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης (SERPs), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επισκεψιμότητα και παράλληλα μεγαλύτερες πιθανότητες για έσοδα. Ένα ακόμη θετικό σημείο είναι ότι σας βοηθάει να παραμείνετε στην κορυφή της προσοχής του κοινού σας. Με το τακτικό ανέβασμα νέων άρθρων μπορείτε να διατηρήσετε τους αναγνώστες σας “δεσμευμένους” σε εσάς και το υλικό σας.. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απήχηση και στα social media, περισσότερα backlinks (που βοηθάνε πάλι και στο SEO) και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν viral.

worth every mile travel blog

Αύξηση του κοινού σας

Η αύξηση του κοινού είναι ένα κρίσιμο βήμα για το χτίσιμο ενός επιτυχημένου travel blog. Ακολουθούν ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε το αναγνωστικό σας κοινό:

Δημιουργία λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε ένα πιστό αναγνωστικό κοινό είναι η δημιουργία μιας λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αναγνωστών σας και την αποστολή σε αυτούς τακτικών ενημερωτικών email για νέα άρθρα, τυχόν προσφορές και προτάσεις. Οι περισσότεροι travel bloggers συνήθως προσφέρουν ένα κίνητρο, όπως ένα δωρεάν ebook ή έναν κωδικό έκπτωσης για κάποιο ψηφιακό προϊόν, για να ενθαρρύνουν τους αναγνώστες τους να κάνουν εγγραφή στην λίστα τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι αντίστοιχο, ανάλογα και με την δομή του site σας, έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με το κοινό σας, να προωθείτε νέο περιεχόμενο και να χτίσετε μια σχέση μαζί τους.

Προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε το travel blog σας και να προσελκύσετε νέους αναγνώστες, αλλά και δυνητικούς πελάτες. Επικεντρωθείτε στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί περισσότερο το κοινό-στόχος σας και δημοσιεύετε τακτικά για να δημιουργήσετε ένα κοινό που σας ακολουθεί. Χρησιμοποιήστε hashtags, συμμετέχετε σε ταξιδιωτικές ομάδες και επικοινωνήστε με τους ακόλουθους σας, για να δημιουργήσετε μια κοινότητα γύρω από το niche σας. Εμείς προσωπικά είμαστε ενεργοί σε όλα τα social έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε κάθε brand που μας προσεγγίζει, ανάλογα την πλατφόρμα στην οποία είναι ενεργό ή θέλει να προωθήσει.

Συνεργαστείτε με άλλους bloggers: Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό και να αποκτήσετε αξιοπιστία. Μπορείτε να συνεργαστείτε σε κοινά project, όπως η δημιουργία travel guides ή η διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων και να προωθήσετε αμοιβαία το περιεχόμενο του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μοιραστείτε ο ένας το αναγνωστικό κοινό του άλλου και να οικοδομήσετε σχέσεις με άλλους bloggers.

Η δικτύωση με επαγγελματίες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας: όπως ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και pr managers του κλάδου, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε προβολή και πρόσβαση σε νέους αναγνώστες. Παρακολουθήστε εκδηλώσεις του κλάδου που σας ενδιαφέρει άμεσα, συνδεθείτε με επαγγελματίες στο LinkedIn και προσφερθείτε να αξιολογήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες με αντάλλαγμα την προβολή στις πλατφόρμες τους.

Guest posts σε άλλα blogs: η ενέργεια αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό και να αποκτήσετε νέους αναγνώστες. Αναζητήστε site που έχουν παρόμοιο κοινό-στόχο με το δικό σας και προσφερθείτε να γράψετε ένα guest post. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προωθήσετε το δικό σας blog και να οικοδομήσετε σχέσεις με άλλους bloggers στον ίδιο τομέα. Με τις ανταλλαγές post επίσης και την τοποθέτηση του αντίστοιχου backling βοηθάει ο ένας blogger τον άλλον, τόσο στο κομμάτι του SEO, αλλά και στο ζήτημα του καλύτερου ranking από μεριάς της Google. Προσοχή! Το site στο οποίο αρθρογραφείτε να μην είναι spam site ή να μην έχει πολύ χαμηλό domain authority, γιατί σε αυτή την περίπτωση, μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα υπάρχει για την δική σας ιστοσελίδα.

