Πεζοπορία, αναρρίχηση, κολύμπι ακόμη και άλματα είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην περιπετειώδη φύση του Canyoning. Το άθλημα είναι ένας συνδυασμός πολλών δεξιοτήτων στην άγρια ​​φύση και μια από τις πιο ικανοποιητικές υπαίθριες δραστηριότητες. Παρακάτω στο αναλυτικό μας άρθρο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν την πρώτη σας επαφή με το άθλημα.

Τι είναι το φαράγγι?

Αρχικά πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση της δραστηριότητας του Canyoning, θα εξηγήσουμε εν συντομία τι είναι τα φαράγγια. Τα φαράγγια γενικότερα αποτελούν μια γεωλογική ιδιαιτερότητα. Δημιουργούνται από τη διαβρωτική δράση των ιδιαίτερα ορμητικών υδάτινων ρευμάτων, που υπάρχουν στα βουνά, με τελικό αποτέλεσμα την σταδιακή εκβάθυνση του αντίστοιχου εδάφους. Άλλες αιτίες δημιουργίας ενός φαραγγιού μπορεί να είναι κάποια τεκτονική διεργασία, σεισμός, κατάπτωση θόλων υπόγειων σηράγγων, ηφαιστειακές δραστηριότητες, όπως και κάποια παγετωνική δράση που δημιουργεί εκτενή ρήγματα. Τα φαράγγια είναι ορεινά ποτάμια συνήθως, με διαρκή ή ακόμη και εποχιακή ροή ανάλογα το έδαφος, το βάθος και τις θερμοκρασίες.

Για ανάβαση στον Όλυμπο, μπορείτε να δείτε το άρθρο μας εδώ.

Τι είναι το Canyoning?

Το canyoning ή αλλιώς διάσχιση φαραγγιών αποτελεί μια υπαίθρια δραστηριότητα που ανήκει σε αυτές του βουνού. Μπορεί να χωριστεί σε υδάτινου ή καθαρά υπαίθριου χώρου ανάλογα το είδος του φαραγγιού, ( αν έχει νερό ή αν είναι στεγνό). Είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει πλην άλλων και το κομμάτι της εξερεύνησης. Το canyoning στο σύνολο του, αποτελείται από καταβάσεις που ξεκινάνε συνήθως από το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού και καταλήγουν στο χαμηλότερο σημείο της αποστράγγισης των υδάτων (στην περίπτωση που έχει νερό το φαράγγι).

Στην πορεία κατάβασης ενός φαραγγιού θα περάσετε από διάφορα φυσικά εμπόδια. Όπως περιγράψαμε και στην εισαγωγή το canyoning αποτελεί μια μίξη δεξιοτήτων. Έτσι θα χρειαστούν κινήσεις όπως το απλό περπάτημα, το κολύμπι, η κατάβαση ή αλλιώς rappel, ακόμη και η έρπυση. Η δραστηριότητα του Canyoning, προφανώς απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και αντίστοιχες τεχνικές που προσαρμόζονται στο εκάστοτε περιβάλλον που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι δραστηριότητα που δεν μπορεί να λάβει χώρα μόνο από αρχάρια άτομα, καθώς πάντα θα πρέπει να υπάρχει στην ομάδα τουλάχιστον ένας πιστοποιημένος και έμπειρος οδηγός και αντίστοιχα κάποιος βοηθός.

κατάβαση στο φαράγγι των Μύλων

Πριν την έναρξη του Canyoning

Αρχικά πρέπει να γίνει επιλογή φαραγγιού που να ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο αριθμό της ομάδας. Δύσκολα και απαιτητικά φαράγγια πρέπει να αποφεύγονται από ομάδες με μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μελετάμε τον καιρό, θερμοκρασία, βροχές ή ομίχλη για να γνωρίζουμε αντίστοιχα αν πρέπει να προχωρήσουμε στην περάτωση της δραστηριότητας ή όχι.

Συγκέντρωση και μελέτη πληροφοριών σχετικά με τον τόπο που βρίσκεται το φαράγγι. Πως θα το προσεγγίσω, που θα σταθμεύσω, πόση ώρα πεζοπορίας μπορεί να χρειαστεί και όλες τις ανάλογες λεπτομέρειες πριν την έναρξη της δραστηριότητας μας.

Ποια εποχή πραγματοποιείται η δραστηριότητα

Συγκεκριμένος περιορισμός δεν υπάρχει. Η δραστηριότητα του Canyoning μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Η μόνη προϋπόθεση να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (να μην υπάρχουν ισχυροί άνεμοι ή καταιγίδες).

Τέλος της δραστηριότητας του Canyoning, φτάνοντας στην έξοδο.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός

Από τα απαραίτητα για την πραγματοποιήση της δραστηριότητας. Κάθε μέρος του εξοπλισμού έχει τη δική του χρήση και όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Οι οδηγοί και οι βοηθοί έχουν μαζί τους:

  • Σάκοι για τον εξοπλισμό με στεγανά δοχεία για ότι πρέπει να παραμείνει στεγνό.
  • Σχοινιά που χρησιμοποιούνται για την κατάβαση.
  • Καταβατήρες, λανιέρες και φρένα στήθους και χειρός.
  • Εξοπλισμό διάσωσης και πρώτων βοηθειών.
  • Τον προσωπικό τους εξοπλισμό (ρούχα, φαγητό).

