Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια μίνι εξόρμηση, λόγω του ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Αθήνας. Παρακάτω στο άρθρο μας θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν το μονοπάτι, αλλά προφανώς και τον καταρράκτη.

Πληροφορίες και τοποθεσία

Ο καταρράκτης του ρέματος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας του δήμου Διόνυσου, στα βόρεια της Πεντέλης. Το ρέμα της Ραπεντώσας που τον τροφοδοτεί ξεκινάει από το εγκαταλελειμμένο λατομείο μαρμάρου, ψηλά στη βόρεια πλαγιά της Πεντέλης. Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας συχνά συγχέεται με τον άλλο καταρράκτη της Πεντέλης, που βρίσκεται στο Ντράφι, όμως καμία σχέση μεταξύ τους δεν υπάρχει, αφού ο πρώτος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα, ενώ ο δεύτερος στο νότιο.

Η διαδρομή η δική μας ξεκίνησε από το parking της φάρμας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή (Farmamoo). Ξεκινήσαμε από έναν χωματόδρομο με αρχική κατεύθυνση το φράγμα της Ραπεντώσας, χωρίς να δούμε κάτι το ιδιαίτερο μέχρι εκείνη την στιγμή.

Στην πορεία, όταν φύγαμε από τον απλό χωματόδρομο, είδαμε τα ερείπια ενός παλιού πέτρινου γεφυριού και συναντήσαμε τα πρώτα νερά, κάτι που έκανε την διαδρομή μας ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ταυτόχρονα. Σε αρκετά σημεία η επαφή με το νερό ήταν αναπόφευκτη, κάτι που ίσα ίσα μας άρεσε ακόμη περισσότερο μιας και αποτελούσε ανάσα δροσιάς για εμάς. Η πορεία πάνω στο ρέμα με τελικό στόχο να δούμε από κοντά τον καταρράκτη της Ραπεντώσας είχε διάφορες μικρές περιπέτειες. Από το να μετακινήσουμε μικρούς κορμούς και να ισορροπήσουμε πάνω τους, μέχρι πιο επιβλητικά βράχια που ήθελαν προσοχή για να τα διασχίσεις.

Το θέαμα στο τέλος της διαδρομής προφανώς ήταν η ανταμοιβή μας και με το παραπάνω, καθώς το τοπίο ήταν υπέροχο. Ο καταρράκτης αν και είχε λίγο νερό λόγω εποχής (Σεπτέμβριος μήνας) ήταν επιβλητικός.

Την πορεία της διαδρομής που ακολουθήσαμε εντός του ρέματος, αλλά και τα στοιχεία αυτής: όπως ανηφορική κλίση, χρόνος περάτωσης και απόσταση μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας

Ιστορικά Στοιχεία

Το Φράγμα Ραπεντώσας, μήκους 145μ και ύψους 39μ, κατασκευάστηκε από την ΕΥΔΑΠ το 2004 με σκοπό να συγκεντρώνει τα νερά των τριών ρεμάτων (Ντάρδιζας, Βαθιάς Χούνης και Ραπεντώσας), αποτρέποντας έτσι τις πλημμύρες στο Μαραθώνα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Παλιότερα αρκετοί κρατούσαν μυστική και την τοποθεσία του καταρράκτη της Ραπεντώσας για λόγους καθαριότητας και να αποφύγουν την περαιτέρω επιβάρυνση του τοπίου.

Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής προσδίδουν έναν ιδιαίτερο αέρα στην εξόρμηση σας, για όποιον ενδιαφέρεται και έχει όρεξη για κάτι παραπάνω. Στην περιοχή υπάρχει το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου – Ραπεντόζης 1939-1945, ένα απ’ τα δύο νεκροταφεία Γερμανών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το parking της φάρμας που αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας. Εκεί βρίσκονται τάφοι περίπου 10.000 στρατιωτών και ιδρύθηκε το 1975 από τον Σύνδεσμο Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου. Το άλλο Γερμανικό νεκροταφείο βρίσκεται στο Μάλεμε της Κρήτης.

Το βίντεο της εξόρμησης μας μπορείτε να το δείτε εδώ.

Τι να έχω μαζί μου

  • Μαγιό: Άκρως απαραίτητο καθώς όπως προαναφέραμε κατά την διάσχιση του ρέματος θα έρθετε σε επαφή με το νερό σε αρκετά σημεία. Πριν τον καταρράκτη υπάρχουν 2 τουλάχιστον σημεία στα οποία μπορείτε να βουτήξετε, ιδίως αν είναι φουσκωμένο το ρέμα.
  • Παπούτσια: Ορειβατικά κατά προτίμηση για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού. Σίγουρα όχι ανοιχτά παπούτσια που μπορεί να σας αφήσουν εκτεθειμένους σε πιθανά χτυπήματα σε βράχια και πέτρες.

💡 Gear up για την επόμενη σας εξόρμηση. Δείτε παρακάτω την μεγάλη ποικιλία σε είδη outdoor activities, camping, ρουχισμό και πολλά ακόμη. Με τον κωδικό wortheverymile έχετε 20% έκπτωση σε ένδυση, υπόδηση και backpacks (εκτός περιόδου εκπτώσεων). 💡

  • Δεύτερη αλλαξιά ρούχα: Στεγνά στο αμάξι για να αλλάξετε μόλις επιστρέψετε από το ρέμα.
  • Αδιάβροχο backpack: Για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε.
  • Αδιάβροχη κάμερα: ή θήκη για το κινητό για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας αρκετοί επιλέγουν να καθίσουν για φαγητό στην φάρμα που προ αναφέραμε ή σε άλλα μαγαζάκια στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς τα τελευταία χρόνια ο αριθμός επισκεπτών και πεζοπορικών ομάδων αυξάνεται σε κάθε είδους αντίστοιχα τοπία, σπήλαια και βουνά, ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα μας, για να τα βρουν και οι επόμενοι όπως εμείς!