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να αυξήσετε το κοινό σας και να επεκτείνετε την εμβέλειά σας ως travel blogger. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η οικοδόμηση ενός κοινού απαιτεί χρόνο, συνέπεια και υπομονή. Συνεχίστε να δημιουργείτε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να είστε σε στενή επαφή και επικοινωνία με τους αναγνώστες σας και θα δείτε το κοινό σας να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι όλα τα παραπάνω μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν, απλά αρκετοί το αφήνουν κάπου στην μέση και απογοητεύονται αν δεν δουν άμεσα αποτελέσματα. Εμείς αρχίσαμε να βλέπουμε τα νούμερα μας να αυξάνονται στο Google Analytics μετά από 2,5 χρόνια πορείας και συνεχόμενων βελτιώσεων και σίγουρα μπροστά μας έχουμε άλλο τόσο δρόμο!

Πως να βγάλετε τα πρώτα σας χρήματα

Το να μπορέσετε να έχετε κάποια έσοδα από το προσωπικό σας site είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε το χόμπι σας σε κερδοφόρα επιχείρηση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κερδίσετε χρήματα από το site σας και είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή στρατηγική που ταιριάζει με το niche σας και το κοινό σας αντίστοιχα. Ακολουθούν ορισμένες δημοφιλείς στρατηγικές για travel blogs:

Affiliate marketing

Ένας δημοφιλής τρόπος για τους travel bloggers να αξιοποιήσουν οικονομικά το περιεχόμενό τους. Στο affiliate marketing μπορείτε να προωθείτε προϊόντα ή και υπηρεσίες στο site σας, αλλά και στα social media σας, έτσι ώστε να κερδίζετε προμήθεια από τυχόν πωλήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους δικούς σας συνδέσμους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να συνεργαστείτε με ένα site κρατήσεων ξενοδοχείων όπως είναι το Booking.com και να συμπεριλάβετε deeplinks για κρατήσεις ξενοδοχείων στα άρθρα ή τα travel guides που ανεβάζετε. Εάν ένας αναγνώστης σας κάνει κλικ στο σύνδεσμο και κάνει κράτηση εσείς κερδίζετε την αντίστοιχη προμήθεια που έχει συμφωνηθεί. Υπάρχουν ακόμη εταιρείες που πληρώνουν (λιγότερα βέβαια) ακόμη και για το κλικ, χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε κράτηση. Το affiliate marketing μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα, ειδικά εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα που αναφέραμε και έχετε δημιουργήσει ένα πιστό κοινό που γνωρίζετε καλά τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρονται από εταιρείες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, όπως site κρατήσεων ξενοδοχείων, πάροχοι ταξιδιωτικής ασφάλισης ή γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Πολλά προγράμματα σας παρέχουν σεμινάρια, εργαλεία και newsletter για να σας βοηθήσουν στην σωστή προώθηση και σε αποτελεσματικές ενέργειες έτσι ώστε να αυξήσετε τα κέρδη σας. Προσοχή! Κάποια μεγάλα brands έχουν κάποια ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληροίτε (αριθμός μηνιαίων προβολών ή αναγνωστών κτλ) έτσι ώστε να σας δεχτούν στο πρόγραμμα τους Χτίζοντας σχέσεις με διάσημα brands και προωθώντας με συνέπεια σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες, μπορείτε να ξεκινήσετε να έχετε μια σταθερή ροή εσόδων από το προσωπικό σας site και σιγά σιγά να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τις επόμενες περιπέτειες σας!

Διαβάστε τον οδηγό μας για τη μεγιστοποίηση των κερδών σας με το affiliate network του Travelpayouts εδώ.

Χορηγούμενο περιεχόμενο

Χορηγούμενο περιεχόμενο είναι όταν οι εταιρείες σας πληρώνουν για να δημιουργήσετε περιεχόμενο που προωθεί το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χορηγούμενες αναρτήσεις, κριτικές ή αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να ξεκινήσετε να παράγετε χορηγούμενο περιεχόμενο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμπορικά brand ή εταιρείες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που πιστεύετε ότι έχουν συνάφεια με τα όσα ανεβάζετε στο blog σας. Μπορείτε να προτείνετε ιδέες για περιεχόμενο και να διαπραγματευτείτε το κόστος για την εργασίας σας. Φυσικά μπορεί να γίνει και το αντίθετο, η εκάστοτε εταιρεία marketing που διαχειρίζεται τα social κάποιων brands, να σας προσεγγίσει από μόνη της, αν βρίσκει ενδιαφέρον το site και τα νούμερα σας.