Οι απλοί συμμετέχοντες χρειάζονται:

  • Στολή ολόσωμη και κάλτσες Neopren.
  • Αντιολισθητικά μποτάκια, για να μην υπάρχουν ατυχήματα στο περπάτημα, αλλά και στα κατεβάσματα.
  • Ζώνη Canyoning.
  • Κράνος υποχρεωτικά καθ’ όλη την διάρκεια της κατάβασης και διάσχισης.
  • 2 Δυναμικά σχοινιά (αυτασφάλειες) με ένα καραμπίνερ ασφαλείας και ένα απλό.
  • 1 καταβατήρα με 1 καραμπίνερ ασφαλείας.
  • Προσωπικός εξοπλισμός (ρούχα, φαγητό, νερό, φωτογραφική μηχανή).

Επεξήγηση για την χρήση του εξοπλισμού και για το πώς θα κινηθούμε μέσα στο φαράγγι θα πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

EXTRA TIP! Να σημειωθεί εδώ πως ανάλογα με το μήκος του φαραγγιού, αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για την κατάβαση του, υπάρχει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα μετά την δύση του ηλίου. Απαραίτητα αξεσουάρ είναι οι φακοί, είτε κεφαλής συνήθως, είτε άλλου είδους αρκεί να είναι αδιάβροχοι στην περίπτωση φαραγγιού με νερό.

Jump & Τσουλήθρες

Υπάρχουν αρκετά φαράγγια που μας προσφέρουν την δυνατότητα να προσπεράσουμε έναν καταρράκτη χωρίς να είναι αναγκαία η κατάβαση με σχοινί. Μπορούμε απλά να κάνουμε κάποιο άλμα ή να χρησιμοποιήσουμε τις φυσικές τσουλήθρες, που έχουν σχηματιστεί πάνω στους βράχους από την διάβρωση των νερών. Τα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται πάντα με την εποπτεία και την καθοδήγησή έμπειρου εκπαιδευτή Canyoning. Είναι από τις στιγμές που όλοι ανυπομονούν να ζήσουν εντός του φαραγγιού, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα είναι και κάτι επικίνδυνο.

Το άλμα πάντα γίνεται με τα χέρια και τα πόδια κλειστά κατά την είσοδο μας στο νερό. Άλματα άνω των 13-15 μέτρων απαγορεύονται. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού της μέσης μας, από την πίεση που θα δεχτούμε κατά την επαφή μας με το νερό. Ποτέ δεν πηδάμε, εάν πρώτα δεν έχει γίνει έλεγχος του σημείου που θα βουτήξουμε.

Τέλος, προφανώς οι παραπάνω εναλλακτικοί τρόποι δεν είναι υποχρεωτικοί και αν κάποιος δεν νιώθει καλά, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την κατάβαση του με σχοινί.

Φαράγγια που έχουμε επισκεφθεί

Παρακάτω θα αναφέρουμε 2 από τα φαράγγια στα οποία πήγαμε τις πρώτες μας φορές. Ένα στεγνό και ένα με νερό.

Φαράγγι Μύλων

Το φαράγγι των Μύλων βρίσκεται στο Κάτω Αλεποχώρι. Μόλις περάσουμε τις Αιγειρούσες μετά από λίγα χιλιόμετρα, σταματάμε στην έξοδο του φαραγγιού. Από εκεί ξεκινάει η πεζοπορία για να προσεγγίσουμε την είσοδο του φαραγγιού. Ο χωματόδρομος που ακολουθούμε είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και χρειάζεται 1 ώρα περπάτημα. Το φαράγγι αυτό έχει συνεχόμενα κατεβάσματα (16 στο σύνολο) και είναι στενό και ωραίο για φωτογραφίες. Το μεγαλύτερο κατέβασμα είναι 25 μέτρα. Μετά την έξοδο του φαραγγιού βρισκόμαστε στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο μας λίγο πριν την θάλασσα, δίνοντας μας την ευκαιρία για μια τελευταία βουτιά για όποιον το επιθυμεί.

Canyoning στο φαράγγι των Μύλων.
Φαράγγι Καλλιθέας

Το φαράγγι της Καλλιθέας βρίσκεται πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Λυκοπορία κοντά στο Ξυλόκαστρο. Από το χωριό «Ελληνικό» ακολουθούμε τον χωματόδρομο με κατεύθυνση το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, όπου υπάρχει αντίστοιχη πινακίδα στην διαδρομή. Έπειτα από την δεξιά μεριά του Αγίου Λουκά ξεκινάει μια μίνι πεζοπορία 15 λεπτών μέχρι να φτάσουμε στην είσοδο του φαραγγιού και να ξεκινήσει η κατάβαση. Το φαράγγι αποτελείτε από 24 κατεβάσματα, αρκετά εκ των οποίων μπορούν να γίνουν με jump ή τσουλήθρες ανάλογα και με το ύψος του νερού. Προσοχή επειδή τα νερά στο συγκεκριμένο φαράγγι έχουν άργιλο και είναι θολά, να γίνεται έλεγχος πριν το κάθε άλμα. Το φαράγγι έχει νερό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το αμάξι καλό θα ήταν να το αφήσετε στην έξοδο του φαραγγιού, για να μην χρειαστεί να περπατήσετε ξανά μέχρι το εκκλησάκι.

Canyoning στο φαράγγι της Καλλιθέας.