Ωστόσο, κατά τη δημιουργία περιεχομένου επί πληρωμή, είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερή στάση για τυχόν αρχικές απόψεις και τοποθετήσεις που μπορεί να είχατε γράψει. Το περιεχόμενο θα πρέπει να μοιάζει φυσικό και να μην θυμίζει κραυγαλέα διαφήμιση.

Δημιουργώντας υψηλής ποιότητας χορηγούμενο περιεχόμενο που έχει απήχηση στο κοινό σας, μπορείτε να οικοδομήσετε ισχυρές σχέσεις με τις εκάστοτε εταιρείες και brands και να κερδίσετε μια σταθερή ροή εισοδήματος.

Διαφήμιση

Περιλαμβάνει την τοποθέτηση διαφημίσεων στο site σας και την απόκτηση χρημάτων με βάση τον αριθμό των κλικ ή των εμφανίσεων που λαμβάνουν οι διαφημίσεις. Το Google AdSense είναι ένα δημοφιλές δίκτυο διαφημίσεων στο οποίο μπορείτε να κάνετε εγγραφή, αλλά υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι διαφημίσεις που τοποθετείτε στο site σας να είναι σε συνάφεια με το brand σας και τα ενδιαφέροντα του κοινού σας. Ακόμη, για πρακτικούς λόγους καλό θα είναι να αποκλείσετε από την προβολή διαφημίσεων, σελίδες όπως η επικοινωνία ή το eshop σας, γιατί μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση.

Ψηφιακά προϊόντα

Τα ψηφιακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να κερδίσετε χρήματα από το ταξιδιωτικό σας site. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο ebook, διαδικτυακά μαθήματα, webinars ή ταξιδιωτικούς οδηγούς. Για να δημιουργήσετε ψηφιακά προϊόντα, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε τι ψάχνει το κοινό σας και τι κενό υπάρχει στην αγορά, αλλά και σε τι είστε καλοί, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Τα ψηφιακά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να κερδίσετε παθητικό εισόδημα και να καθιερωθείτε ως “αυθεντία” στην θεματολογία σας.

Μπορείτε να βρείτε τα ψηφιακά μας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των presets μας για γρήγορη επεξεργασία των φωτογραφιών σας στο Lightroom και ορισμένων εργαλείων για την επεξεργασία βίντεο στο Premiere εδώ.

Worth Every Mile | 1500+ Seamless Transitions
Συνεργασίες με Brands

Οι σχέσεις σας με εμπορικά brands μπορεί να περιλαμβάνουν την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Μπορεί η συνεργασία σας να είναι ανταποδοτική όπως κάποιο χορηγούμενο ταξίδι ή κάποια δωρεάν διαμονή, με σκοπό να γράψετε κάποιο άρθρο που θα αναλύετε τις υπηρεσίες τους ή τι είναι αυτό που τους κάνεις ιδιαίτερους στον χώρο τους. Αντίστοιχα, οι διαπραγματεύσεις με το brand μπορούν να είναι καθαρά οικονομικές βάση του τι μπορείτε να προσφέρετε, τι background υπάρχει με άλλες αντίστοιχες ενέργειες, αλλά και τι απήχηση έχετε στο κομμάτι που θέλουν να συνεργαστείτε. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε και έξτρα προσωπικές σας δεξιότητες για να προσελκύσετε πελάτες, όπως η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η επεξεργασία βίντεο, η φωτογράφηση κλπ. Καλό θα ήταν επίσης να έχετε ετοιμάσει ένα media kit, όπου θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αναλυτικά (υπηρεσίες, απήχηση, social, προηγούμενες συνεργασίες), έτσι ώστε να προσεγγίζετε πιο επαγγελματικά τους δυνητικούς σας πελάτες.

Μπορείτε να δείτε μια σχετική σελίδα του ιστολογίου μας για αυτόν τον σκοπό εδώ.

Tips για να φτάσετε πιο κοντά στην επιτυχία

Διατήρηση κινήτρων

Η διατήρηση των κινήτρων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου travel blog. Ως blogger, είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσετε προκλήσεις, αποτυχίες και περιόδους αυτοαμφισβήτησης. Για να παραμείνετε motivated, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τους στόχους σας και τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσατε το travel blog σας εξ αρχής. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε έμπνευση από άλλους επιτυχημένους blogger, να παρακολουθήσετε κάποια webinars ή πιο μακροσκελή courses για το blogging ή να γίνεται μέλος σε κάποιο travel community όπου θα ανταλλάζετε απόψεις, θα συζητάτε τις τάσεις τις αγοράς κτλ. Για παράδειγμα, είμαστε και εμείς ενεργά μέλη μιας ταξιδιωτικής κοινότητας στην Ελλάδα, το Travel Vibe και διοργανώνουμε μέσα στο χρόνο meetups για να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τις συμβουλές από τα ταξίδια μας στο εξωτερικό, τις συνεργασίες μας και άλλα πολλά. Το σωστό περιβάλλον και ο κοινός προσανατολισμός με τα άτομα αυτού, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός στόχου, ασχέτως δυσκολιών και αστοχιών που μπορεί να σας τύχουν.

Στο blogging όπως και σε πολλούς τομείς ακόμη, το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις και η “αυστηρή” προσήλωση σε συνδυασμό με πολλή υπομονή. Κόλπο για άμεση επιτυχία δυστυχώς δεν υπάρχει και δεν θα έπρεπε κιόλας, διότι τα λάθη που γίνονται είναι μέρος του να πας ακόμη πιο μπροστά στην πορεία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σας φοβίζει. Και εμείς μονίμως λάθη κάνουμε, αλλά παράλληλα υπάρχει και συνεχόμενη βελτίωση μέσω αυτών.

Μάθηση και προσαρμογή στην αγορά

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αλλάζει συνεχώς (ιδίως και μετά την Covid περίοδο) και ως travel blogger είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην αγορά. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών, των αναδυόμενων ταξιδιωτικών τάσεων και των αλλαγών στην τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να προσαρμοστείτε στην αγορά, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη στρατηγική περιεχομένου σας, να ενημερώσετε το design του site σας ή να αλλάξετε την προσέγγισή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο email marketing.

Διατήρηση της οργάνωσης και παρακολούθηση της προόδου σας

Η λειτουργία ενός επιτυχημένου ταξιδιωτικού ιστολογίου απαιτεί ισχυρές οργανωτικές ικανότητες και την ικανότητα παρακολούθησης της προόδου σας με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως το Google Analytics για να παρακολουθείτε την επισκεψιμότητα του site σας, να παρακολουθείτε τα στατιστικά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να θέτετε στόχους για την σελίδα σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια σαφή ροή εργασίας για τη δημιουργία και τη δημοσίευση περιεχομένου, τη διαχείριση της λίστας email σας και την παρακολούθηση των εσόδων και των εξόδων σας.

Καλό είναι όλα τα παραπάνω βήματα να τα καταγράφετε έτσι ώστε να μην χάνεστε και να υπάρχει και μια φυσική εποπτεία στο πέρασμα του χρόνου για το τι έχετε αλλάξει, τι έχετε πετύχει, αλλά και ποιες δυσκολίες που σας κράτησαν πίσω πρέπει να ξεπεράσετε. Αν τα αφήνετε όλα στον αέρα και την σκέψη σας, σε βάθος χρόνου θα χάνεστε και το φορτίο θα γίνεται μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βελτίωση.

Αλληλεπίδραση με το κοινό σας

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου travel blog είναι το χτίσιμο μιας ισχυρής σχέσης με το κοινό σας. Αυτό σημαίνει να απαντάτε σε σχόλια και μηνύματα τόσο στο site σας, όσο και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη δημιουργία μιας κοινότητας αφοσιωμένων και πιστών αναγνωστών και ακολούθων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό εμπορικό brand και να αυξήσετε τις ευκαιρίες σας για μελλοντικές συνεργασίες και περισσότερα έσοδα.

Συνοψίζοντας, η έναρξη ενός travel blog είναι ένας φανταστικός τρόπος για να καταγράψετε τις περιπέτειές σας, να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους και ενδεχομένως να ξεκινήσετε να βγάζετε και τα πρώτα σας χρήματα. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο travel blog που θα προσελκύσει ένα σταθερό κοινό, θα σας χρηματοδοτήσει τις επόμενες εξορμήσεις και γιατί όχι να υπάρξει μελλοντικά και μια σταθερή ροή χρημάτων. Ταβάνι στην προκειμένη δεν υπάρχει, το πόσο ψηλά θέλετε να πάτε κρίνεται από εσάς και μόνο, από την αγάπη σας για αυτό και από το πόσο χρόνο είστε έτοιμα να αφιερώσετε. Πείτε μας στα σχόλια αν βρήκατε αυτόν τον οδηγό χρήσιμο και καλή τύχη στο ταξίδι σας στο blogging!!